Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Puncstorta  recept
Puncstorta
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Szilvalekváros tepertős papucs recept
Szilvalekváros tepertős papucs
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Boeuf bourguignon - Julia Child nyomán recept
recept
Rafinált

Boeuf bourguignon - Julia Child nyomán

120 perc
0 adag
Költséges
5
2010. 10. 18.

Elkészítés

Elkészítés: 1. Vágd le a húsos szalonna bőrét, szeld fél centi vastag, 4 centi hosszú csíkokra a szalonnát. Lassú tűzön főzd 10 percig kb. 1,3 l vízben. Csepegtesd le és szárítsd meg.

2. Melegítsd elő a sütőt 230 fokra.

3. Közepes hőfokon pirítsd a szalonnát 2-3 percig, míg világosbarna lesz. Szedd ki egy lyukas kanállal egy tálba.

4. Töröld meg a marhahúst papírtörlővel; ha nedves, nem pirul meg eléggé.

4. Készítsd elő a serpenyőt, forrósítsd fel a zsiradékot újra, add hozzá az olajat, tedd bele a marhahúst, pirítsd meg, csak néhány darabot egyszerre, míg szép barna nem lesz minden oldala. Add a szalonnához.

5. A visszamaradt zsiradékban pirítsd meg a felszeletelt zöldségeket, vedd ki, majd öntsd ki a zsiradékot ezután.

6. Tedd vissza a marhát és a bacont a serpenyőbe, és szórd rá a borsot és sót. Ezután hintsd meg a liszttel, rázd össze, hogy a húskockákat beborítsa mindenhol a liszt. Tedd a serpenyőt fedetlenül az előmelegített sütő közepére 4 percre. Ezután keverd jól át az edény tartalmát, és tedd vissza a sütőbe újabb 4 percre. (Megbarnul a liszt, és a húst egy könnyű ropogós bevonattal vonja be.) Vedd ki az edényt a sütőből, és mérsékeld a hőfokát 160 fokra.

7. Öntsd bele a bort és annyi húslevest, hogy a húst ellepje. Add hozzá a paradicsompürét, a fokhagymát, a zöldfűszereket. Lassan forrald fel, majd fedd le, és tedd a sütő alsó harmadába. Állítsd be úgy a hőfokot, hogy a folyadék nagyon lassan forrjon, és hagyd ott 2,5-3 órát. A hús akkor van kész, ha a villát könnyedén bele tudod szúrni.

8. Míg a marha fő, készítsd elő a hagymát és a gombákat – a mellékelt leírás szerint. Ha kész vannak, tedd őket félre.

9. Mikor a hús porhanyós, öntsd az edény tartalmát egy szitán keresztül egy lábasba. Mosd ki az edényt (amiben a hús volt), majd a húst és bacont tedd vissza bele. Egyenletesen fedd be a főtt hagymával és gombával a tetejét.

10. Szedd le a zsírt a szószról. Forrald a szószt 1-2 percig, közben folyamatosan szedd le a felemelkedő zsírt a tetejéről. Ezután kb. 2,5 pohárnyi szószt kellett kapnod, mely eléggé sűrű ahhoz, hogy a belemártott kanalat beborítsa. Ha túl híg, főzd tovább. Ha túl sűrű lett, keverj bele néhány evőkanálnyi húslevest. Kóstold meg, ha szükséges, fűszerezd még. Öntsd rá a szószt a húsra és zöldségekre.

11. Ha azonnal tálalnád, fedd le az edényt, és forrald 2-3 percig, menet közben többször locsold meg a szósszal a húst és a zöldségeket. Tálald az edényben, vagy egy tálon elrendezve a húst, körülötte a köretet, és petrezselyemmel dekoráld.

12. Ha később tálalnád, akkor a kihűlt ételt lefedve tedd hűtőbe. Kb. 15-20 perccel a felszolgálás előtt forrald fel, fedd le, és forrald nagyon lassan 10 percig, időnként locsold meg a húst és zöldségeket a szósszal.

Gomba elkészítése

Használd az így elkészített gombát önálló köretként, vagy más ételek részeként (pl. coq au vin, boeuf bourguignon, poulet en cocotte). A megfelelően pirított gomba enyhén barna, és nem izzadja a nedveket főzés közben; ehhez a gombáknak száraznak kell lenni, a vajnak nagyon forrónak, és a gombák nem lehetnek zsúfoltan a serpenyőben. Ha egyszerre túl sokat pirítanál, akkor pirítás helyett párolni fogod őket – a nedvek kiszöknek, és a gombák nem barnulnak. Ha tehát nagy mennyiséget szeretnél készíteni, több részletben pirítsd őket.

Hozzávalók:
2 evőkanál vaj
1 evőkanál olaj
25 dkg friss gomba, megmosva, jól megszárítva, egészben vagy szeletelve, vagy negyedelve ha túl nagy
1-2 evőkanál szeletelt zöldhagyma

bors

1. A serpenyőben forrósítsd fel a vajat és olajat. Amint a vaj habzása alábbhagy – ez jelzi, hogy a vaj eléggé forró –, add hozzá a gombákat. Rázogasd a serpenyőt 4-5 percig. Pirítás közben a gombák először felszívják a zsiradékot, majd kb. 2-3 perc környékén az újra megjelenik a felszínen, és a gombák ezután fognak barnulni. Amint enyhén barnák lettek, vedd le a tűzről.

2. Tedd rá a hagymát, és közepes lángon további 2 percig együtt pirítsd őket.

A pirított gombát elkészítheted előre is, ekkor tedd félre, majd melegítsd újra fel, mikor szükség van rá. Tálalás előtt fűszerezd.

Barnára dinsztelt hagyma

A barnára dinsztelt hagymát akkor használjuk, ha barna hatást szeretnénk az ételben elérni – mint pl. a barna becsináltak, coq au vin vagy boeuf bourguignon – vagy más zöldségekkel együtt használjuk.

Hozzávalók:
18-24 meghámozott fehér hagyma, kb. 2-2,5 centi átmérőjűek
1,5 evőkanál vaj
1,5 evőanál olaj
0,5 csésze húsleves, száraz fehérbor, vörösbor vagy víz

bors
4 szál petrezselyem
0,5 babérlevél
1 teáskanál kakukkfű (gézbe csomagolva)

Mikor a vaj és olaj buborékozni kezd a serpenyőben, add hozzá a hagymát, és pirítsd közepes lángon kb. 10 percig, folyamatosan kevergetve, míg a hagyma mindenhol teljesen egyenletesen barna nem lesz.

Megjegyzés
A receptet és a fotót Rolexx küldte. Köszönjük!

Recept értékelése

5 / 5

2 értékelés

Ajánljuk még

Holstein szelet
Recept
Egyszerű

Holstein szelet

45 perc
|
2 adag
|
Megfizethető
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Alap túrós palacsinta
Recept
Egyszerű

Alap túrós palacsinta

30 perc
|
4 adag
|
Átlagos
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Hagyományos tejes kifli
Recept
Egyszerű

Hagyományos tejes kifli

120 perc
|
6 adag
|
Megfizethető
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Fejtett bableves
Recept
Bonyolult

Fejtett bableves

90 perc
|
4 adag
|
Átlagos
Kósa Kolos szerző profilképe

Kósa Kolos

Mákos nudli szilvalekvárral
Recept
Egyszerű

Mákos nudli szilvalekvárral

45 perc
|
6 adag
|
Megfizethető
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Töltött paprika, ahogy Gáspár Bea készíti
Recept
Bonyolult

Töltött paprika, ahogy Gáspár Bea készíti

90 perc
|
4 adag
|
Átlagos
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Húsleves cérnametélttel
Recept
Egyszerű

Húsleves cérnametélttel

135 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Sütőtökös pite meringgel
Recept
Rafinált

Sütőtökös pite meringgel

120 perc
|
12 adag
|
Átlagos
Farkasinszki Ildikó szerző profilképe

Farkasinszki Ildikó

Birsalmakompót tartósítószer-mentesen
Recept
Egyszerű

Birsalmakompót tartósítószer-mentesen

60 perc
|
6 adag
|
Megfizethető
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Sültcékla-saláta
Recept
Egyszerű

Sültcékla-saláta

75 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Pataki Nóra szerző profilképe

Pataki Nóra

Klasszikus kuglóf
Recept
Mester

Klasszikus kuglóf

90 perc
|
4 adag
|
Átlagos
Farkasinszki Ildikó szerző profilképe

Farkasinszki Ildikó

Ecetes céklasaláta
Recept
Egyszerű

Ecetes céklasaláta

55 perc
|
4 adag
|
Átlagos
Szabó Enikő szerző profilképe

Szabó Enikő

Csokiba mártott alma
Recept
Egyszerű

Csokiba mártott alma

10 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Jasinka Ádám szerző profilképe

Jasinka Ádám

Hasonló receptek

Holstein szelet recept
Recept
Egyszerű

Holstein szelet

45 perc
|
2 adag
|
Megfizethető
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Alap túrós palacsinta recept
Recept
Egyszerű

Alap túrós palacsinta

30 perc
|
4 adag
|
Átlagos
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Friss receptek

Holstein szelet recept
Recept
Egyszerű

Holstein szelet

45 perc
|
2 adag
|
Megfizethető
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Alap túrós palacsinta recept
Recept
Egyszerű

Alap túrós palacsinta

30 perc
|
4 adag
|
Átlagos
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Hagyományos tejes kifli  recept
Recept
Egyszerű

Hagyományos tejes kifli

120 perc
|
6 adag
|
Megfizethető
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Fejtett bableves recept
Recept
Bonyolult

Fejtett bableves

90 perc
|
4 adag
|
Átlagos
Kósa Kolos szerző profilképe

Kósa Kolos

Mákos nudli szilvalekvárral recept
Recept
Egyszerű

Mákos nudli szilvalekvárral

45 perc
|
6 adag
|
Megfizethető
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Töltött paprika, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Recept
Bonyolult

Töltött paprika, ahogy Gáspár Bea készíti

90 perc
|
4 adag
|
Átlagos
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Húsleves cérnametélttel  recept
Recept
Egyszerű

Húsleves cérnametélttel

135 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Sütőtökös pite meringgel recept
Recept
Rafinált

Sütőtökös pite meringgel

120 perc
|
12 adag
|
Átlagos
Farkasinszki Ildikó szerző profilképe

Farkasinszki Ildikó

Birsalmakompót tartósítószer-mentesen recept
Recept
Egyszerű

Birsalmakompót tartósítószer-mentesen

60 perc
|
6 adag
|
Megfizethető
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Sültcékla-saláta recept
Recept
Egyszerű

Sültcékla-saláta

75 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Pataki Nóra szerző profilképe

Pataki Nóra

Klasszikus kuglóf recept
Recept
Mester

Klasszikus kuglóf

90 perc
|
4 adag
|
Átlagos
Farkasinszki Ildikó szerző profilképe

Farkasinszki Ildikó

Ecetes céklasaláta recept
Recept
Egyszerű

Ecetes céklasaláta

55 perc
|
4 adag
|
Átlagos
Szabó Enikő szerző profilképe

Szabó Enikő

Friss sztorik

Hozzávalók sikeresen mentve a bevásárlólistába!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.