Elkészítés: A lisztet, a margarint és a zsírt legalább fél órára a fagyasztóba tesszük, hogy jól lehűljenek (ez nagyon fontos!!!!).
A lehűtött lisztet a porcukorral beleszitáljuk egy tálba. Ezután hozzáadjuk a sót, a reszelt citrom- és narancshéjat, összekeverjük. Belecsipkedjük a hideg vajat és zsírt, majd kézzel alaposan összemorzsoljuk.
Egy kicsi tálba tesszük a tojássárgákat, kicsit elkeverjük, hozzáadjuk a hideg tejet, a vaníliás cukrot, és belemorzsoljuk az élesztőt. Ezután simára keverjük.
A morzsalékos liszt közepébe mélyedést csinálünk, ebbe beleöntjük az élesztős-tejes keveréket, és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. Ezután 4 egyforma részre osztjuk a tésztát, és gombócokat formálunk belőlük. Tálcára helyezzük, és legalább 30 percre a hűtőbe tesszük pihentetni.
A darált diót és a darált babapiskótát (vagy édes kekszet) egy tálban összekeverjük. A vizet egy edénybe öntjük, hozzáadjuk a kristálycukrot, a reszelt narancs- és citromhéjat, a vaníliás cukrot és a mazsolát. Felforraljuk, majd szép lassan pár percig főzzük. Ezután a forró szirupot ráöntjük a diós-morzsás keverékre, és jó alaposan összekeverjük. Ízlés szerint rumaromával ízesítjük, de ez el is hagyható. Végül teljesen kihűtjük, majd 2 egyenlő részre elosztjuk a kihűlt tölteléket.
A diós töltelékhez hasonlóan kell elkészíteni a mákos tölteléket is (rumaroma el is hagyható!!!) Végül teljesen kihűtjük, ezt is 2 egyenlő részre osztjuk.
Egy tésztagombócot kiveszünk a hűtőből, majd 20 x 25 cm-es téglalappá kinyújtjuk (én sütőpapíron nyújtottam ki, így nem kellett alálisztezni, és nem is ragadt le a tészta). Ezután elosztunk rajta egy adag tölteléket úgy, hogy a tészta minden oldalán 1 cm tésztacsík szabadon maradjon. Végül a tésztacsík három oldalát ráhajtjuk a töltelékre, majd jó szorosan feltekerjük.
A feltekert bejglit kicsit megformázzuk, a két szélét a tenyerünkkel kicsit benyomkodjuk.
Két tésztagombóc megtöltésével így jártam el, így lett egy diós, és egy mákos bejglim. A másik két bejgli megtöltése annyiban különbözik, hogy a töltelék tetejére rákanalaztam a 2 evőkanál lekvárt, egyenletesen elsimítottam, majd ezután tekertem fel (nagyon finom lett a töltelék a kissé savanykás lekvártól).
Az első lekenéshez 1 egész tojást és 1 tojássárgáját villával jól felverünk. Sütőpapírral kibélelt tepsire, egymástól kicsit távolabb helyezzük a bejglirudakat, majd egy szélesebb ecsettel lekenjük. Ezután hűvös, levegős helyen addig pihentetjük, míg a tojás teljesen rászárad (én 30 percig hűvös helyen pihentettem, majd ventillátor segítségével, teljesen megszárítottam). A második lekenéshez 1 tojásfehérjét villával felverünk, a teljesen megszáradt bejgliket egy szélesebb ecsettel lekenjük ezzel is, majd szintén teljesen megszárítjuk (én lekentem és pár perc alatt a ventilátorral megszárítottam).
Ezután a bejglik tetejét és oldalát villával több helyen megszurkodjuk, hogy a gőz sütés közben tudjon távozni, és ne repedjen szét a tészta.
A sütőt előmelegítjük, behelyezzük a tepsit, majd 200 fokon 25-30 perc alatt készre sütjük a bejgliket.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.