Mákos guba  recept
Mákos guba
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Minestrone recept
Minestrone
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Diós-mákos bejgli, ahogy Gizi készíti recept
recept
Mester

Diós-mákos bejgli, ahogy Gizi készíti

120 perc
0 adag
Megfizethető
5
2012. 12. 06.

Elkészítés

Elkészítés: A lisztet, a margarint és a zsírt legalább fél órára a fagyasztóba tesszük, hogy jól lehűljenek (ez nagyon fontos!!!!).

A lehűtött lisztet a porcukorral beleszitáljuk egy tálba. Ezután hozzáadjuk a sót, a reszelt citrom- és narancshéjat, összekeverjük. Belecsipkedjük a hideg vajat és zsírt, majd kézzel alaposan összemorzsoljuk.

Egy kicsi tálba tesszük a tojássárgákat, kicsit elkeverjük, hozzáadjuk a hideg tejet, a vaníliás cukrot, és belemorzsoljuk az élesztőt. Ezután simára keverjük.

A morzsalékos liszt közepébe mélyedést csinálünk, ebbe beleöntjük az élesztős-tejes keveréket, és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. Ezután 4 egyforma részre osztjuk a tésztát, és gombócokat formálunk belőlük. Tálcára helyezzük, és legalább 30 percre a hűtőbe tesszük pihentetni.

A darált diót és a darált babapiskótát (vagy édes kekszet) egy tálban összekeverjük. A vizet egy edénybe öntjük, hozzáadjuk a kristálycukrot, a reszelt narancs- és citromhéjat, a vaníliás cukrot és a mazsolát. Felforraljuk, majd szép lassan pár percig főzzük. Ezután a forró szirupot ráöntjük a diós-morzsás keverékre, és jó alaposan összekeverjük. Ízlés szerint rumaromával ízesítjük, de ez el is hagyható. Végül teljesen kihűtjük, majd 2 egyenlő részre elosztjuk a kihűlt tölteléket.

A diós töltelékhez hasonlóan kell elkészíteni a mákos tölteléket is (rumaroma el is hagyható!!!) Végül teljesen kihűtjük, ezt is 2 egyenlő részre osztjuk.

Egy tésztagombócot kiveszünk a hűtőből, majd 20 x 25 cm-es téglalappá kinyújtjuk (én sütőpapíron nyújtottam ki, így nem kellett alálisztezni, és nem is ragadt le a tészta). Ezután elosztunk rajta egy adag tölteléket úgy, hogy a tészta minden oldalán 1 cm tésztacsík szabadon maradjon. Végül a tésztacsík három oldalát ráhajtjuk a töltelékre, majd jó szorosan feltekerjük.

A feltekert bejglit kicsit megformázzuk, a két szélét a tenyerünkkel kicsit benyomkodjuk.

Két tésztagombóc megtöltésével így jártam el, így lett egy diós, és egy mákos bejglim. A másik két bejgli megtöltése annyiban különbözik, hogy a töltelék tetejére rákanalaztam a 2 evőkanál lekvárt, egyenletesen elsimítottam, majd ezután tekertem fel (nagyon finom lett a töltelék a kissé savanykás lekvártól).

Az első lekenéshez 1 egész tojást és 1 tojássárgáját villával jól felverünk. Sütőpapírral kibélelt tepsire, egymástól kicsit távolabb helyezzük a bejglirudakat, majd egy szélesebb ecsettel lekenjük. Ezután hűvös, levegős helyen addig pihentetjük, míg a tojás teljesen rászárad (én 30 percig hűvös helyen pihentettem, majd ventillátor segítségével, teljesen megszárítottam). A második lekenéshez 1 tojásfehérjét villával felverünk, a teljesen megszáradt bejgliket egy szélesebb ecsettel lekenjük ezzel is, majd szintén teljesen megszárítjuk (én lekentem és pár perc alatt a ventilátorral megszárítottam).

Ezután a bejglik tetejét és oldalát villával több helyen megszurkodjuk, hogy a gőz sütés közben tudjon távozni, és ne repedjen szét a tészta.

A sütőt előmelegítjük, behelyezzük a tepsit, majd 200 fokon 25-30 perc alatt készre sütjük a bejgliket.

Megjegyzés
Száraz, hűvös helyen hosszabb ideig el lehet tárolni! A receptet és a fotót Kgizike küldte. Köszönjük!

Recept értékelése

5 / 5

1 értékelés

Ajánljuk még

Egyedényes lasagne
Recept
Egyszerű

Egyedényes lasagne

45 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Jasinka Ádám szerző profilképe

Jasinka Ádám

Vaníliakrémmel töltött fánk
Recept
Egyszerű

Vaníliakrémmel töltött fánk

130 perc
|
16 adag
|
Megfizethető
Kard Sándorné szerző profilképe

Kard Sándorné

Preckedli, a sváb omlós linzer
Recept
Egyszerű

Preckedli, a sváb omlós linzer

70 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Farkasinszki Ildikó szerző profilképe

Farkasinszki Ildikó

Mézes kekszes pohárdesszert
Recept
Egyszerű

Mézes kekszes pohárdesszert

15 perc
|
4 adag
|
Átlagos
Farkasinszki Ildikó szerző profilképe

Farkasinszki Ildikó

Sült pulykaszárny káposztaágyon
Recept
Egyszerű

Sült pulykaszárny káposztaágyon

135 perc
|
2 adag
|
Megfizethető
Jasinka Ádám szerző profilképe

Jasinka Ádám

Füstölt lazacos tésztasaláta
Recept
Egyszerű

Füstölt lazacos tésztasaláta

20 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Balogh-Nagy  Erzsébet szerző profilképe

Balogh-Nagy Erzsébet

Fekete-erdő pohárkrém
Recept
Egyszerű

Fekete-erdő pohárkrém

40 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Balogh-Nagy  Erzsébet szerző profilképe

Balogh-Nagy Erzsébet

Hasonló receptek

Vaníliakrémmel töltött fánk recept
Recept
Egyszerű

Vaníliakrémmel töltött fánk

130 perc
|
16 adag
|
Megfizethető
Kard Sándorné szerző profilképe

Kard Sándorné

Preckedli, a sváb omlós linzer recept
Recept
Egyszerű

Preckedli, a sváb omlós linzer

70 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Farkasinszki Ildikó szerző profilképe

Farkasinszki Ildikó

Friss receptek

Egyedényes lasagne recept
Recept
Egyszerű

Egyedényes lasagne

45 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Jasinka Ádám szerző profilképe

Jasinka Ádám

Vaníliakrémmel töltött fánk recept
Recept
Egyszerű

Vaníliakrémmel töltött fánk

130 perc
|
16 adag
|
Megfizethető
Kard Sándorné szerző profilképe

Kard Sándorné

Preckedli, a sváb omlós linzer recept
Recept
Egyszerű

Preckedli, a sváb omlós linzer

70 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Farkasinszki Ildikó szerző profilképe

Farkasinszki Ildikó

Mézes kekszes pohárdesszert recept
Recept
Egyszerű

Mézes kekszes pohárdesszert

15 perc
|
4 adag
|
Átlagos
Farkasinszki Ildikó szerző profilképe

Farkasinszki Ildikó

Sült pulykaszárny káposztaágyon recept
Recept
Egyszerű

Sült pulykaszárny káposztaágyon

135 perc
|
2 adag
|
Megfizethető
Jasinka Ádám szerző profilképe

Jasinka Ádám

Füstölt lazacos tésztasaláta recept
Recept
Egyszerű

Füstölt lazacos tésztasaláta

20 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Balogh-Nagy  Erzsébet szerző profilképe

Balogh-Nagy Erzsébet

A legfinomabb borleves recept
Recept
Egyszerű

A legfinomabb borleves

40 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Kósa Kolos szerző profilképe

Kósa Kolos

Fekete-erdő pohárkrém recept
Recept
Egyszerű

Fekete-erdő pohárkrém

40 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Balogh-Nagy  Erzsébet szerző profilképe

Balogh-Nagy Erzsébet

Panettone recept
Recept
Mester

Panettone

275 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Farkasinszki Ildikó szerző profilképe

Farkasinszki Ildikó

Mézeskalács-házikó recept
Recept
Mester

Mézeskalács-házikó

190 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Farkasinszki Ildikó szerző profilképe

Farkasinszki Ildikó

Vietnámi tojásos tekercs recept
Recept
Egyszerű

Vietnámi tojásos tekercs

15 perc
|
2 adag
|
Átlagos
Nguyen Heni szerző profilképe

Nguyen Heni

Friss sztorik

Hozzávalók sikeresen mentve a bevásárlólistába!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.