Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Diós-mákos bejgli, ahogy Gizi készíti recept
recept
Mester

Diós-mákos bejgli, ahogy Gizi készíti

120 perc
0 adag
Megfizethető
5
2012. 12. 06.

Elkészítés

Elkészítés: A lisztet, a margarint és a zsírt legalább fél órára a fagyasztóba tesszük, hogy jól lehűljenek (ez nagyon fontos!!!!).

A lehűtött lisztet a porcukorral beleszitáljuk egy tálba. Ezután hozzáadjuk a sót, a reszelt citrom- és narancshéjat, összekeverjük. Belecsipkedjük a hideg vajat és zsírt, majd kézzel alaposan összemorzsoljuk.

Egy kicsi tálba tesszük a tojássárgákat, kicsit elkeverjük, hozzáadjuk a hideg tejet, a vaníliás cukrot, és belemorzsoljuk az élesztőt. Ezután simára keverjük.

A morzsalékos liszt közepébe mélyedést csinálünk, ebbe beleöntjük az élesztős-tejes keveréket, és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. Ezután 4 egyforma részre osztjuk a tésztát, és gombócokat formálunk belőlük. Tálcára helyezzük, és legalább 30 percre a hűtőbe tesszük pihentetni.

A darált diót és a darált babapiskótát (vagy édes kekszet) egy tálban összekeverjük. A vizet egy edénybe öntjük, hozzáadjuk a kristálycukrot, a reszelt narancs- és citromhéjat, a vaníliás cukrot és a mazsolát. Felforraljuk, majd szép lassan pár percig főzzük. Ezután a forró szirupot ráöntjük a diós-morzsás keverékre, és jó alaposan összekeverjük. Ízlés szerint rumaromával ízesítjük, de ez el is hagyható. Végül teljesen kihűtjük, majd 2 egyenlő részre elosztjuk a kihűlt tölteléket.

A diós töltelékhez hasonlóan kell elkészíteni a mákos tölteléket is (rumaroma el is hagyható!!!) Végül teljesen kihűtjük, ezt is 2 egyenlő részre osztjuk.

Egy tésztagombócot kiveszünk a hűtőből, majd 20 x 25 cm-es téglalappá kinyújtjuk (én sütőpapíron nyújtottam ki, így nem kellett alálisztezni, és nem is ragadt le a tészta). Ezután elosztunk rajta egy adag tölteléket úgy, hogy a tészta minden oldalán 1 cm tésztacsík szabadon maradjon. Végül a tésztacsík három oldalát ráhajtjuk a töltelékre, majd jó szorosan feltekerjük.

A feltekert bejglit kicsit megformázzuk, a két szélét a tenyerünkkel kicsit benyomkodjuk.

Két tésztagombóc megtöltésével így jártam el, így lett egy diós, és egy mákos bejglim. A másik két bejgli megtöltése annyiban különbözik, hogy a töltelék tetejére rákanalaztam a 2 evőkanál lekvárt, egyenletesen elsimítottam, majd ezután tekertem fel (nagyon finom lett a töltelék a kissé savanykás lekvártól).

Az első lekenéshez 1 egész tojást és 1 tojássárgáját villával jól felverünk. Sütőpapírral kibélelt tepsire, egymástól kicsit távolabb helyezzük a bejglirudakat, majd egy szélesebb ecsettel lekenjük. Ezután hűvös, levegős helyen addig pihentetjük, míg a tojás teljesen rászárad (én 30 percig hűvös helyen pihentettem, majd ventillátor segítségével, teljesen megszárítottam). A második lekenéshez 1 tojásfehérjét villával felverünk, a teljesen megszáradt bejgliket egy szélesebb ecsettel lekenjük ezzel is, majd szintén teljesen megszárítjuk (én lekentem és pár perc alatt a ventilátorral megszárítottam).

Ezután a bejglik tetejét és oldalát villával több helyen megszurkodjuk, hogy a gőz sütés közben tudjon távozni, és ne repedjen szét a tészta.

A sütőt előmelegítjük, behelyezzük a tepsit, majd 200 fokon 25-30 perc alatt készre sütjük a bejgliket.

Megjegyzés
Száraz, hűvös helyen hosszabb ideig el lehet tárolni! A receptet és a fotót Kgizike küldte. Köszönjük!

Recept értékelése

5 / 5

1 értékelés

Ajánljuk még

Zserbó (glutén-, tej- és tojásmentes)
Recept
Bonyolult

Zserbó (glutén-, tej- és tojásmentes)

90 perc
|
0 adag
|
Költséges
Gluténmentes Íz-Lik szerző profilképe

Gluténmentes Íz-Lik

Darálós keksz, ahogy a nagyi készíti
Recept
Bonyolult

Darálós keksz, ahogy a nagyi készíti

45 perc
|
8 adag
|
Átlagos
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Diós és mákos bejgli egyszerűen
Recept
Mester

Diós és mákos bejgli egyszerűen

85 perc
|
6 adag
|
Megfizethető
Tündi konyha szerző profilképe

Tündi konyha

Néró teasütemény
Recept
Egyszerű

Néró teasütemény

40 perc
|
6 adag
|
Megfizethető
Farkasinszki Ildikó szerző profilképe

Farkasinszki Ildikó

Sütőben sült egyszerű fasírtgolyó
Recept
Egyszerű

Sütőben sült egyszerű fasírtgolyó

40 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Jasinka Ádám szerző profilképe

Jasinka Ádám

Klasszikus kocsonya
Recept
Mester

Klasszikus kocsonya

120 perc
|
8 adag
|
Átlagos
Nemes-Pádár Csilla szerző profilképe

Nemes-Pádár Csilla

Epres-tejfölös süti
Recept
Egyszerű

Epres-tejfölös süti

70 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Szabó Enikő szerző profilképe

Szabó Enikő

Zsebes karaj
Recept
Egyszerű

Zsebes karaj

180 perc
|
4 adag
|
Olcsó
Buzás Péter szerző profilképe

Buzás Péter

Tejszínes fokhagymakrémleves
Recept
Egyszerű

Tejszínes fokhagymakrémleves

25 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Friss receptek

Zserbó (glutén-, tej- és tojásmentes) recept
Recept
Bonyolult

Zserbó (glutén-, tej- és tojásmentes)

90 perc
|
0 adag
|
Költséges
Gluténmentes Íz-Lik szerző profilképe

Gluténmentes Íz-Lik

Darálós keksz, ahogy a nagyi készíti recept
Recept
Bonyolult

Darálós keksz, ahogy a nagyi készíti

45 perc
|
8 adag
|
Átlagos
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Diós és mákos bejgli egyszerűen recept
Recept
Mester

Diós és mákos bejgli egyszerűen

85 perc
|
6 adag
|
Megfizethető
Tündi konyha szerző profilképe

Tündi konyha

Néró teasütemény recept
Recept
Egyszerű

Néró teasütemény

40 perc
|
6 adag
|
Megfizethető
Farkasinszki Ildikó szerző profilképe

Farkasinszki Ildikó

Sütőben sült egyszerű fasírtgolyó recept
Recept
Egyszerű

Sütőben sült egyszerű fasírtgolyó

40 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Jasinka Ádám szerző profilképe

Jasinka Ádám

Klasszikus kocsonya recept
Recept
Mester

Klasszikus kocsonya

120 perc
|
8 adag
|
Átlagos
Nemes-Pádár Csilla szerző profilképe

Nemes-Pádár Csilla

Epres-tejfölös süti recept
Recept
Egyszerű

Epres-tejfölös süti

70 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Szabó Enikő szerző profilképe

Szabó Enikő

Zsebes karaj recept
Recept
Egyszerű

Zsebes karaj

180 perc
|
4 adag
|
Olcsó
Buzás Péter szerző profilképe

Buzás Péter

Tejszínes fokhagymakrémleves  recept
Recept
Egyszerű

Tejszínes fokhagymakrémleves

25 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Citromos kevert süti recept
Recept
Egyszerű

Citromos kevert süti

65 perc
|
8 adag
|
Átlagos
Pataky Krisztina szerző profilképe

Pataky Krisztina

Krémes gombás csirke recept
Recept
Egyszerű

Krémes gombás csirke

30 perc
|
2 adag
|
Átlagos
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Krémes spenótfőzelék recept
Recept
Egyszerű

Krémes spenótfőzelék

30 perc
|
4 adag
|
Olcsó
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Friss sztorik

Hozzávalók sikeresen mentve a bevásárlólistába!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.