Elkészítés: A felesborsót leöblítjük, és egy éjszakára hideg vízbe áztatjuk, majd leszűrjük. A borsót, a húst és a füstölt szalonnát egy nagy lábasba tesszük, ráöntünk 2 liter vizet. Addig főzzük, amíg felforr.
Közben megmossuk a póréhagymát (ha szükséges, leszedjük róla a fonnyadt zöldet), karikákra vágjuk. Megpucoljuk a zellergumót, 2 cm-es kockákra daraboljuk. Megtisztítjuk a répát, és ezt is felkockázzuk vagy karikázzuk. Megmossuk a zeller zöldjét, s a felét finomra aprítva félretesszük.
A felforrt leveshez hozzáadjuk a földarabolt zellergumót, póréhagymát, répát és a vágatlan zellerleveleket. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. Addig főzzük (ez legalább 2 óra), amíg a hús megpuhul. Közben néha megkeverjük, szükség esetén adunk hozzá még vizet.
A megfőtt húst és szalonnát kivesszük a levesből, a csülköt kicsontozzuk, leszedjük róla a fölösleges zsiradékot, majd apróra vagdaljuk, a szalonnát szeleteljük, és mindkettőt visszatesszük a levesbe. Hozzáadjuk, a karikákra vágott virslit, még egyszer jól megkeverjük, és megszórjuk a félretett aprított zellerzölddel, összeforraljuk.
Tálaláskor egy szelet rozskenyeret adunk mellé, amit előzőleg megkentünk mustárral, majd beborítottunk egy vékony szelet füstölt, a levesben főtt szalonnával.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.