Elkészítés: A darált sertés- és marhahúst egy nagy tálban összedalgozzuk az apróra vágott mortadellával, majd hűtőbe tesszük.
A zsemlét kisebb darabkákra csipegetjük, tálba tesszük és a tejjel lelocsoljuk. Legalább 20 percig állni hagyjuk, majd alaposan kinyomkodjuk és felaprítjuk.
A hagymát megpucoljuk, finomra aprítjuk. A sárgarépát és a zellergumót meghámozzuk, kisebb kockákra vágjuk, majd egy konyhai aprítógépben tovább aprítjuk. A lecsepegtetett szárított paradicsomot és a petrezselyemleveleket is a géppel aprítjuk fel.
Egy serpenyőben felhevítünk 2 evőkanál olajat, benne a hagymát, sárgarépát és a zellergumót 5 percig pároljuk. Majd a petrezselymet és a szárított paradicsomot is hozzáadjuk, és újabb 2-3 percig dinsztelünk. Hagyjuk kissé kihűlni.
A sütőt bekapcsoljuk 200 fokra.
A beáztatott és kifacsart zsemlét, a zöldséges masszát, a tojást és a 2 tojás sárgáját a darált húshoz adjuk. Nagyvonalúan sózunk, borsozunk és paprikázunk. A húsmasszát legalább 5 percen át gyúrjuk, fontos, hogy a hozzávalókat alaposan összedolgozzuk. Hosszúkás cipót formázunk.
A fél deci olívaolajat a sütőtálba (pl. egy nagyobb, hosszúkás jénai) öntjük. A húscipót beletesszük, ha szükséges, még formázzuk. A fasírozottat a 200 fokra előmelegített sütő alulról számított második sínpárjába betolva 20 percig sütjük.
Közben a bort, a vizet, a babérlevelet, a szegfűszeget, kevés borsot, a megpucolt és kettévágott fokhagymát egy serpenyőben felforraljuk, és magas hőfokon 5 percig forrni hagyjuk. A 20 perc leteltével, a forró szószt a fasírozotthoz öntjük. A sütő hőmérsékletét 120 fokra csökkentjük, a hőfok visszaesése gyorsabban lezajlik, ha a sütő ajtaját 5 percre nyitva hagyjuk. A 120 fokos sütőben a fasírozottat 1,5 órán át sütjük.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.