Elkészítés: Az almákat megmossuk, meghámozva negyedekbe vágjuk és eltávolítjuk a magházukat, majd kisebb kockákra vágjuk.
Egy fazékba tesszük, és felöntjük annyi vízzel, amennyi éppen ellepi. Hozzáadjuk a citromot, amit előzőleg kefével alaposan megsikálunk, kettévágjuk, és a magokat felfogva belefacsarjuk a levesbe, majd a héjából sárga részeket vékonyan levágva, azokat is beledobjuk. A gyömbért vékonyan meghámozzuk, ezt is beletesszük. A szegfűszeget és a fahéjdarabot teatojásban tegyük bele, hogy utólag könnyen el tudjuk távolítani a levesből. Fedő alatt addig főzzük, míg az alma megpuhul, ekkor tegyük bele a rumot és mézet, ízlés szerint.
Az almából vegyünk ki egy kis tálkába a díszítéshez körülbelül 1-2 evőkanálnyit adagonként. Távolítsuk el a teatojást a fűszerekkel, a citromhéjat és a gyömbért, majd egy botmixer segítségével mixeljük teljesen simára a levest. Vegyünk ki egy kis tálba egy merőkanállal, és keverjük el benne simára a mascarponét, majd öntsük vissza a levesbe, várjuk meg, míg egyet forr, majd kapcsoljuk le alatta a gázt. Így krémes, bársonyos lesz a levesünk. A félretett almakockákat is helyezzük vissza a levesbe.
A vaníliás rétes igazából nem rétes, csak úgy nevezem, mert nem rétestésztából készül, hanem vajas-leveles tésztából. Ha valakinek szimpatikusabb, természetesen készítheti réteslapból is.
A vanília pudingot én mindig hagyományos módon készítem, nagyon egyszerűen, pillanatok alatt elkészíthető az itthoni változat, ráadásul még finomabb is! A két tojássárgáját fehéredésig, habosra keverjük a cukorral, a vaníliával és a keményítővel, majd hozzákeverve a tejet, folyamatosan keverve forrásig melegítjük. Miután kellően besűrűsödött, lekapcsoljuk és langyosra hűtjük.
A vajas tésztalapot vékonyra nyújtjuk, majd a vaníliapuding 1/3 részével megkenjük, a két szélét behajtjuk, majd feltekerjük, mint a bejglit. Ugyanezt megismételjük a másik 2 lappal is. A kész rudakat sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük, a tetejüket megkenjük egy csepp tejjel elkevert tojássárgájával. Előmelegített sütőben, 190 fokon körülbelül 15-20 perc alatt szép aranybarnára sütjük.
Miután a rétesrudak megsültek, langyosra hűlve felszeleteljük, egy pici porcukorral megszórva, a kész almakrémleves mellé tálaljuk.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.