Elválasztjuk egymástól a 4 tojás fehérjét és sárgáját. A tojásfehérjéket félretesszük a krémhez. Egy másik edényben a vajat pépesre törjük, majd hozzáadjuk az eritritet és egy pár csepp vanília aromát. Addig keverjük, amíg homogén állígú nem lesz. Majd ehhez hozzáadjuk a tojásságákat és a lisztet.
Ezután kézzel összegyúrjuk, amíg jól formálható gyúrma-szerű állagot nem nyerünk. Ha porhanyós, akkor adjunk hozzá még vajat. A kapott masszát két egyenlő részre osztjuk és a felét berakjuk a fagyasztóba. A másik felét kinyújtjuk kb 2-3 mm vastagságúra és egy vajjal kikent tepsibe vagy tortaformába tesszük.
A 4 tojásfehérjét kemény habbá verjük, majd ízlés szerint adagolunk hozzá édesítőszert. Egy külön edényben összekeverjük a joghurtokat és a sűrű kókusztejet (Figyelem! A folyékony dobozos kókusztej nem egyezik meg a konzerv formátumban kapható, nagyon sűrű állagú kókuszkrémmel, mindenképp a konzerveset használjuk). Ha nem találunk a boltokban kókuszkrémet, akkor sűrű tejföllel is helyettesíthetjük. Az így kapott krémhez hozzáadjuk az 5 ek fehér finomlisztet, majd fokozatosan adagoljuk hozzá a felvert tojásfehérjét. Addig kavarjuk, amíg egy egyenletes sűrű krémet nem kapunk. A krémet még utólag ízlés szerint édesíthetjük. Ha szeretnénk félretehetünk a krémből egy kicsit a torta tetejének díszítésére.
Elővesszük a tepsit, amibe már belehelyeztük a kinyújtott tészta felét. Erre ráöntjük a krémet, majd kivesszük a fagyasztóból a tészta másik felét, ami eddigre már megkeményedett. A kemény tésztát lereszeljük és egyenletesen rászorjuk a krém tetejére, ügyelve arrahogy a tetején maradjon és ne keveredjen bele a krémbe. Majd betesszük előmelegített sütőbe, és közepes hőmérsékleten addig sütjük, amíg aranybarna lesz a teteje (kb. 30 perc). Ha elkészült kivesszük és száraz, hűvős helyre tesszük, amíg kihűl legalább 3-4 órára, de a legjobb ha egy éjszakát áll. (Nem érdemes sietni vele, mert ha a krémnek nincs ideje kihűlni, akkor szétfolyhat és a torta elveszítheti formáját.)
Ha megvan a kihűlt tortánk, akkor a tetejére vékony mézréteget csöpögtetünk és azt eloszlatjuk, majd rászorjuk a kókuszreszeléket és a darabolt aszalt barackokkal tetszés szerint díszítjük.
Nagyon könnyű, krémes torta, azoknak akik egy diétásabb desszertre vágynak.
Ha cukorbetegnek készül a torta, akkor azt javaslom, hogy a méz helyett félretehetünk egy kicsit a krémből és inkább azzal kenjük be a tetejét és abba szórjuk a kókuszreszeléket. Illetve jobban javaslom az eritrit, mint a xilit vagy más édesítőszerek használatát. Plusz tipp édesítőszeres desszertekhez: Azok részéről, akik eddig leginkább hagyományos édességek készítésével foglalkoztak, gyakori hiba lehet, hogy ugyanannyi édesítőszert szeretnének használni, mint amennyi cukrot használnának. Az édesítőszerek nem egy ez egyben helyettesítői a cukornak. Gyakran találkozom cukrázdákban is túlédesített, szinte élvezhetetlen diabetikus desszertekkel. Az eritrit, de a legtöbb édesítőszer egy adott mennyiség fölött nem édesít jobban, inkább csak émejít, ugyanakkor az eritritnek, nagy mértékű fogyasztás esetén, hashajtó hatása is lehet. Mindezért érdemes az édesítőszerekkel óvatosabban bánni, lassan adagolni és közben kóstolgatni, hogy mikor elég. A kevesebb több :)
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.