Elkészítés: Morzsold és keverd el az élesztőt egy pohárban 2 ujjnyi langyos vízben egy kis cukor társaságában. Nem kell különösebben megvárni, amíg felfut.
Keverőtálban kézi robotgéppel, spirál dagasztószárral lassú fordulaton alaposan dolgozd össze a liszteket és a búzacsírát a vízzel. Az élesztőt is add hozzá, majd kisvártatva a sót. Félúton beledolgozhatod az olívaolajat is. Dolgoztasd a robotgépet 10-15 percig. Akkor jó, ha a tészta szépen elválik a táltól, és az NDK-s kézi robotgép erősen megizzad vele. :D
A vége felé belekeverheted az apróra vágott pórét, a fűszereket és a napraforgót.
Ha a tészta jól néz ki, formázd gombóccá, kicsit lisztezd be, és konyharuhával letakarva 1 órára hagyd békén meleg helyen, hadd keljen!
Végy egy hosszúkás, szögletes teflonos kenyérsütőformát (legjobb, ami egy darabból mélyhúzott, nem ég bele a sarkába a tészta), mázolj el benne egy csepp olívaolajat.
Amikor szépen megkelt a tészta, gyúrd át ismét a robotgéppel (vagy kézzel) kb. 5 percig, majd némi liszttel formázz hosszúkás hurkát, és tedd bele a formába. Pihentesd letakarva kb. fél óráig, amíg ismét megkel, szépen kidagad a formából.
Ekkor hintsd meg a tetejét némi barna liszttel, majd ízlésesen hasogasd be a tetejét 5-6 vágással, hogy szépen kinyíljon.
Meleg sütőbe tedd, kb. 190 fokon, alsó-felső meleggel süssed 35-40 percig. Tegyél kis tálkában vizet a sütő aljára, hogy ne száradjon ki a kenyér. A teteje szép aranybarna lesz, ekkorra a kenyér maga is megsül.
A fűszerek és a póréhagyma mennyisége ízlés szerint változtatható.
Ha mindent jól csináltál, egy nagyon szép, ropogós héjú, egyenletesen lyukacsos, rugalmas, és rendkívül ízletes kenyeret vehetsz ki a sütőből.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.