Elkészítés: A páchoz egy nagyobb jénai tálban összekeverem a hozzávalókat, beleforgatom a gondosan lefaggyúzott bárányhúst, majd a pácoló edényt fóliával szorosan lezárva 1-2 napra beteszem a hűtőbe pihenni.
Készítéskor a páclé tetejéről leszedett olajon átsütöm a lecsepegtetett húsdarabokat, majd egy nagyobb tepsibe fektetem őket, rakok rá a hagymás pácléből, és letakarva beteszem a tepsit a 170 fokosra előmelegített sütőbe, bő 2 órára.
Közben nekilátok a zöldségek feldarabolásának a francia lecsóhoz. Felkockázom a padlizsánt és a cukkinit, a kaliforniai paprikát csíkokra vágom, félbe, majd szeletekre vágom a hagymát és a paradicsomot, mindegyiket külön tálba teszem. (Az eredeti francia recept szerint mindegyik zöldfélét külön-külön kell elkészíteni, ezért párhuzamosan több serpenyőt használok.)
Hagyma: kevés olívaolajon megpárolom, amikor kezd üvegesedni, sózom, kissé megpirítom, de vigyázok, nehogy odaégjen, megkeseredjen. Ha kész, egy szűrőtálba teszem.
Padlizsán és cukkini: kevés olívaolajon, intenzívebb tűzön együtt sütöm, csak amikor már megpuhultak, akkor sózom, őket is a szűrőtálba teszem.
Kaliforniai paprika: kevés olívaolajon, erős tűzön puhára pirítom, fűszerezés nélkül teszem a szűrőtálba.
Paradicsom: 1-2 evőkanálnyi olívaolajon párolom, kevés cukorral megszórom, hozzáadok 1 gerezd fokhagymanyomón átpréselt fokhagymát, összemelegítem.
Egy nagyobb serpenyőbe teszem a szűrőtálban lecsepegtetett párolt, pirított zöldféléket, ráöntöm a fokhagymás paradicsomot levével együtt, beledobom a megmaradt fokhagymagerezdeket, és hozzáadok egy ízesítőcsokrot: egy póréhagyma külső héjába csomagolom összekötözve a szálas fűszereket, felöntöm a paradicsomlével, sózom, borsozom, kis lángon összefőzöm.
Ránézek a bárányra, ha már megpuhult, fedő nélkül a szaftjával locsolgatva ropogósra sütöm. Amikor kész, vágódeszkán a kiálló bordacsontok között éles késsel szeletekre vágom.
Adagonként tálalom, egy tányérra 2 szelet báránybordát helyezek, leszűrt szaftjával kissé meglocsolom, mellé halmozok a francia lecsóból. Friss, ropogós baugettet adok hozzá.
Mind a bárány, mind pedig a francia lecsó - eredeti, francia neve: ratatouille (ejtsd: ratatui) önálló ételként is elkészíthető, alkalmazható a mindennapokban, de a provence-i konyhában összetartoznak, mint nálunk a pörkölt és a nokedli.
Tudom, nem egyszerű, és ráadásul időigényes is az elkészítése, de nem egy hétköznapi ebédnek, vacsorának ajánlom, hanem egy jeles nap, ünnepi, családi fogásának. Az eredmény megéri a fáradságot! Jó étvágyat hozzá, Nani.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.