Elkészítés: A kétféle lisztet tálba szitálom. 1/2 dl langyos vízben elkeverem a cukrot, majd felfuttatom benne az élesztőt. Kb. 10 perc elegendő hozzá. A liszthez adom a sót, az olívaolajat, borsot, rozmaringot, majd a felfuttatott élesztőt és a maradék vizet. A háztartási robotgép dagasztókarjával nagyjából 10 perc alatt alaposan kidolgozom a tésztát. Enyhén lisztezett tálba helyezem, frissentartó fóliával lefedem, konyharuhával letakarom, nagyjából 1 óra alatt a duplájára kelesztem.
Egy 35 X 20 cm-es tepsit sütőpapírral bélelek. A sütőt 190 fokra előmelegítem.
Az alaposan megkelt tésztát enyhén lisztezett felületre helyezem, félbevágom, mindkét tésztát átgyúrom. Az egyiket letakarva félreteszem, a másikat 1/2 cm vastag téglalappá nyújtom. 6 felaprított olíva bogyót egyenletesen elosztok a felületén, majd szorosan feltekerem. Az így kapott nagyjából 3 cm átmérőjű, 30 cm hosszú tekercset az előkészített tepsire helyezem. A másik tésztával ugyanígy járok el. Egy hasonló nagyságú tepsivel lefedem a tésztát tartalmazó tepsit, újabb 1 órán át kelesztem.
A kenyérrudakat éles késsel bevagdosom – így sütés közben nem repednek szét, és jellegzetes, szép mintázatukat is elnyerik – ha szétterülnek, kicsit megigazítom őket. Nagyjából 1 evőkanálnyi vízzel bespriccelem a tésztákat.
A sütés közben keletkező gőzben szépen megpirulnak majd: a héjuk ropogós, a belsejük könnyű és puha lesz. Visszahelyezem a fedőként szolgáló tepsit, 30 perc alatt szép pirosra sütöm.
Kenyérsütőgép nélkül készül, a konyhában kevés gyakorlattal rendelkezők is bátran nekiláthatnak! Az olívát akár szárított paradicsomra, pirított hagymakockákra is lehet cserélni, de nagyon ízletes mindenféle színes finomság nélkül: fehéren is.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.