Elkészítés: A tésztához a tejet a cukor felével meglangyosítjuk, és az élesztőt belemorzsolva felfuttatjuk. Utána a kétféle liszttel, a maradék cukorral, csipetnyi sóval és a tojással alaposan összedolgozzuk, végül az olvasztott vajat is beledagasztjuk.
Egy kuglófformát kikenünk, morzsával kihintjük, majd a tésztát beletöltve, konyharuhával letakarva, langyos helyen a duplájára kelesztjük.
Közben a sütőt 200 fokra (gáz 6. fokozat) bemelegítjük. A tésztát betolva 15 percig sütjük, majd anélkül, hogy a sütőt kinyitnánk, a lángot 180 fokra (gáz 4. fokozat) mérsékeljük. Még 30 percig sütjük, ha a teteje idő előtt pirulna, sütőpapírral letakarjuk. Ha a beleszúrt tűre már nem tapad ragacsos massza, a kuglóf széleit késsel meglazítjuk, és a tésztát rácsra vagy deszkára borítjuk.
Mialatt a kuglóf sül, a rumot a vízzel hígítjuk, a citromhéjat belereszeljük, és 5 percig forraljuk. A megsült tésztát meglocsoljuk vele, és ha magába szívta, az egészet barackízzel megkenjük. Ha a kuglóf kihűlt, a gerincére csokoládémázat öntünk, hogy a külső és belső felén szépen lecsorogjon. (Az öntethez a kakaót a cukorral és kevés vízzel simára keverjük, kevergetve sűrűre főzzük, majd a vajat beledobva addig keverjük, amíg a vaj el nem olvad.)
A tejszínt a habfixálóval kemény habbá verjük, és a kuglófot ezzel díszítjük.
2025.02.12.
2025.02.15.
2025.02.12.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.