Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Mákos guba  recept
Mákos guba
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Szilvás-fahéjas bukta recept
recept
Mester

Szilvás-fahéjas bukta

120 perc
0 adag
Átlagos
2010. 10. 14.

Elkészítés

Elkészítés: A lisztet morzsold el a vaj 90 százalékával, add hozzá az élesztőt, a cukrot és a felvert tojás 80 százalékát, majd annyi langyos tejet keverj hozzá, amennyivel lágy tésztává gyúrhatod. Lisztezd be, fedd le, és pihentesd addig, míg duplájára dagad.

A szilvát magozd ki, de csak annyira nyisd szét, amennyire muszáj, és tölts a mag helyére annyi fahéjas cukrot, amennyit elbír.

A megkelt tésztát nyújtsd 1,5 centisre, szaggasd kb. 8 centis átmérőjű korongokká (az sem baj, ha szabálytalan) és dugd bele a szilvákat, majd bugyoláld össze, megnyomkodva a réseket, nehogy kiszivárogjon a sütésnél a fahéjas szilvalé.

A maradék vajjal kikent tepsibe viszonylag szorosan kell egymás mellé rakni őket úgy, hogy a tapasztott rész alul legyen. Mikor tele a tepsi, kend meg a megmaradt tojással, és keleszd újra őket. Gyönyörűen egymáshoz simulnak, és felfelé terjeszkednek majd.

180 fokra felmelegített – közepes hőmérsékletűnek is mondott – sütőben addig süsd, míg olyan nem lesz a teteje, mint a fényes karamell. Mivel kelt tésztát nem ajánlatos melegen enni, dugd el a szekrény tetejére. Vedd elő a scrabble-táblát, és játsszatok le egy partit. Addigra biztos kihűl.

Megjegyzés
Mi jut eszedbe a buktáról? Nekem barnafedelű, fehér, foszlós kelt tészta, aránytalanul kicsi, piros töltelékkel. A tetején a porcukorfelhő olykor beszippantódik az orrba, aminek elkerülése végett többek a felső réteg idejekorán való lenyalásához folyamodnak. Bár nem vagyok sem finomkodó, sem álszent, evvel a megoldással sosem éltem. Mivel a 10-12 falattal bekapható buktának csak a középső fertályára jut az édes töltelékből, ezért igen jó arányérzék, kézügyesség és térlátás kell ahhoz, hogy – először négy, majd két ujjal forgatgatva az egyre fogyó süteményt – az utolsó adagban beálljon végre a helyes tészta/lekvár arány. Szerénytelenség nélkül mondhatom, hogy kiváló arányérzékkel és kézügyességgel áldott meg az ég, ezért legtöbbször sikerül úgy zsonglőrködni, hogy sem a porcukrot nem inhalálom, sem a lekvár nem pottyan ki. Ez azonban nem öndicséret, puszta ténymegállapítás. A hatalmas – ovis és menzás – bukták kimentek a divatból, amit buktaevőként nem is nagyon bánok. De úgy vagyok vele, mint amikor egy-egy kiveszőfélben levő növény- vagy állatfajról hallok: kár, hogy az ételvilág egy darabkája örökre eltűnik. Persze fölösleges ezen sajnálkozni – hiszen egyrészt ilyen a természetes szelekció, másrészt újabb fajok tűnnek fel, melyek se nem rosszabbak, se nem jobbak. Egyszerűen mások. A buktadinoszauruszok ideje tehát lejárt, de jelentem: nálam egy mutáns túlélte a kiválasztódást. Adaptálódott a megváltozott körülményekhez és kicsit meg is újult. A leheletkönnyű tészta épphogy csak körülöleli a tölteléket, ami pedig nem lekvár, hanem a gombóctól lenyúlt fahéjas szilva. Úgy is mondhatnám, sült szilvásgombóc, de nem lenne igaz, mert a tésztában nincs krumpli. Nagyon egyszerű, nagyon finom és irtó gyorsan elfogy. Ezért csak akkor tálald föl, ha a bablevesből vagy a gulyásból már annyi fogyott, hogy mindenki pukkadásig jóllakott. Így sem jósolok neki többet 10 percnél, de nem is baj, mert a másnapos bukta a kutyának sem kell. Ez persze nem igaz. A mi kutyánk még harmadnaposan is imádná. Ha maradna neki. A receptet és a fotót Mezsuka küldte. Köszönjük!

Recept értékelése

Ajánljuk még

Darálós keksz, ahogy a nagyi készíti
Recept
Bonyolult

Darálós keksz, ahogy a nagyi készíti

45 perc
|
8 adag
|
Átlagos
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Diós és mákos bejgli egyszerűen
Recept
Mester

Diós és mákos bejgli egyszerűen

85 perc
|
6 adag
|
Megfizethető
Tündi konyha szerző profilképe

Tündi konyha

Néró teasütemény
Recept
Egyszerű

Néró teasütemény

40 perc
|
6 adag
|
Megfizethető
Farkasinszki Ildikó szerző profilképe

Farkasinszki Ildikó

Sütőben sült egyszerű fasírtgolyó
Recept
Egyszerű

Sütőben sült egyszerű fasírtgolyó

40 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Jasinka Ádám szerző profilképe

Jasinka Ádám

Klasszikus kocsonya
Recept
Mester

Klasszikus kocsonya

120 perc
|
8 adag
|
Átlagos
Nemes-Pádár Csilla szerző profilképe

Nemes-Pádár Csilla

Epres-tejfölös süti
Recept
Egyszerű

Epres-tejfölös süti

70 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Szabó Enikő szerző profilképe

Szabó Enikő

Zsebes karaj
Recept
Egyszerű

Zsebes karaj

180 perc
|
4 adag
|
Olcsó
Buzás Péter szerző profilképe

Buzás Péter

Tejszínes fokhagymakrémleves
Recept
Egyszerű

Tejszínes fokhagymakrémleves

25 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Citromos kevert süti
Recept
Egyszerű

Citromos kevert süti

65 perc
|
8 adag
|
Átlagos
Pataky Krisztina szerző profilképe

Pataky Krisztina

Friss receptek

Darálós keksz, ahogy a nagyi készíti recept
Recept
Bonyolult

Darálós keksz, ahogy a nagyi készíti

45 perc
|
8 adag
|
Átlagos
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Diós és mákos bejgli egyszerűen recept
Recept
Mester

Diós és mákos bejgli egyszerűen

85 perc
|
6 adag
|
Megfizethető
Tündi konyha szerző profilképe

Tündi konyha

Néró teasütemény recept
Recept
Egyszerű

Néró teasütemény

40 perc
|
6 adag
|
Megfizethető
Farkasinszki Ildikó szerző profilképe

Farkasinszki Ildikó

Sütőben sült egyszerű fasírtgolyó recept
Recept
Egyszerű

Sütőben sült egyszerű fasírtgolyó

40 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Jasinka Ádám szerző profilképe

Jasinka Ádám

Klasszikus kocsonya recept
Recept
Mester

Klasszikus kocsonya

120 perc
|
8 adag
|
Átlagos
Nemes-Pádár Csilla szerző profilképe

Nemes-Pádár Csilla

Epres-tejfölös süti recept
Recept
Egyszerű

Epres-tejfölös süti

70 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Szabó Enikő szerző profilképe

Szabó Enikő

Zsebes karaj recept
Recept
Egyszerű

Zsebes karaj

180 perc
|
4 adag
|
Olcsó
Buzás Péter szerző profilképe

Buzás Péter

Tejszínes fokhagymakrémleves  recept
Recept
Egyszerű

Tejszínes fokhagymakrémleves

25 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Citromos kevert süti recept
Recept
Egyszerű

Citromos kevert süti

65 perc
|
8 adag
|
Átlagos
Pataky Krisztina szerző profilképe

Pataky Krisztina

Krémes gombás csirke recept
Recept
Egyszerű

Krémes gombás csirke

30 perc
|
2 adag
|
Átlagos
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Krémes spenótfőzelék recept
Recept
Egyszerű

Krémes spenótfőzelék

30 perc
|
4 adag
|
Olcsó
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Majorannás burgonyafőzelék recept
Recept
Egyszerű

Majorannás burgonyafőzelék

30 perc
|
4 adag
|
Olcsó
Jasinka Ádám szerző profilképe

Jasinka Ádám

Friss sztorik

Hozzávalók sikeresen mentve a bevásárlólistába!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.