- A tésztához fazékban felforralunk 5 dl vizet a 3 dkg vajjal és egy csipet sóval együtt. Apránként hozzáadjuk a lisztet, és fakanállal erőteljesen keverjük kb. 3 percig, amíg a massza a fazék oldalától el nem válik. Ekkor a tűzről levéve langyosra hűtjük. Közben egy tiszta fazékban bőven vizet forralunk. A szilvát megmossuk és kimagozzuk.
- A lehűlt tésztát az edényből munkalapra tesszük. Beledolgozzuk a tojást, majd simára gyúrjuk és rúddá sodorjuk. A rudat 12 részre vágjuk. A tésztadarabok közepére egy-egy szilvát teszünk, és a mag helyére kockacukrot dugunk. Végül a tésztát a szilvákra hajtjuk, és a csomagokat a tenyerünkben gombóccá formázzuk.
- A gombócokat a lobogó vízbe engedjük, és gyenge tűzön addig főzzük az újraforrástól számítva kb. 8 percig, ímíg fel nem. Közben serpenyőben felhevítjük a 8 dkg vajat, és világosra pirítjuk rajta a zsemlemorzsát. Végül a szűrőkanállal kiemelt, lecsepegtetett gombócokat a vajas morzsába forgatjuk, és fogyasztás előtt megszórjuk fahéjas porcukorral.
Megjegyzés
Nagy szemű szilvából fél darabot tegyél a gombócokba.