- A tejberizses torta tésztájához a tojásokat fehéredésig keverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a puha, felkockázott vajat vagy margarint. A lisztben elvegyítjük a sütőport, a nedves hozzávalókhoz keverjük, végül fellazítjuk a tejjel.
- Amasszát egy kb. 20-20 cm átmérőjű kerek, kapcsos, sütőpapírral bélelt formába simítjuk, és 180 °C-ra előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük (kb. 25-30 perc). Hagyjuk teljesen kihűlni, majd eltávolítjuk a sütőpapírt, és visszatesszük a tésztát az elmosott formába.
- Amíg sül a tészta, elkészítjük a tejberizst. A rizst lábasba szórjuk, ráöntünk 1 dl vizet, és erős lángon, kevergetve addig főzzük, amíg a víz elpárolog. Ezután hozzáadjuk a tejet és a kétféle cukrot. Felforraljuk, majd közepes lángon, folyamatos kevergetés mellett sűrűre főzzük. Lehúzzuk a tűzről, és egy kicsit hagyjuk hűlni.
- A lapzselatinokat 5 percre hideg vízbe áztatjuk, majd alaposan kifacsarjuk. A már nem forró tejberizshez keverjük, és hagyjuk feloldódni. Hagyjuk langyosra hűlni, majd a tésztára simítjuk, majd miután teljesen kihűlt a tejberizs, legalább 1-2 órára hűtőbe tesszük.
- A torta tetejét megkenjük baracklekvárral, és kandírozott gyümölcsökkel díszítjük.
Tipp: Piros tortazselével is bevonhatjuk a torta tetejét.