Elkészítés: A vereshagymát lehéjazzuk, citromreszelőn lereszeljük, majd kislábosban kevés olajon néhány percig pirítjuk. (Kóstoljuk meg, hogy nem keserű-e! – egyre gyakrabban találkozom keserű, sőt pirítás közben megzöldülő vörös- és fokhagymával...) Ha nagyon folyós (vizes) maradna, leszűrjük. Félretesszük hűlni.
Mély edényben egymásra öntjük a kétféle lisztet, a porélesztőt, a sót és a feketeborsot. Elegyítjük, majd elmorzsoljuk a puha vajjal. Hozzáadjuk a krumplinyomón áttört túrót, a hagymareszeléket, és csinos cipót gyúrunk a tésztából. Legalább 3 órára, de inkább fél napra a hűtő leghidegebb polcára tesszük (célszerű sütés előtti este elkészíteni). Aztán iszunk egy fröccsöt, elmosogatunk, és a reklám után visszajövünk. :)
Cipónkat a hűtőből kivéve jól átgyúrjuk, és rétesliszttel megszórt (ez jobban érdesít) gyúródeszkára gurítjuk, majd ugyancsak belisztezett sodrófával kisujjnyi vastagra nyújtjuk. 3-4 centiméter átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, a tésztasorját újra összegyúrjuk, nyújtjuk és szaggatjuk, míg csak el nem fogy az alapanyag.
Közben begyújtjuk a sütőt is. Jó forróra, 230-240 fokra állítsuk – azt olvastam, a pogácsákat gyorsan kell sütni, hogy ne száradjanak ki.
Ezután sütőpapírral bélelt gáztepsibe egymástól 1-1 cm-re rendezzük a pogácsákat (már amennyi belefér). Felvert tojássárgájával megkenjük a tetejüket, majd a sütő középső sínén betoljuk a tepsit.
Nem tagadom, kritikus percek következnek, de a pogácsák sütése már csak ilyen. El kell találnunk ugyanis azt az 1-2 perces intervallumot, amikor a pogácsa már ropogósra sült, de az alja még nem égett meg. Én kereken 30 percig sütöttem a pomogácsokat, de a mi Vestánk a lightosan tüzelő sütők közé tartozik, másutt akár 15 perc alatt is megsülhet.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.