Előkészítés: A tejet meglangyosítjuk. A lisztet tálba szitáljuk, közepébe mélyedést nyomunk, belemorzsoljuk az élesztőt, rászórjunk 2 evőkanál cukrot, ráöntjük a tej felét, és kevés liszttel elkeverjük. Letakarjuk, és meleg helyen kb. 15 percig kelesztjük. A mandulát nem túl apróra összevágjuk.
Elkészítés: A liszthez adjuk a maradék tejet, a cukrot, egy csipet sót, 17,5 dkg lágy vajat, és a kézi robotgép dagasztóspiráljával alaposan összedolgozzuk. Akkor jó, ha a tészta elválik az edény falától. Beledolgozzuk a cukrozott citrom- és narancshéjat, a mazsolát, és a mandulát. Letakarjuk, és tovább 20 percig kelesztjük. Közben a marcipánt összegyúrjuk 5 dkg porcukorral. A masszát 3 részre osztjuk, és három kb. 40-50 cm hosszú rudat sodrunk belőle. A megkelt tésztát szintén három egyforma részre osztjuk, és a marcipánrúdhoz hasonló hosszúságúra sodorjuk. Kissé ellapítjuk, és belecsomagoljuk a marcipán rudat. A három töltött tészta rudat összefonjuk, sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük, és letakarva 30 percig kelesztjük. A sütőt 200 fokra (gázsütő 3. fokozat) előmelegítjük. A kalácsot 10-15 percig sütjük, majd lekapcsolunk 180 fokra (gázsütő 2. fokozat), és további 30 percig sütjük. A maradék vajat megolvasztjuk. A forró kalácsot felváltva megkenjük vajjal és megszórjuk a maradék porcukorral. Végül még egy vastag réteg porcukrot szórunk rá. Alufóliába csomagoljuk, és fogyasztás előtt legalább 2-3 napig állni hagyjuk.
2025.02.15.
2025.02.12.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.