Elkészítés: A kölest mielőtt felhasználjuk, mindenképp mossuk át szűrőben, folyó vízzel. Miután alaposan átmostuk, tegyük egy magasabb falú edénybe, négyszeres mennyiségű vízben főni, hogy a köles szemek ki tudjanak pattanni. Én a főzővízbe teszek 1 fej hagymát és 2 gerezd fokhagymát hosszában csíkokra vágva. Hozzáadok még 1/2 evőkanál bio zöldségszárítmányt, ízlés szerint megsózom, és kb. 10-15 perc alatt puhára főzöm.
Amíg a köles fő, addig a tisztított parajleveleket a vajon 2 gerezd lereszelt fokhagymával, sóval, borssal megpárolom. Kiszedem egy edénybe, majd ugyanebben a serpenyőben a felkarikázott újhagymát és vékonyra szeletelt gombát pici olívaolajon megpirítom. Fontos, hogy elpárolódjon a víz a gombáról és megpiruljon, mert így adja ki az ízét.
Miután a köles megdagadt, hozzákeverek 1 felvert tojást.
Az összeállításhoz a pitesütőt kivajazom, kiszórom zsemlemorzsával. Az aljára simítok egy réteg kölest, ezt bevizezett kanál hátával egyszerű kivitelezni. Majd erre a rétegre rásimítom a párolt parajt, erre ismét simítok egy réteg kölest, ezután jön a gombás réteg. Az egész tetejére rászeletelem a kecskesajtot, és 180 fokra előmelegített sütőbe teszem, és kb. 30 perc alatt 190 fokon megsütöm. Hagyom hűlni, hogy könnyebb legyen szeletelni.
Tálaláskor a rakott köles mellé adhatunk friss, aprított metélőhagymával elkevert joghurtot, vagy friss zöldsalátát vinaigrette-el.
A salátához összekeverem a madárbegysalátát és a ruccolát, vékony szeletekre vágom az újhagymát, és ezt is hozzáadom, összeforgatom. A vinaigrette öntethez az olívaolajat a többi hozzávalóval egyneművé keverem, és tálaláskor meglocsolom a salátát vele.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.