Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Puncstorta  recept
Puncstorta
Párolt lilakáposzta  recept
Párolt lilakáposzta
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Szilvalekváros tepertős papucs recept
Szilvalekváros tepertős papucs
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Zöldség

Spárga: hollandi mártással vagy krémlevesben - így a legfinomabb!

spárga
Itt a spárgaszezon, kötegekben kelletik magukat a fehér és zöld sípok. Ismerd meg közelebbről a fejedelmi zöldséget, hogy fantasztikus fogásokat remekelj!
1. Vásárlási és tárolási tanácsok

A friss spárga feszes héjú, és roppanó hangot ad, ha finoman belemélyeszted a körmödet. Lehetőleg még a vásárlás napján dolgozd fel. Szükség esetén a nedves konyharuhába göngyölt köteget felállítva tárolhatod a hűtőben kb. 3 napig. A felesleget blansírozva lefagyaszthatod: így 6-8 hónapig is eláll.

A blansírozás tulajdonképpen forrázás, rövid előfőzés: a zubogó, forró vízbe, szűrőbe téve, 2-3 percre belemerítjük a tisztított, darabolt zöldséget, utána kiemeljük, lecsepegtetjük, és kiterítjük szikkadni.

2. Tisztítási tudnivalók

Folyó víz alatt alaposan mosd le a sípokról az esetleg rájuk tapadt homokot. A zsengébb zöld spárgáról elég a sípok alsó harmadán lehántani a héjat, a fehérnél azonban már a csúcs alatt 2 cm-rel kezdd el a hámozást. Mindkettőnél el kell távolítani az alsó fás részt.

3. Ne dobd ki a spárgahéjat!

A lehámozott héjat és a levágott végeket főzd meg egy külön edényben – a leszűrt lé kitűnő alap lesz zöldség- vagy spárgakrémleveshez. Kevesebb hulladék esetén megspórolhatsz egy edényt, ha az eltávolított fás részeket nagyméretű fűszertojásban együtt főzöd a levesnek szánt spárgadarabokkal.

4. Főzési módszerek

Fazékban forralj vizet 1 tk sóval, némi borssal, 2 csipet cukorral és 2 ek citromlével. Helyezd bele a spárgasípokat, és fedő alatt főzd 12-14 percig. (Az adagonként kötegelt spárgát felállítva tedd az edénybe. Nem baj, ha a fejek kilátszanak, mert a felszálló gőzben is megpuhulnak.) A fagyasztott spárgát felengedés nélkül főzd a lobogó vízben kb. 15 percig.

Tepsiben a szorosan egymás mellé fektetett sípokra önts annyi enyhén sós-cukros vizet, amennyi elfedi őket, majd takard le alufóliával. Így a spárga a 220 fokra előmelegített sütő középső részében szinte a saját levében párolódik puhára 50-60 perc alatt. Kényelmes módszer nagy mennyiség készítésére.
Sütőtálban szórd meg a spárgát némi sóval és pici cukorral, majd forgácsolj rá vajat és önts alá egy kevés vizet. Alufóliával vagy a tál tetejével lefedve süsd 180 fokon kb. 40 percig. Batyuban sütéshez a pici sóval és cukorral, valamint vajdarabkákkal megszórt spárgasípokat csomagold alufóliába, és süsd a 180 fokos sütőben 35-40 percig.

5. Fortélyok

Ha vendégeket hívsz spárgás ebédre, 1-2 kg fehér spárgát főzz lobogó sós vízben 1-2 percig, majd húzd félre, és hagyd állni 15-20 percig. Így nem kell a fazék mellett strázsálnod, továbbá biztos lehetsz benne, hogy a spárga kellően roppanós lesz és nem fő szét. (Kisebb mennyiséget kevesebb vízben főzz és rövidebb ideig pihentess.) Elektromos zöldségpároló készülékben a spárga 100 fokon, a sípok vastagságától függően 10-14 perc alatt puhul meg. Ez a kíméletes módszer őrzi meg leginkább a zöldség tápértékét és aromáját.

6. Spárgás ételek

Egyszerűségében is utolérhetetlenül finom a vajas spárga főtt burgonyával. Esetleg adhatsz mellé sonkát vagy lazacot. Klasszikus fogás a spárga hollandi mártással.

Nem múlhat el a tavasz spárgakrémleves, csőben sült és baconbe göngyölt spárga nélkül! Ezeken kívül a fehér és zöld sípok jól illenek húshoz és halhoz, mutatósak köretként és salátákban pl. rebarbarával, grépfrúttal, avokádóval is társíthatók.

6. Borajánló

A klasszikus spárgás ételekhez alapvetően fehérbor illik. Tölts rizlinget vagy szürkebarátot a poharakba, ezekkel nem hibázhatsz.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.