Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Zöldség

Spárga: hollandi mártással vagy krémlevesben - így a legfinomabb!

spárga
Itt a spárgaszezon, kötegekben kelletik magukat a fehér és zöld sípok. Ismerd meg közelebbről a fejedelmi zöldséget, hogy fantasztikus fogásokat remekelj!
1. Vásárlási és tárolási tanácsok

A friss spárga feszes héjú, és roppanó hangot ad, ha finoman belemélyeszted a körmödet. Lehetőleg még a vásárlás napján dolgozd fel. Szükség esetén a nedves konyharuhába göngyölt köteget felállítva tárolhatod a hűtőben kb. 3 napig. A felesleget blansírozva lefagyaszthatod: így 6-8 hónapig is eláll.

A blansírozás tulajdonképpen forrázás, rövid előfőzés: a zubogó, forró vízbe, szűrőbe téve, 2-3 percre belemerítjük a tisztított, darabolt zöldséget, utána kiemeljük, lecsepegtetjük, és kiterítjük szikkadni.

2. Tisztítási tudnivalók

Folyó víz alatt alaposan mosd le a sípokról az esetleg rájuk tapadt homokot. A zsengébb zöld spárgáról elég a sípok alsó harmadán lehántani a héjat, a fehérnél azonban már a csúcs alatt 2 cm-rel kezdd el a hámozást. Mindkettőnél el kell távolítani az alsó fás részt.

3. Ne dobd ki a spárgahéjat!

A lehámozott héjat és a levágott végeket főzd meg egy külön edényben – a leszűrt lé kitűnő alap lesz zöldség- vagy spárgakrémleveshez. Kevesebb hulladék esetén megspórolhatsz egy edényt, ha az eltávolított fás részeket nagyméretű fűszertojásban együtt főzöd a levesnek szánt spárgadarabokkal.

4. Főzési módszerek

Fazékban forralj vizet 1 tk sóval, némi borssal, 2 csipet cukorral és 2 ek citromlével. Helyezd bele a spárgasípokat, és fedő alatt főzd 12-14 percig. (Az adagonként kötegelt spárgát felállítva tedd az edénybe. Nem baj, ha a fejek kilátszanak, mert a felszálló gőzben is megpuhulnak.) A fagyasztott spárgát felengedés nélkül főzd a lobogó vízben kb. 15 percig.

Tepsiben a szorosan egymás mellé fektetett sípokra önts annyi enyhén sós-cukros vizet, amennyi elfedi őket, majd takard le alufóliával. Így a spárga a 220 fokra előmelegített sütő középső részében szinte a saját levében párolódik puhára 50-60 perc alatt. Kényelmes módszer nagy mennyiség készítésére.
Sütőtálban szórd meg a spárgát némi sóval és pici cukorral, majd forgácsolj rá vajat és önts alá egy kevés vizet. Alufóliával vagy a tál tetejével lefedve süsd 180 fokon kb. 40 percig. Batyuban sütéshez a pici sóval és cukorral, valamint vajdarabkákkal megszórt spárgasípokat csomagold alufóliába, és süsd a 180 fokos sütőben 35-40 percig.

5. Fortélyok

Ha vendégeket hívsz spárgás ebédre, 1-2 kg fehér spárgát főzz lobogó sós vízben 1-2 percig, majd húzd félre, és hagyd állni 15-20 percig. Így nem kell a fazék mellett strázsálnod, továbbá biztos lehetsz benne, hogy a spárga kellően roppanós lesz és nem fő szét. (Kisebb mennyiséget kevesebb vízben főzz és rövidebb ideig pihentess.) Elektromos zöldségpároló készülékben a spárga 100 fokon, a sípok vastagságától függően 10-14 perc alatt puhul meg. Ez a kíméletes módszer őrzi meg leginkább a zöldség tápértékét és aromáját.

6. Spárgás ételek

Egyszerűségében is utolérhetetlenül finom a vajas spárga főtt burgonyával. Esetleg adhatsz mellé sonkát vagy lazacot. Klasszikus fogás a spárga hollandi mártással.

Nem múlhat el a tavasz spárgakrémleves, csőben sült és baconbe göngyölt spárga nélkül! Ezeken kívül a fehér és zöld sípok jól illenek húshoz és halhoz, mutatósak köretként és salátákban pl. rebarbarával, grépfrúttal, avokádóval is társíthatók.

6. Borajánló

A klasszikus spárgás ételekhez alapvetően fehérbor illik. Tölts rizlinget vagy szürkebarátot a poharakba, ezekkel nem hibázhatsz.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.