Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Mákos guba  recept
Mákos guba
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Alapételek

Csemege és gyógyszer: 7 nyomos érv, miért ne dobd ki a tökmagot - így pörköld meg!

tökmag
Az őszben az egyik legjobb dolog a sütőtök: isteni finomságokat készíthetünk belőle. Ám a tökmagot sem érdemes kidobni, eláruljuk, hogy miért!

1. Vitaminokban gazdag!

E-, F-, B1-, B2-, B6-, D-vitamin-tartalma miatt a tökmag gyulladásgátló hatású, ezáltal erősíti az immunrendszert.

2. Antioxidánsokat tartalmaz

A tökmag szelént és Koenzim-Q-t tartalmaz, amelyek a szervezetünkben lassítják az öregedési folyamatokat, mivel megkötik a szabadgyököket.

3. Férfiaknak ajánlott!

A tökmagban lévő delta-7 fito-szterol antibakteriális és vizelethajtó hatása miatt segíti a húgyutak átmosását, fertőtlenítését. Jótékonyan hat a prosztata működésére.

4. Védi az érfalakat

A koleszterinre szüksége van a szervezetünknek a sejtfalak felépítéséhez. A tökben lévő telítetlen zsírsavak óvnak az érelmeszesedéstől, sőt, a tökmagolajnak infarktus megelőző hatása is ismert.

5. Vérszegényeknek is fogyasszák!

Nátrium, kalcium, szelén, vas, cink és magnézium tartalma miatt vérszegényre is remek gyógyír a tökmag, ahogy rendszeres fogyasztásával a csontritkulás is megelőzhető.

6. Segíti a sebgyógyulást!

A tökmagból készített olaj a magas E-vitamin tartalma miatt segíti és gyorsítja a sebek gyógyulását.

7. A székrekedés ellenszere

A tökmag olajtartalma és magas rosttartalma miatt hatásos székrekedés ellen is!

Így pörköld TÖKÉLETESRE!

  • Mosd le a tökmagokat a tök húsától. Utána áztasd be a magokat, hogy tökhúst alaposan eltávolítsd.
  • Érdemes a vizet, amelyben áztatod a tökmagokat, megsózni, mert a sós víz inaktiválja azokat az enzimeket, amelyek irritálhatják a gyomrot. Ráadásul a sós víz abban is segít, hogy minél több vitamin felszabaduljon a magból.
  • Áztatás után terítsd szét a tökmagokat egy konyhai törlőn és hagyd száradni.
  • Locsold meg olajjal (vagy vajjal) a magokat.
  • Enyhéz sózd meg, és ízlés szerint fűszerezheted is: pirospaprikával, borssal, fokhagymaporral, csiliporral is. Ezen a téren kiélheted a kreativitásodat!
  • Készítheted édesen is: fahéjjal, szerecsendióval, porcukrral.
  • Előmelegített sütőben, 180-200 fokon 5-10 perc alatt aranybarnára sütjük.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.