Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Kijevi csirkemell rizibizivel
Dödölle - az eredeti recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Babgulyás
A legfinomabb sajtos-tejfölös lángos
Rakott zöldbab darált hússal
Tárkonyos csirkeraguleves
Tojásos nokedli fejes salátával
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Zsemlegombóc
Mákos guba
Kapros tökfőzelék virslivel
Epres blondie
Farsangi szalagos fánk
Hagymás rostélyos
Klasszikus túrógombóc fahéjas tejföllel
Klasszikus kuglóf
Káposztás tészta egyszerűen
Körömpörkölt csülökkel
Alapételek

Csemege és gyógyszer: 7 nyomos érv, miért ne dobd ki a tökmagot - így pörköld meg!

tökmag
Az őszben az egyik legjobb dolog a sütőtök: isteni finomságokat készíthetünk belőle. Ám a tökmagot sem érdemes kidobni, eláruljuk, hogy miért!

1. Vitaminokban gazdag!

E-, F-, B1-, B2-, B6-, D-vitamin-tartalma miatt a tökmag gyulladásgátló hatású, ezáltal erősíti az immunrendszert.

2. Antioxidánsokat tartalmaz

A tökmag szelént és Koenzim-Q-t tartalmaz, amelyek a szervezetünkben lassítják az öregedési folyamatokat, mivel megkötik a szabadgyököket.

3. Férfiaknak ajánlott!

A tökmagban lévő delta-7 fito-szterol antibakteriális és vizelethajtó hatása miatt segíti a húgyutak átmosását, fertőtlenítését. Jótékonyan hat a prosztata működésére.

4. Védi az érfalakat

A koleszterinre szüksége van a szervezetünknek a sejtfalak felépítéséhez. A tökben lévő telítetlen zsírsavak óvnak az érelmeszesedéstől, sőt, a tökmagolajnak infarktus megelőző hatása is ismert.

5. Vérszegényeknek is fogyasszák!

Nátrium, kalcium, szelén, vas, cink és magnézium tartalma miatt vérszegényre is remek gyógyír a tökmag, ahogy rendszeres fogyasztásával a csontritkulás is megelőzhető.

6. Segíti a sebgyógyulást!

A tökmagból készített olaj a magas E-vitamin tartalma miatt segíti és gyorsítja a sebek gyógyulását.

7. A székrekedés ellenszere

A tökmag olajtartalma és magas rosttartalma miatt hatásos székrekedés ellen is!

Így pörköld TÖKÉLETESRE!

  • Mosd le a tökmagokat a tök húsától. Utána áztasd be a magokat, hogy tökhúst alaposan eltávolítsd.
  • Érdemes a vizet, amelyben áztatod a tökmagokat, megsózni, mert a sós víz inaktiválja azokat az enzimeket, amelyek irritálhatják a gyomrot. Ráadásul a sós víz abban is segít, hogy minél több vitamin felszabaduljon a magból.
  • Áztatás után terítsd szét a tökmagokat egy konyhai törlőn és hagyd száradni.
  • Locsold meg olajjal (vagy vajjal) a magokat.
  • Enyhéz sózd meg, és ízlés szerint fűszerezheted is: pirospaprikával, borssal, fokhagymaporral, csiliporral is. Ezen a téren kiélheted a kreativitásodat!
  • Készítheted édesen is: fahéjjal, szerecsendióval, porcukrral.
  • Előmelegített sütőben, 180-200 fokon 5-10 perc alatt aranybarnára sütjük.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.