Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Mákos guba  recept
Mákos guba
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Desszert

Így lesz isteni a profiterol: 7 jótanács, a tökéletes égetett tésztához

Profiterol
Kedvenc cukrászdai süteményed a képviselőfánk, az ekler vagy a profiterol? Ne félj az otthoni elkészítésüktől, most megmutatjuk, hogyan fogj hozzá a égetett tésztához!

Szerezd be a receptben megadott hozzávalókat, és máris nekiláthatsz az égetett tészta készítésének. Szánj elég időt az egyes lépésekre, és tartsd be az alábbiakat a siker érdekében!

1. Pontos mérés

Használj mérleget, ne bögrével, kanállal vagy gondolomra adagold a receptben előírt alapanyagokat! A legpontosabban egy digitális kijelzővel ellátott mérleg mutatja a mennyiségeket.

2. Liszt

Akár kétszer is átszitálhatod, mert így még több levegőt viszel a tésztába. Fontos, hogy a keverésnél ne csomósodjon össze. Ezért a forrásban levő vajas vizet (vagy tejet) vedd le a tűzről, majd egyszerre öntsd bele a lisztet, ne apránként. Erőteljesen keverd fakanállal mindaddig, amíg a massza elválik az edény falától és gömb alakban összeáll. Ekkor tedd vissza a tűzre, és magas hőfokon verd tovább még kb. 1 percig. Ettől szilárdabb lesz az állaga. Az „égetést” addig folytasd, amíg az edény alján vékony hártya képződik.

Égetett tészta - lépésről lépésre
Égetett tészta - lépésről lépésre

3. Tojások hozzáadása

Friss tojást használj, és egyenként dolgozd a forró masszába. Ehhez a művelethez már használhatsz konyhai robotgépet, ha előzőleg átrakod a masszát egy keverőtálba. (A gépre a gyúrópálcát tedd fel.) Az utolsó tojás hozzáadása előtt ellenőrizd a tészta állagát. Ha már erősen fénylik és úgy válik le a fakanálról vagy a gyúrópálcáról, hogy szálat húz, ne adj hozzá több tojást, mert a túl lágy tészta sütéskor szétfolyik. Esetleg verd fel az utolsó tojást, és csak a felét dolgozd bele a masszába.

4. A tészta adagolása

Képviselőfánkhoz, profiterolhoz két kanállal formázz kis gombócokat, vagy habzsákból nyomj halmokat a sütőpapírral leterített tepsibe. Eklerfánkhoz csíkokat nyomj. A masszát vizes kézzel is formázhatod. Ügyelj a kellő távolság megtartására, mert a tészta sütés közben megdagad! Sütőpapírból lehetőleg szilikonost használj, vagy kend meg a normál sütőpapírt vajjal, margarinnal – így könnyebben leválaszthatod róla a megsült tésztát.

5. Sütés

Minden égetett tésztát a receptben előírtak szerint kell sütni, ez a hőfokra és a sütési időre egyaránt vonatkozik. Alapszabály, hogy a sütő jó forró legyen. Az első 20 percben ne nyisd ki az ajtaját! A sütési idő végén szurkálj meg minden fánkocskát pl. hústűvel, hogy a belsejében keletkezett gőz távozhasson. Így nem puhul meg vagy esik össze a kisült tészta. Van, aki a készre sült égetett tésztát az elzárt sütőben hagyja teljesen kihűlni, de jobb rácsra tenni, hogy mindenhol érje a levegő.

Az első 20 percben tilos kinyitni a sütőajtót!
Az első 20 percben tilos kinyitni a sütőajtót!


6. Töltés

A kész sütemény levegős és laza, a belseje üreges. Az eklerfánkot késsel vágd félbe, a képviselőfánk felső harmadáról konyhai ollóval tudod a legszebben levágni a kalapot. A kellően üreges profiterolba hosszú csöves habzsákból közvetlenül belenyomhatod a tölteléket. Az égetett tészták töltéséhez tetszésed szerint főzhetsz pudingot vagy cukrászkrémet, de akár sós sajtkrémet is készíthetsz. Végül a képviselőfánkra tedd fel a kalapját, a kész profiterolra és az eklerfánkra pedig kenj vagy csorgass olvasztott csokoládét! Szobahőmérsékleten hagyd megszilárdulni a mázt, majd tálalásig tartsd hűtőszekrényben a sütit.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.