A palacsinta Franciaországból indult (hódító) útjára, azóta pedig már az egész világot bejárta. A világ minden táján hasonlóképpen készítik, de minden nemzetnek megvan a maga sajátossága.
Szinte minden ország palacsintájában megtalálható az alapanyagok között a tojás, a tej, a cukor és a liszt, ám az összetevők felhasználása és a palacsinta tölteléke eltérő. Míg a magyar palacsinta fő összetevője a liszt, külföldi társai jellemzően kevesebb liszttel, és több tojással készülnek.
Míg a magyaroknál előételként, főételként vagy desszertként egyaránt népszerű a palacsinta, amerikai változatát, a pancake-t főleg reggelire fogyasztják.
Franciaoszrágban crêpe-nek hívják, és magyar rokonával ellentétben éppen csak addig sütik, amíg még megőrzi világos színét és selymes textúráját, a sütési mintázatok nélkül.
Angliában citrommal és cukorral fogyasztják, Olaszországban inkább sós változatát kedvelik.
Orosz rokona a blini, melyet leggyakrabban kaviárral kínálnak. Ázsiai változata a banh xeo nevű jellegzetes(en) koreai finomság, ami egy kurkumás, kókusztejes rizspalacsinta hús- vagy zöldségtöltelékkel, zöldfűszerekkel.
Ha valamelyik nemzet palacsintáját kedvetek lenne kipróbálni, az alábbi autentikus receptek között biztosan találtok
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.