Csörögefánk recept
Csörögefánk
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Mákos guba  recept
Mákos guba
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Diéták

Húsevő étrend: vajon tényleg jó, ha úgy eszünk, mint a ragadozók?

Az őrült, ám népszerű diéták között már jó néhány éve előkelő helyet foglal el a carnivore, azaz a húsevő diéta, ami egy kizárólag állati eredetű élelmiszerből álló étrend. Követői szerint jó néhány egészségügyi probléma kiküszöbölhető vele, ám táplálkozási szakemberek úgy vélik, több a káros, mint a jótékony hatása. Nézzük, mit takar ez a diéta!

A húsevők étrendje teljes egészében húsból és állati eredetű termékekből áll, minden más élelmiszert kizár. A diéta erősen korlátozó, hiszen számos jótékony tápanyag hiányzik belőle, beleértve a rostokat, de gyakorlatilag teljesen hiányzik belőle a C-vitamin, a folsav és még rengeteg értékes anyag. Az étrend alapja abból a hiedelemből ered, hogy az ősemberek főként húst és halat ettek, ezért egészségesebbek voltak, és a krónikus betegségek magas számáért a magas szénhidráttartalmú étrend okolható.

Tökéletes ebéd egy húsevő diétát folytatónak / Fotó: Shutterstock


Mit lehet enni a húsevő diétában?

Húst, húst és húst. Ha ugyanis be szeretnéd tartani a diétát, akkor az összes növényi élelmiszert el kell hagynod az étrendedből. Kizárólag hús, hal, tojás és kis mennyiségű alacsony laktóztartalmú tejtermék fogyasztása engedélyezett. A diéta hívei a zsíros húsok fogyasztását hangsúlyozzák, hogy elérjék a napi energiaszükségletet, és a belsőségekét, hogy némi vitaminhoz jussanak. A diétát követők elsősorban vizet és csontlevet ihatnak. A diéta egyes támogatói szerint a só, a bors és a szénhidrátmentes fűszerezés megengedett. Emellett egyesek joghurtot, tejet és lágy sajtot is fogyasztanak, de ezek az ételek általában nem megengedettek a szénhidráttartalmuk miatt.

Kerülendő ételek carnivore diétában

Minden olyan élelmiszer, amely nem állati eredetű, ki van zárva a húsevők étrendjéből. Tilos zöldségeket, gyümölcsöket fogyasztani, de nem engedélyezett a magas laktóztartalmú tejtermékek, a hüvelyesek, a diófélék és a magvak, a gabonák és a cukor fogyasztása sem. Az alkohol tilos, mint ahogy a vízen kívül gyakorlatilag minden: a szóda, az üdítőitalok, a kávé, a tea, a gyümölcslevek stb.

A húsevő diéta előnyei 

A diéta előnyei nem a kizárólagos húsfogyasztásnak köszönhetőek, hanem annak, hogy olyan élelmiszereket is tiltólistára tesz, amelyek bizonyítottan felelősek bizonyos betegségek kialakulásáért. A húsevő diéta kizárja a szénhidrátokat, így az édességeket, a cukros üdítőket stb., amelyek magas kalóriatartalmúak, hasznos tápanyagokat viszont nem tartalmaznak. Így biztosan csökkenti a cukorbetegség kialakulásának kockázatát, mint ahogy a vérnyomás is javulhat, a hasi zsír is csökkenhet, valamint javulhat a szív- és érrendszer állapota. Az azonban nem bizonyított, hogy ez a hatás tartós is marad.

A húsevő diétának hosszú távon valószínűleg nincs előnye, sőt inkább veszélyezteti az egészséget / Fotó: Shutterstock

A húsevő étrend hátrányai

Erősen korlátozó jellege és az élelmiszercsoportok többségének teljes kiiktatása miatt a húsevő étrendnek számos hátránya van.

  • Magas zsír-, koleszterin- a nátriumtartalmú

Tekintettel arra, hogy a húsevők étrendje kizárólag állati eredetű élelmiszerekből áll, magas lehet a telített zsír és a koleszterin tartalma. A telített zsírok növelhetik az LDL (rossz) koleszterin szintjét, ami növelheti a szívbetegség kockázatát. Ezenkívül egyes feldolgozott húsok, különösen a szalonna és a felvágottak nagy mennyiségű nátriumot tartalmaznak. A túlzott nátriumbevitel miatt megnő a magas vérnyomás, a vesebetegség és más betegségek kialakulásának esélye. A nagy mennyiségű vörös és feldolgozott hús fogyasztása összefüggésbe hozható bizonyos ráktípusok, köztük a vastag- és végbélrák magasabb arányával.

  • Hiányozhatnak bizonyos mikroelemek és hasznos növényi vegyületek

A húsevők étrendje kiiktatja az olyan rendkívül tápláló ételeket, mint a gyümölcsök, a zöldségek, a hüvelyesek és a teljes kiőrlésű gabonák, amelyek mindegyike hasznos vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz. Az általános egészségen túl a növényi alapú élelmiszerekben gazdag étrendeket összefüggésbe hozták különféle betegségek, például a szívbetegségek, bizonyos rákos megbetegedések, az Alzheimer-kór és a 2-es típusú cukorbetegség alacsonyabb kockázatával. Ez nemcsak a növényi élelmiszerek magas vitamin-, rost- és ásványianyag-tartalmának, hanem jótékony növényi vegyületeiknek és antioxidánsaiknak is köszönhető.

  • Nem biztosít elegendő rostbevitelt

A rost egy nem emészthető szénhidrát, amely elősegíti a bélrendszer egészségét és az egészséges bélmozgást, és csak növényi élelmiszerekben található meg. Ráadásul a rost hihetetlenül fontos a bélben élő baktériumok megfelelő egyensúlya miatt. Ha a bélrendszer optimális állapota felborul, az számos problémához vezethet, köztük például a mentális állapot romlásához. Egy tanulmány azt is megállapította, hogy a magas fehérje- és alacsony szénhidráttartalmú étrend növelheti a bélgyulladás kockázatát. Amikor a szervezet nagy mennyiségű fehérjét emészt meg, a folyamat során potenciálisan káros melléktermékek keletkeznek a bélben. Ezek a melléktermékek pedig rossz hatással lehetnek a belek egészségére.

(Kiemelt kép: Shutterstock)

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.