Klasszikus grízgaluska leves
Kijevi csirkemell rizibizivel
Tárkonyos csirkeraguleves
Csupacsokis brownie
Kapros tökfőzelék virslivel
Tojásos nokedli fejes salátával
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Klasszikus túrógombóc fahéjas tejföllel
Krémes spenótfőzelék
Körömpörkölt csülökkel
A legfinomabb sajtos-tejfölös lángos
Káposztás tészta egyszerűen
Finomfőzelék
Kínai szezámmagos csirke
Mákos guba
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Dubarry-csirkemell
Epres blondie
Egészséges

5 egészséges fűszernövény, aminek ott kell lenni a konyhádban

A szárított fűszerekkel ízesített ételek nagyon finomak, de gondolj bele, mennyivel menőbb lenne friss fűszernövényt szedni az ablakpárkányodból és azt használni főzéskor! Nemcsak az ételeid ízét, de a konyhádat is feldobhatod néhány cserép egészséges, sok-sok értékes tápanyagot tartalmazó fűszernövénnyel.

A friss petrezselyem, a koriander, a metélőhagyma és más gyógynövények nagy mennyiségű antioxidánst és más tápláló vegyületeket tartalmaznak, amelyek jótékony hatással vannak az egészségre, miközben ízesítik az ételeket. Ne gondold, hogy nehéz az otthoni kertészkedés: a legtöbb gyógynövény gyakorlatilag az év bármely szakában termeszthető és nagyon kevés törődés mellett is szépen nő. Mutatjuk, mivel érdemes kezdeni a termesztést!

Illatos, szép és finom az ablakpárkányon nevelt fűszernövények sokasága / Fotó: Shutterstock
Illatos, szép és finom az ablakpárkányon nevelt fűszernövények sokasága / Fotó: Shutterstock

Bazsalikom

A caprese saláta és a pesto fő alapanyaga, a bazsalikom egyszerűen termeszthető. Ha nagyobb mennyiségben terem, mint amennyit felhasználsz, lefagyasztva tárolhatod, hiszen jól megőrzi ízét és tápanyagait. A bazsalikom jó hatással van az anyagcserére, segíthet a koleszterinszint, a vérnyomás és a vércukorszint szabályozásában, valamint erősítheti az immunrendszert.

Oregánó

A friss, borsos oregánólevelek nagyszerűen illenek a grillezett halakra, húsokra vagy a görög salátára. Próbáld ki és dobj egy ág oregánót a csirkecombokra és süsd meg így a húst! Az oregánó összetevője, amely leginkább jótékony hatású, a karvakrol, egy természetes fenol. Bizonyított, hogy a rendszeresen oregánóolajat fogyasztók koleszterinprofilja nagyobb mértékben javult, mint azoké, akik nem fogyasztották az olajat. Bár humán kísérleteket még nem végeztek, az állatkísérletek azt sugallják, hogy a karvakrol rákellenes hatású is.

Petrezselyem

A petrezselyem, a kelet-európaiak aromás kedvence és a mediterrán étrend alappillére, erős természetes vízhajtó. Hatékony vérnyomáscsökkentő (vagyis csökkentheti a vérnyomást azáltal, hogy eltávolítja a vizet a véráramból és kitágítja az ereket), és mivel gazdag K-vitaminban, segíti a véralvadást és a csontok regenerálódását.

A petrezselyem az egyik legkedveltebb fűszernövényünk / Fotó: Shutterstock
A petrezselyem az egyik legkedveltebb fűszernövényünk / Fotó: Shutterstock

Rozmaring

Ha sütöttél már bárányhúst, pulykát vagy gyökérzöldséget, készítettél egy klasszikus gin-tonik koktélt, akkor ismered ezt az erős, fás, örökzöld fűszernövényt. Sokoldalúan felhasználható, ezért érdemes otthon termeszteni. A rozmaring legfontosabb bioaktív anyaga a rozmarinsav, amely a bazsalikomban, a zsályában, a kakukkfűben és a borsmentában is megtalálható. Az illatos rozmaringot évszázadok óta használják spirituális és gyógyászati célokra: nagy mennyiségben tartalmaz A-, C- és B-6-vitamiokat, ásványi anyagokat, például vasat és kalciumot. Gyulladáscsökkentő, jótékony hatással van az immunrendszerre és a keringésre. Aromájáról kimutatták, hogy serkenti az agyműködést, és javítja a hangulatot.

Kakukkfű

Nagyanyáink még használták a kakukkfűolajat kisebb sérülésekre, ugyanis több száz éve ismert gombaölő és antibakteriális tulajdonsága. A téli időszakban érdemes kakukkfüves vízzel gargalizálni, vagy szirupként fogyasztani, ha megfáztál, fáj a torkod és köhögsz. A kakukkfű sertés- és csirkehúshoz, párolt zöldségekhez illik legjobban, de kiváló tojásos ételek, tészták vagy burgonya és tenger gyümölcsei ízesítésére is. A kakukkfű mentás, enyhén citromos íze a sóhoz hasonlóan kiemeli az ételek ízét, ezért érdemes kakukkfűvel helyettesíteni a sót a főzés során. A kakukkfű jelentősen csökkentheti a vérnyomást, növelheti a HDL (jó) koleszterinszintet, miközben csökkenti az LDL (rossz) koleszterin és a trigliceridek szintjét. Végül, mint a legtöbb gyógynövény, a kakukkfű is gazdag C-, A-, B-6-vitaminokban, kalciumban, vasban, magnéziumban és mangánban, amelyek támogatják az egészséges immunrendszert.

Ajánljuk még:



Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.