Szinte minden zöldségnek és gyümölcsnek van pozitív élettani hatása, ezért is kiemelten fontos, hogy étkezzünk minél változatosabban, és együnk friss, színes, tápanyagban gazdag ételeket. Ha ügyelünk a táplálkozásra, mozgunk, és még alkalmazzuk a gyógyteák rejtett erejét is, akkor tényleg mindent megteszünk az egészségünk érdekében.
A szuperélelmiszerek közül az utóbbi időben egyre többen kezdik felfedezni maguknak a szárzellert, vagy másnéven angol (halványító) zellert, melyről talán köztudott vízhajtó hatása. A zeller azonban nemcsak ezzel a tulajdonsággal rendelkezik – írja a Life.hu cikke, melynek szerzője felsorol hét okot, hogy miért érdemes rendszeresen zellert, pontosabban zellerlét fogyasztani!
A szárzelle tele van vitaminokkal, többek között A-, C-, K- és B-vitaminokkal, kalciummal, foszforral, folsavval, káliummal és magnéziummal, csupa olyan antioxidánssal, melyek fontos szerepet játszanak egészségünk és szépségünk megőrzésében.
A szárzellert ehetjük nyersen elrágcsálva, akár a reggeli vagy a vacsora mellé, keverhetjük felkarikázva salátába vagy főzhetjük levesbe, de akár mártogatósként is tökéletes. A szárzeller már régóta az olasz konyha egyik fontos alapanyaga, ugyanis az eredeti bolognai ragu egyik meghatározó eleme. Ha azonban nem szeretnénk elrágcsálni, mert zavarnak minket a "szálai", akkor készítsünk belőle zöldséglevet vagy turmixot!
Támogatja az emésztést
Magas rosttartalma miatt a zellerlé nagyon hasznos, ha emésztési problémákkal küzdünk, mivel segíti az emésztőenzimek termelődését, a tápanyagok felszívódását, csökkenti a puffadást, tehát optimalizálja az emésztőrendszer működését.
Jó hatással van a vérnyomásra
A zellerlé csökkentheti a vérnyomást, ugyanis magas káliumtartalmának köszönhetően segít ellensúlyozni a nátriumot, amely általában magas vérnyomáshoz vezethet. Így, aki rendszeresen fogyaszt zellerlevet, annak kedvezőbbek lesznek az értékei, sőt a stroke és a szívinfarktus kockázatát is csökkentheti.
Vízhajtó hatású
Ez talán a legközismertebb tulajdonsága a szárzellernek, amelynek segítségével serkenthetjük a veseműködést, erősíthetjük a tisztítókúrát, sőt búcsút mondhatunk a dagadt bokáknak és vizenyős végtagoknak is. A szárzellernek alacsony a kalóriatartalma, ellenben magas a víz- és rosttartalma, ezért a diétázók egyik kedvenc csemegéje, hiszen nem hizlal.
Javítja a látást
Akárcsak a sárgarépa, a zeller is gazdag A-vitaminban, melynek kulcsszerepe van szemünk egészségének megőrzésében. A zellerlé fogyasztása segíthet a különféle látás- és szemproblémák megelőzésében.
Erősíti az immunrendszert
Magas vitamintartalma miatt képes felvértezni a szervezetünket a különféle vírusok, bakteriális fertőzések ellen. A zellerlé segíthet serkenteni az egészséges sejtek előállítását és semlegesítheti a káros szabadgyököket.
Védi a bőrünket
A zellerben található C-vitamin és antioxidánsok segítik bőrünket abban, hogy a sejtjei regenerálódjanak, sőt a zeller serkenti a kollagéntermelődést is. Ez utóbbi pedig elengedhetetlen ahhoz, hogy bőrünk sokáig megőrizze fiatalos kinézetét, rugalmasságát.
Csökkenti a stresszt
Az oxidatív stressz a káros szabadgyökök túlzott jelenléte miatt alakulhat ki, ez pedig különféle betegségekhez vezethet. A zellerlé ez ellen is jó, ugyanis segít felvenni a harcot a stressz ellen, a benne található antioxidánsok pedig semlegesíthetik a szabadgyököket.
Borítókép: Shutterstock
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.