A legtöbb étel és élelmiszer kis mennyiségben nem okoz problémát, ám a csipszek és a sült krumpli csábításának nehéz ellenállni. Az olajban sült hasábburgonya egy jó adag sóval megszórva, esetleg mártogatóssal kínálva kedvelt csemege és a burger-, valamint tortillamenük elengedhetetlen eleme.
Egy 11 éven át végzett kutatás eredménye azonban rávilágított arra, hogy sokkal ártalmasabb az egészségre, mint eddig tudtuk. Nemcsak magas az olajtartalma, és így igazi kalóriabomba, de növeli a depresszió kialakulásának esélyét is.
Egy friss tanulmány szerint összefüggés lehet a hasábkrumpli fogyasztása és a szorongás, valamint a depresszió között. A kutatók tizenegy éven át gyűjtötték az adatokat, és több mint 140 ezer embert vizsgáltak meg a folyamat során – írja a futurism.com a Proceedings of the National Academy of Sciences folyóirat anyagára hivatkozva.
A UK Biobanktól származó adatokat hangzhoui kutatók elemezték, a kínai tudósok pedig arra az eredményre jutottak, hogy a sült burgonya fogyasztása 12 százalékkal növeli a szorongás és 7 százalékkal a depresszió kialakulásának kockázatát. A szakértői vélemények szerint ez a sütés során keletkező akrilamidnak köszönhető. Az állatkísérletek során ennek a vegyszernek kitett zebrahalak a depresszió és a szorongás tüneteit mutatták: elrejtőztek a sötét sarokban, visszahúzódtak a tartályok fedezékébe és elzárkóztak a többi haltól.
A CNN-nek nyilatkozó életmódgyógyászati specialista, David Katz szerint látható a kapcsolat a depressziós tünetek és az olajban sült ételek fogyasztása között, viszont nem egyértelmű az ok-okozati felállás, és akár a fordítottja is igaz lehet. A negatív spriálba került emberek ugyanis könnyebben és gyakrabban fordulnak a „kényelmi táplálékokhoz", melyek pillanatnyi megkönnyebbülést, jóérzést jelentenek számukra.
A tanulmány eredményei egyelőre előzetesek, így a szerzők szerint sincs ok a pánikra, illetve nem kell azonnal eldobni a kezünkbe kerülő sült krumplit. Az Origo is arról ír, hogy további vizsgálatokra van még szükség. A depresszió kialakulása és az étrend közti összefüggés kérdésével pedig foglalkoznia kell a tudósoknak.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.