Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Mákos guba  recept
Mákos guba
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Egészséges

5 tévhit a cukorról, amivel kapcsolatban eddig súlyos tévedésben voltunk!

cukor fánk
Nádcukrot teszünk a kávénkba, és előbb nyúlunk a banánért, mint egy kocka csokiért, mert úgy gondoljuk az egészségesebb? Akkor ideje ezen szokásunkon változtatni - eloszlatjuk a cukorral kapcsolatos tévhiteket!

A következőkben néhány olyan édesség-tévhitet szeretnénk tisztázni, amelyek szinte városi legendává nőtték ki magukat, ezzel félrevezetve a fogyókúrázókat.

1. A gyümölcsök nem tartalmaznak cukrot

Ugyan nem jelentős mennyiség, de a gyümölcsökben is van cukor. A feldolgozott, hozzáadott cukrot tartalmazó ételekkel szemben azonban a gyümölcsökben fenolok, rostok, vitaminok és ásványi anyagok is nagy mennyiségben találhatóak, amik létfontosságúak az emberi szervezet számára. Ha fogyni szeretnénk, fogyasszunk inkább nyers zöldségeket, zöld turmixokat, ha pedig gyümölcsöt eszünk, válasszuk az alacsony glikémiás indexűt – ilyen az alma, barack, eper.

Diéta során érdemes inkább zöldségeket enni, zöldségleveket inni! (Fotó: Shutterstock)
Diéta során érdemes inkább zöldségeket enni, zöldségleveket inni! (Fotó: Shutterstock)


2. A cukormentes italok egészségesek

A cukrot nélkülöző italokat gyakran tekintjük a cukros üdítők egészséges alternatívájának. A cukormentes üdítőkben található édesítőszerek azonban képesek megtapadni a belek falain, ami nemcsak rendkívül egészségtelen, de még többletsúlyt is eredményezhet. Emellett ezen készítmények magas savtartalma felmarja a fogzománcot, nehezíti az emésztést, és növeli a csontritkulás kockázatát.

3. Amiben nincs cukor, attól nem hízhatunk

Ahogy a gluténmentesség, úgy a cukormentesség sem garancia arra, hogy egy étel diétás és egészséges. Persze vannak olyan termékek, amelyek valóban támogatják a fogyókúránkat, de az igazság az, hogy a diabetikus élelmeszerek – csokoládé, keksz, lekvár – gyakran fruktózzal készülnek, amely bár lassabban felszívódó szénhidrát, mint a fehér cukor, de szinte ugyanannyi a benne a kalória, így ugyanúgy hizlal.

4. A barna cukor jobb, mint a fehér

Sajnos ez az állítás sem igaz. Attól, mert barna a színe, még nem lesz egészségesebb a számunkra. Ráadásul élettani szempontból és a tápértékét tekintve pontosan ugyanannyi kalóriát tartalmaz, ugyanúgy megemeli a vércukorszintet és ugyanúgy hizlal, mint fehér színű társa, a kristálycukor, nem mellesleg pozitív egészségügyi előnyökkel sem rendelkezik, épp csak ízében és színében tér el a hagyományozásos cukortól.

Élettani szempontból és a tápértékét tekintve a barnacukor pontosan ugyanannyi kalóriát tartalmaz, ugyanúgy megemeli a vércukorszintet és ugyanúgy hizlal, mint fehér színű társa, a kristálycukor (Fotó: Shutterstock)
Élettani szempontból és a tápértékét tekintve a barnacukor pontosan ugyanannyi kalóriát tartalmaz, ugyanúgy megemeli a vércukorszintet és ugyanúgy hizlal, mint fehér színű társa, a kristálycukor (Fotó: Shutterstock)

5. Édesség után azonnal fogat kell mosnunk

Mielőtt a fogrémhez nyúlunk, inkább várjunk 20-30 percet, mert a cukros ételek és italok fogyasztása után a szánk savassá válik, ami egy kissé felpuhítja a fogzománcot. Ha közvetlenül édességevés után fogat mosunk, a fogzománc egy részét is könnyen lesúroljuk, ami erózióhoz, érzékenységhez és végül fogszuvasodáshoz vezet.

(Forrás: Bors )

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.