Mákos guba  recept
Mákos guba
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Egészséges

5 tévhit a cukorról, amivel kapcsolatban eddig súlyos tévedésben voltunk!

cukor fánk
Nádcukrot teszünk a kávénkba, és előbb nyúlunk a banánért, mint egy kocka csokiért, mert úgy gondoljuk az egészségesebb? Akkor ideje ezen szokásunkon változtatni - eloszlatjuk a cukorral kapcsolatos tévhiteket!

A következőkben néhány olyan édesség-tévhitet szeretnénk tisztázni, amelyek szinte városi legendává nőtték ki magukat, ezzel félrevezetve a fogyókúrázókat.

1. A gyümölcsök nem tartalmaznak cukrot

Ugyan nem jelentős mennyiség, de a gyümölcsökben is van cukor. A feldolgozott, hozzáadott cukrot tartalmazó ételekkel szemben azonban a gyümölcsökben fenolok, rostok, vitaminok és ásványi anyagok is nagy mennyiségben találhatóak, amik létfontosságúak az emberi szervezet számára. Ha fogyni szeretnénk, fogyasszunk inkább nyers zöldségeket, zöld turmixokat, ha pedig gyümölcsöt eszünk, válasszuk az alacsony glikémiás indexűt – ilyen az alma, barack, eper.

Diéta során érdemes inkább zöldségeket enni, zöldségleveket inni! (Fotó: Shutterstock)
Diéta során érdemes inkább zöldségeket enni, zöldségleveket inni! (Fotó: Shutterstock)


2. A cukormentes italok egészségesek

A cukrot nélkülöző italokat gyakran tekintjük a cukros üdítők egészséges alternatívájának. A cukormentes üdítőkben található édesítőszerek azonban képesek megtapadni a belek falain, ami nemcsak rendkívül egészségtelen, de még többletsúlyt is eredményezhet. Emellett ezen készítmények magas savtartalma felmarja a fogzománcot, nehezíti az emésztést, és növeli a csontritkulás kockázatát.

3. Amiben nincs cukor, attól nem hízhatunk

Ahogy a gluténmentesség, úgy a cukormentesség sem garancia arra, hogy egy étel diétás és egészséges. Persze vannak olyan termékek, amelyek valóban támogatják a fogyókúránkat, de az igazság az, hogy a diabetikus élelmeszerek – csokoládé, keksz, lekvár – gyakran fruktózzal készülnek, amely bár lassabban felszívódó szénhidrát, mint a fehér cukor, de szinte ugyanannyi a benne a kalória, így ugyanúgy hizlal.

4. A barna cukor jobb, mint a fehér

Sajnos ez az állítás sem igaz. Attól, mert barna a színe, még nem lesz egészségesebb a számunkra. Ráadásul élettani szempontból és a tápértékét tekintve pontosan ugyanannyi kalóriát tartalmaz, ugyanúgy megemeli a vércukorszintet és ugyanúgy hizlal, mint fehér színű társa, a kristálycukor, nem mellesleg pozitív egészségügyi előnyökkel sem rendelkezik, épp csak ízében és színében tér el a hagyományozásos cukortól.

Élettani szempontból és a tápértékét tekintve a barnacukor pontosan ugyanannyi kalóriát tartalmaz, ugyanúgy megemeli a vércukorszintet és ugyanúgy hizlal, mint fehér színű társa, a kristálycukor (Fotó: Shutterstock)
Élettani szempontból és a tápértékét tekintve a barnacukor pontosan ugyanannyi kalóriát tartalmaz, ugyanúgy megemeli a vércukorszintet és ugyanúgy hizlal, mint fehér színű társa, a kristálycukor (Fotó: Shutterstock)

5. Édesség után azonnal fogat kell mosnunk

Mielőtt a fogrémhez nyúlunk, inkább várjunk 20-30 percet, mert a cukros ételek és italok fogyasztása után a szánk savassá válik, ami egy kissé felpuhítja a fogzománcot. Ha közvetlenül édességevés után fogat mosunk, a fogzománc egy részét is könnyen lesúroljuk, ami erózióhoz, érzékenységhez és végül fogszuvasodáshoz vezet.

(Forrás: Bors )

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.