Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Mákos guba  recept
Mákos guba
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Egy friss kutatás szerint folyamatosan nő azok száma, akik egyre kevesebb alkalommal, vagy egyáltalán nem is isznak már tejet, és az is kiderült, mi vette át ennek az alapvető élelmiszernek a helyét.

A tej egyike az alapvető élelmiszereknek, mely ráadásul fontos, a fejlődés és a szervezet működése szempontjából elengedhetetlen vitaminokat és tápanyagokat is tartalmaz. Az emberek mégis egyre nagyobb számban hagynak fel a tejivással, sőt nemcsak a tejet, hanem a tejalapú élelmiszereket is lecserélik.

Egyre több magyar hagyja el a tejet és vált növényi alapú élelmiszerekre /Fotó: Shutterstock
Egyre több magyar hagyja el a tejet és vált növényi alapú élelmiszerekre /Fotó: Shutterstock

A Növényi italok veszik át a tej helyét

A Danone Magyarország által végzett kutatásból kiderült, hogy minden harmadik fogyasztó legalább alkalmanként helyettesíti az állati eredetű élelmiszerek egy részét növényi eredetű alternatívákkal. Az esetek közel felében (46%) egészségmegőrzés miatt döntöttek így a fogyasztók. A válaszadók mintegy harmada egyszerűen jobban szereti a növényi helyettesítők ízét, 16-17% pedig a környezetvédelem, vagy valamilyen ételintolerancia miatt hagyta el a tejet, az állati eredetű ételeket.

A zab-, mandula-, kókusz és más természetes módon tejmentes italok leggyakrabban a reggeli alkalmával, kávézáskor kerülnek az asztalra. A növényi alapú italok fogyasztása inkább jellemző a nőkre, akik nemcsak a kávézáskor, de önmagában fogyasztva, és sütés-főzés közben is használják a nem tejalapú termékeket.

A fiatalok és a fővárosiak nyitottabbak

A kutatásból az is kiderült, hogy a növényi alapú termékek fogyasztása iránt a fiatalok a legnyitottabbak, ez a kíváncsiság a kor előrehaladtával pedig folyamatosan csökken. Különbség figyelhető meg a fővárosban és vidéken élő megkérdezettek közt is. Amíg Budapesten nagy érdeklődés követi a tej- és hústermékek lehetséges alternatíváit, addig vidéken az emberek 70%-a még nem nyitott ezeknek a fogyasztására.

Számtalan növényből készülhet tejhelyettesítő /Fotó: Shutterstock
Számtalan növényből készülhet tejhelyettesítő /Fotó: Shutterstock

A magyar lakosság egyharmada speciális étrendet követ

Magyarországon a lakosság 31%-a követ valamilyen önként vállalt diétát, amibe beletartozik a vegetáriánus, a vegán és a flexitáriánus étrend is. Ez utóbbi a köztudatban, mint egy tudatosabb életmód van jelen, melynek lényege, hogy az állati eredetű élelmiszerek mennyisége kisebb legyen, és azokat növényi alternatívákkal helyettesítik a fogyasztók, ugyanakkor semmit nem zárnak ki az étkezésükből.

Nem veszélytelen elhagyni a tejet

A tejben rengeteg fontos és értékes ásványi anyag található, ezek közül elsősorban a kalcium- és foszfortartalom jelentős, de található benne magnézium, nátrium és a testünk működéséhez szükséges egyéb mikroelemek is. Vízben és zsírban oldódó vitaminoknak is hasznos forrása, B1-, B2-, B12-vitamint, valamint A- és D-vitamint is tartalmaz. Ezek azok, amelyek természetes úton nem mindegyik növényi alternatívában, vagy nem olyan nagy mennyiségben találhatóak meg.

A tej és a tejalapú élelmiszerek (joghurt, tejföl, sajt, kefír, túró) teljes elhagyása hosszú távon akár hiánybetegségek kialakulásához is vezethet, ha az ezek miatt kieső vitaminokat és ásványi anyagokat nem pótoljuk más forrásból. Különösen fontos tehát az önként vállalt tejmentes étrend esetében, hogy más élelmiszerek által gondoskodjunk a kalciumpótlásról. Erre tökéletesen alkalmas a mák, a chia mag, a kelkáposzta, a spenót, a mandula és a hüvelyesek (kiváltképp a bab és a lencse).

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.