Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
A vaj az egyik leggyakrabban használt, legnépszerűbb élelmiszerünk, amivel kapcsolatban elég sok tévhit él az emberek többségében. Összegyűjtöttük az öt leggyakoribb mítoszt, és persze eláruljuk az igazságot is.

A vaj hosszú évtizedekig tiltólistás étel volt, pedig az egyik legjobb alapanyag, ha sütésről (tésztákról és krémekről), szendivcsfeltétről vagy akár főzésről van szó. Mutatjuk a vajjal kapcsolatos öt leggyakoribb tévhitet.

A jó minőségű vaj finom és egészséges / Fotó: Shutterstock
A jó minőségű vaj finom és egészséges / Fotó: Shutterstock

1. Hűtve kell tárolni

A vajat fogyasztásig célszerű hűtőben tartani. Amikor azonban átkerül a vajtartóba, nyugodtan hagyhatod a pulton, akár 3-4 napig is. A lényeg: 20-21 foknál ne legyen melegebb abban a helyiségben, ahol tárolod. A sós vaj jobban bírja hűtés nélkül, mivel a só tartósítja a vajat.

2. Magas zsírtartalma miatt egészségtelen

A vajra néhány évtizede még úgy tekintettek, mint mindenféle szív- és érrendszeri betegség fő okozójára, ami természetesen hizlal is. Ekkor jöttek divatba a margarinok és a vajízű kenhető növényi krémek. Azután 2014-ben megjelent egy tanulmány, amely kimondta, hogy a telített zsírok csökkentése az étrendben nem segít csökkenteni a szívbetegségek kockázatát, és kiderült, hogy a vaj nem a legrosszabb dolog a bolygón. Sőt időközben kiderült, hogy a margarin valójában sokkal egészségtelenebb, mint gondolták; igaz, az összetevők tekintetében az elmúlt években nagy változások történtek. (A margarinnal kapcsolatos tévhitekről ebben a cikkünkben olvashatsz.) Valójában ha rendszeresen fogyasztasz jó minőségű vajat, ami gazdag antioxidánsokban, beleértve az A- és az E-vitamint, valamint a szelént, véded a szervezeted a szívbetegségek és a rák kialakulása ellen. A vaj ráadásul nem hizlal, mivel rövid- és közepes hosszúságú zsírláncai gyorsan energiává alakulnak, és nem kerülnek elraktározásra. Ezen kívül a vaj eltelíti az embert, ezáltal csökkenti az éhséget és a túlevést is.

A margarin újra népszerű  / Fotó: Shutterstock
A margarin újra népszerű / Fotó: Shutterstock

3. A vaj hőmérséklete nem számít sütéskor

Biztosan te is voltál már úgy, hogy nem érdekelt, mi van a receptben. Szoba-hőmérsékletű vajat írt? Jó lesz a hideg is! Pedig a recept okkal emeli ki a vaj hőmérsékletét, és nem azért, hogy bosszantson. A vaj hőmérséklete befolyásolja, hogy mennyire tartja jól a levegőt, ami pedig a végeredmény sűrűségét befolyásolja. A szoba-hőmérsékletű vaj az összetevők alaposabb összekeverését teszi lehetővé, simább lesz a végeredmény. Ha a recepthez nem a megfelelő hőmérsékletű vajat használod, a kész süti ehető lesz, de az állaga más lesz és valószínűleg a kinézete is.

4. A vaj nem fagyasztható

A vaj remekül bírja a hideget, és felengedés után ugyanúgy használható, mint a friss. Élelmiszer-biztonsági szempontból a vaj bármeddig eltartható lenne, de 1 éven belül azért használd el, mert a minősége, állaga azért romolhat.

Az olvadt vajat ne öntsd a lefolyóba! / Fotó: Shutterstock
Az olvadt vajat ne öntsd a lefolyóba! / Fotó: Shutterstock

5. Leönthető a lefolyóba

Amikor a vajra forró vizet engedsz, megolvad és eltűnik a lefolyóba. De ha olyan területekre ér, ahol a víz már lehűl, újra megszilárdul, és a cső falához tapad. Idővel a lerakódott zsírréteg sűrű masszává halmozódik fel, amely képes dugulást okozni. Mosogatás előtt töröld le egy papírtörlővel a vajat (és minden zsírt) a tányérokról, edényekről és dobd a papírt a szemetesbe. A maradékot dörzsöld le szódabikarbónával. Ha megromlott a vaj, dobd ki a szemétbe: ne komposztáld, mert magához vonzza a kártevőket, és ráadásul iszonyatos büdös lesz, amikor lebomlik.

(Borítókép: Shutterstock)

Fantasztikusan finom vajas keksz recepteket itt találsz>>>





A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.