Zsemlegombóc
Dubarry-csirkemell
Babgulyás
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Krémes spenótfőzelék
Klasszikus kuglóf
Dödölle - az eredeti recept
Káposztás tészta egyszerűen
Kapros tökfőzelék virslivel
Rakott zöldbab darált hússal
Mézes-mustáros csirkemell
Csupacsokis brownie
Finomfőzelék
Klasszikus stíriai metélt
Vadas marha
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Körömpörkölt csülökkel
Epres blondie
Tárkonyos csirkeraguleves
Érdekességek

Kisokos a fűszerekről: Mikor melyiket tegyük az ételbe?

A különféle fűszerek eltérően viselkednek a fazékban: egyesek nem bírják a magas hőmérsékletet, másoknak éppen a hőkezelés segít az aromák kiteljesítésében. Az ételek tökéletes ízharmóniájának eléréséhez kulcsfontosságú a fűszerek hozzáadásának időzítése.

A leggyakrabban használtakat 3 csoportba soroltuk annak alapján, hogy a főzés megkezdése előtt, a főzés során vagy a főzés végeztével kell-e őket adagolni.

Rögtön mehetnek a fazékba

- ánizs
- babérlevél
- curry
- csilipehely
- édeskömény
- fahéj
- hagyma
- kardamomtermés
- koriandermag
- kömény
- kurkuma
- mustármag
- oregánó (szurokfű)
- szegfűbors
- szegfűszeg
- szemes bors
- tárkony

A kakukkfűnek, oregánónak, tárkonynak kifejezetten jót tesz, ha sok időt tölt az edényben, mert lassan és fokozatosan szabadulnak ki belőlük az ízanyagok. A csilipehellyel legyél óvatos, mert nagyon csípős lesz tőle az étel, ha túl korán kerül bele.

A kurkumánál, szegfűborsnál, köménynél egyáltalán nem kell törődnöd az időzítéssel, ráadásul nem árt nekik a magas hőmérséklet, amelyre a paprika keserű mellékízzel reagál. Az indiai konyhában bevett szokás, hogy egyes fűszereket felhasználás előtt megpörkölnek. Ettől intenzívebb ízt kap pl. az ánizs- és a mustármag vagy a hüvelyes kardamomtermés.

A főzés vége felé kerüljön az ételbe

- borókabogyó
- borsikafű
- Cayenne-bors
- gyömbér
- kakukkfű
- majoránna
- medvehagyma
- paprika
- rozmaring
- sáfrány
- zsálya

A frissen tépett vagy aprított levélfűszerek (pl. majoránna, medvehagyma) meglehetősen érzékenyek, ezért csak rövid ideig, kíméletesen süsd vagy főzd őket az étellel együtt. A reszelt gyömbért és a borókabogyót se tedd ki hosszas hőkezelésnek! A megfűszerezett ételt fedő alatt főzd készre, mert különben az elszálló gőzzel együtt sok értékes ízanyag is elillan.

Tálalás előtt ajánlott az ételbe keverni, reszelni vagy szórni

- bazsalikom
- bors
- kapor
- metélőhagyma
- római kömény
- szerecsendió
- szerecsendió-virág
- petrezselyem
- turbolya

Az egész borsszemeket közvetlenül az ételbe őrölheted, mert így jobban érződik az aroma intenzitása és frissessége. A petrezselymet és más zöldfűszereket nem helyes az étellel együtt főzni, mert elveszítik aromájukat és vitamintartalmukat.

7 EGYSZERŰ ÉTELSPÓROLÓS TIPP JAMIE OLIVERTŐL!

ÍGY RENDEZD ÁT A HŰTŐDET, HA DIÉTÁZOL

5 ÉRDEKESSÉG, AMIT TUDNOD KELL A SÁRGABORSÓRÓL

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.