Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Mákos guba  recept
Mákos guba
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Érdekességek

Melyik olaj mire jó? Ebben lesz a legfinomabb a rántott hús

Rántott hús
Egyre népszerűbbek a különféle növényi olajok. Összeszedtük, milyen jótékony hatásuk van a szervezetre, és melyiket fogyaszthatjuk hidegen, melyikkel süthetünk, főzhetünk.

A boltok polcain egyre többféle olaj sorakozik, ám sokan nem tudják, hogy melyik mire jó. Azért, hogy tökéletes legyen a salátád, vagy finom és ropogós legyen a vasárnapi rántott húsod, nem árt képben lenni az alábbi olajtípusokkal és azok felhasználásával.

Az egekbe magasztalt

A telítetlen zsírsavakban gazdag olívaolaj csökkenti a koleszterinszintet, segít a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében. Éhgyomorra fogyasztva serkenti az emésztést, enyhíti a gyomorégést. Sütésre nem alkalmas, helyette használjuk főzéshez, pároláshoz vagy nyersen salátákra locsolva.

Ebben süsd a rántott húst

Semleges íze miatt a napraforgóolaj kiváló főzésre, párolásra, bő olajban sütésre, hidegen sajtolva salátákhoz. Megelőzi a szív- és érrendszeri betegségeket, de kenhetjük pattanásra és ekcémára is.

Így lesz igazán finom a rántott hús /Fotó: Shutterstock
Így lesz igazán finom a rántott hús /Fotó: Shutterstock

Fiatalság kulcsa

Salátákra, kencék készítéséhez, krémlevesekhez, de önmagában, kúraszerűen is javasolt a tökmagolaj. Egészséges lesz a haj és a bőr, javítja a keringést, enyhíti a menopauza és a prosztatabetegségek tüneteit, lassítja a szervezet öregedési folyamatait.

A jóval teli zsír

Szobahőmérsékleten szilárd halmazállapotú, ezért a kókuszolajat nem ajánlott salátára öntve fogyasztani. Tökéletes viszont főzésre, bő olajban sütésre, így kiváló növényi helyettesítője a vajnak. Serkenti az anyagcserét, javítja a pajzsmirigy működését.

Rugalmas ízületek

Az egyik legjobb választás a főzéshez a repceolaj, hiszen semleges íze nem nyomja el az ételek zamatát. Csökkenti a koleszterinszintet, védi az érrendszert, segít az ízületi gyulladások kezelésében.

Az egészség őre

A földimogyoró olaj pörköléskor nyert intenzív aromája kiváló rizshez, zöldséghez, marhafasírt vagy rántott hús sütésére. Jótékonyan hat a vércukorszintre, erősíti az immunrendszert, hidratálja a bőrt.

Javítják a keringést

A dióolaj tökéletes salátákba, mártásokba, palacsintatésztába keverve, de bő olajban való sütésre nem alkalmas. Csökkenti a trombózis és az érelmeszesedés esélyét.

A dióolaj az egészségünkre is kedvező hatással van /Fotó: Shutterstock
A dióolaj az egészségünkre is kedvező hatással van /Fotó: Shutterstock

A fogyás titka

Főleg salátakészítésre javasolt a lenmagolaj, de a konyhán kívül a kozmetikában is felhasználják. Segíti a hörghurut kezelését, a cukorbetegség megelőzését, emellett gyorsítja az anyagcserét.

Szívbarát olaj

Egyre népszerűbb a szőlőmagolaj. Akár a napraforgóolajat is helyettesíthetjük vele, ha sütni, főzni, párolni szeretnénk. Jó hatással van a vérrendszerre, a keringésre, a szívre és gátolja az érelmeszesedést.

Egészséges csontokért

Csontritkulás kezelésére fogyasszunk mákolajat. Serkenti az agyműködést, jó hatással van a vérnyomásra és a koleszterinszintre. Fogyasszuk nyersen, naponta egy kanállal magában vagy kenyérrel.

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.