Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Minestrone recept
Minestrone
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Érdekességek

Óvatosan a maradékmentéssel: ezekkel az ételekkel legyél nagyon elővigyázatos!

Pazarolni luxus, így ha lehet, minden maradék ételt felhasználunk. Különösen az ünnepek után számolhatunk rengeteg maradékkal, ami aztán igyekszünk is hasznosítani. Ám vannak olyan ételek, amelyeket jobb, ha inkább kidobunk.

A maradék zöldségekből, gyümölcsökből, húsokból és tésztákból készülhetnek egyszerű, gyors ebédek, vacsorák, ezt mindannyian tudjuk. Egyes ételmaradékok újramelegítése és elfogyasztása azonban veszélyes lehet. Mutatjuk, melyek ezek!

Hiába gyorséttermi ételek, ezek maradékát se gyűjtsd be vendégség után! / Fotó: Shutterstock
Hiába gyorséttermi ételek, ezek maradékát se gyűjtsd be vendégség után! / Fotó: Shutterstock

1) Csirkehús

A csirkehús még főzés, sütés után is érzékenyebb, mint más húsok. Az elkészített csirkét maximum négy napig tárold a hűtőben – a hűtőszekrény ugyan lassítja a kórokozók szaporodását, de nem akadályozza meg teljesen az E.coli, a szalmonella és más baktérium terjedését. A romlott csirkehús kellemetlen szagú, az íze csípős, savanyú lesz. Ha bizonytalan vagy, a biztonság kedvéért inkább dobd ki a húst!

2) Gomba

A gomba gyakori összetevője tésztaszószoknak, leveseknek. Vajon elkészítés után meddig fogyaszthatók biztonsággal a gombás ételek? Nos, szakértők szerint egy-két napnál tovább nem érdemes tárolni, és melegíteni is óvatosan érdemes. Gombás ételekből célszerű csak annyit készíteni, amennyi egyszeri étkezés alatt elfogy és inkább a nyers gombát fagyaszd le kisebb adagokba.

Két napnál tovább ne tárold a hűtőben a gombás tésztát / Fotó: Shutterstock
Két napnál tovább ne tárold a hűtőben a gombás tésztát / Fotó: Shutterstock

3) Zöld saláták

Amíg friss, egészséges a saláta, természetesen fogyasztható. Ám ha nyálkásak, bűzösek a levelek, az már káros lehet az egészségre. Általában a saláta 7-10 napig bírja a hűtőben, ám ha már elkészítetted, ízesítetted, akkor legfeljebb 1-2 napig fogyasztható.

4) Tenger gyümölcsei

A friss vagy nyers tenger gyümölcsei veszélyesek lehetnek, ha túl sokáig maradnak szobahőmérsékleten, ezért előfordulhat, hogy a maradék grillezett lazac vagy tilápia felmelegítése nem jó döntés. Előfordulhat ugyanis, hogy az újramelegítés nem pusztítja el a megmaradt kórokozókat – arról nem is beszélve, hogy azt nem tudod, hogyan tárolták a halat a vásárlás előtt, és hogy érintkezésbe került-e az emberi szem számára láthatatlan kórokozókkal.

A kagyló különösen kényes, csak frissen fogyasztható! / Fotó: Shutterstock
A kagyló különösen kényes, csak frissen fogyasztható! / Fotó: Shutterstock

5) Spenót

A főtt spenót olyan élelmiszerek példája, amelyek újramelegítéskor mérgezővé válhatnak . A spenót a természetben előforduló nitrátokban gazdag zöldség; ezek különböznek a feldolgozott húsokban és más tartósított élelmiszerekben található nitrátoktól. Az ilyen természetes nitrátokat tartalmazó élelmiszerek hasznosak lehetnek a szervezet számára a krónikus betegségek és a rák kialakulásának kockázatának csökkentésében. Természetes nitrátforrások közé tartozik még a sárgarépa, a saláta és a bok choi. Ám a főzés és aztán az újramelegítés koncentrálhatja a nitrátokat; a gyomorsav nitritté alakítja. Napi 100 miligrammnál több nitrit fogyasztása pedig növelheti egyes rákos megbetegedések és terhességi szövődmények kialakulását.

5+1 Maradék ételek a svédasztalról

Bár jó ötletnek tűnik a maradékot hazavinni mondjuk egy céges buliról, vagy akár csak egy házibuliról, a dolog nem veszélytelen. Egyrészt az ételekkel több vendég is érintkezik: megfoghatják, letüsszenhetik, leköhöghetik; másrészt az ételek több órán keresztül szoba-hőmérsékleten állnak. Bár azt gondolhatnád, hogy a svédasztalos maradékok mikrohullámú sütőben való felmelegítése elegendő a lappangó baktériumok elpusztításához, a Michigani Állami Egyetem tanulmánya kimutatta, hogy az esetek többségében ez nincs így.

(Borítókép: Shutterstock)

Ajánljuk még:


Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.