Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Mákos guba  recept
Mákos guba
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
PR

Ezért érdemes rendszeresen sertéshúst enni

oldalas
A sertéshús értékes vitaminok és ásványi anyagok tárháza, mégis sokan ódzkodnak a vörös húsok fogyasztásától. Pedig változatos receptekkel, könnyű köretekkel és kevés zsiradék felhasználásával remek – és nem utolsó sorban egészséges – fogások készíthetők belőle.

Miért együnk sertéshúst?

A sertéshús nem csak ízletes alapanyag, de fontos ásványianyag, zsír-, fehérje- és vitaminforrásunk. A sovány sertéshús -például a karaj -, az egészségtudatos táplálkozásba is nagyszerűen beleillik, mivel zsír és koleszterin tartalma egyaránt alacsony. A következő karaj receptet például kedvedre variálhatod, és bármilyen egészséges körettel feldobhatod!

Óvári karaj

Hozzávalók:

  • 2 fej vöröshagyma
  • 30 dkg gomba
  • 60 dkg karaj (csont nélkül)
  • bors
  • grill fűszerkeverék
  • 15 dkg vaj
  • 2 ek olaj
  • 1 csokor petrezselyem
  • 4 szelet sonka
  • 4 szelet óvári sajt

Elkészítése:

1. A hagymát apróra, a gombát szeletekre vágjuk. A karajszeleteket félbevágjuk, de nem vágjuk át, hanem kiterítjük. Kiklopfoljuk, megsózzuk, megborsozzuk, megszórjuk grill fűszerkeverékkel, 15 percet állni hagyjuk, majd a vaj és az olaj keverékén elősütjük.

2. A vöröshagymát a visszamaradt zsiradékon megdinszteljük, rátesszük a gombát, megsózzuk, megborsozzuk, megszórjuk az apróra vágott petrezselyemmel és lepirítjuk.

3. Az elősütött hússzeleteket tepsibe vagy tűzálló tálba egymás mellé helyezzük. Mindegyikre pirított gombát halmozunk, erre 1-1 szelet sonkát, majd 1-1 szelet sajtot teszünk. 200 fokra előmelegített sütőben, kb. 10 perc alatt rásütjük a sajtot.

Mennyi húst együnk naponta?

Fotó: Agrármarketing Centrum
Fotó: Agrármarketing Centrum

Az Országos Élelmezés és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) aktuális ajánlása szerint naponta 2-3 egység húsra, húskészítményre van szüksége szervezetünknek (egy egység például: 10 dkg sovány sertéshús, 5 dkg sovány felvágott, 4 dkg közepes zsírtartalmú felvágott).

Ezek a húsok kellő arányban tartalmaznak olyan esszenciális aminosavakat, amelyeket a szervezetünk nem tud előállítani. Már napi 50 gramm hús elfogyasztása is fedezi egy ember teljes esszenciális aminosav-igényét, valamint fehérjeszükségletének 20%-át.

Miért vörös a vöröshús?

A vöröshúsok (ezen belül a sertéshús is) a benne található felbecsülhetetlen értékkel bíró, kiemelkedő vastartalomnak köszönhetően nyerik el vörös színüket. Minél vörösebb a hús színe, annál magasabb annak vas tartalma.

A vasnak a vörösvértestek felépítésében és a szervezet oxigénellátásában is kiemelkedő szerepe van, nélküle az oxigén nem lenne képes eljutni a sejtekhez, kellő mennyiségű jelenléte ezért nélkülözhetetlen a szervezet életképessége szempontjából. Mivel a vasat szervezetünk nem képes előállítani, beviteléről táplálkozással kell gondoskodnunk. Különösen a nőknek magas a vas igénye, terhesség és szoptatás idején ez a szükséglet ráadásul megduplázódik.

Fotó: Agrármarketing Centrum
Fotó: Agrármarketing Centrum

Tele van vitaminokkal

A sertéshúsok jelentős mennyiségben tartalmaznak B-vitamint. Ezek biztosítják testünk sejtjeiben a normális zsír és fehérje anyagcserét és támogatják az idegrendszert például a stressz jobb kezelésében. A sertéshúsnak különösen kiemelkedő a sokak által agyserkentő vitaminnak nevezett B1-vitamin tartalma.

Megfelelő arányban található benne nátrium és kálium, amelyek együttesen játszanak szerepet a szervezet vízegyensúlyának megtartásában és a szív normális ritmusának biztosításában. A csontjainkat alkotó, azt védő kalcium és az immunrendszert erősítő cink tartalmának köszönhetően pedig a vöröshús fogyasztása a még fejlődésben lévő szervezet számára is igen hasznos.

Az Afrikai Sertés Pestis fertőzésnek (ASP) nincs az emberi szervezetre ártalmas hatása. További részleteket erről itt találsz!

3 tanács a sertéshús fogyasztásához

1. A húsokat hőkezelés előtt alaposan tisztítsuk meg, vágjuk le az inakat és a felesleges zsíros részeket. Itt megnézheted, hogyan filézd és szeleteld a sertéskarajt!

2. Hőkezelés során ügyeljünk arra, hogy a hús ne száradjon ki.

3. Köretként a szokásos rizs és sült krumpli helyett válasszunk inkább friss salátákat, párolt zöldségeket vagy gabonaféléket. Például a következő kuszkusz recept szuperül illik a sertéshúsok mellé!

A tökéletes kuszkusz

Hozzávalók:

  • 20 dkg kuszkusz
  • 4,5 dl zöldségalaplé
  • bors
  • 1 db piros paprika
  • 1 db kígyóuborka
  • 1/2 fej lilahagyma
  • 1 csokor petrezselyem
  • olívaolaj
  • 1-2 ek citromlé
  • őrölt koriander

Elkészítése:

1. A kuszkuszt felöntjük forró zöldségalaplével (vagy forró vízzel). Sózzuk, lefedjük, és 15 percig állni hagyjuk.

2. Közben a zöldségeket apróra vágjuk, a petrezselymet is összevágjuk, meglocsoljuk olívaolajjal, citromlével, és megszórjuk az őrölt korianderrel.

3. Ha a kuszkuszszemek magukba szívták az összes folyadékot, villával átkeverjük, és beleforgatjuk a zöldségeket. Fogyaszthatjuk azonnal is, de néhány óra pihentetés jót tesz neki.

4. Ehetjük zöldsalátával önálló fogásként, vagy bármilyen húsféléhez köretként. Tehetünk bele friss koriandert is.



Bővebb információ a Sertés kampányról az Agrármarketing Centrum weboldalán és Facebook-oldalán található.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.