Kaszinótojás franciasalátával recept
Kaszinótojás franciasalátával
Franciasaláta (alaprecept) recept
Franciasaláta (alaprecept)
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Karácsonyi bejgli recept
Karácsonyi bejgli
Klasszikus kocsonya recept
Klasszikus kocsonya
Lencsés-húsos hasé recept
Lencsés-húsos hasé
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Pihe-puha mézeskalács recept
Pihe-puha mézeskalács
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Fanta szelet egyszerűen recept
Fanta szelet egyszerűen
30 perces sajtos rúd recept
30 perces sajtos rúd
Lencsegulyás recept
Lencsegulyás
Diós és mákos bejgli egyszerűen recept
Diós és mákos bejgli egyszerűen
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
A tökéletes linzer (alaprecept) recept
A tökéletes linzer (alaprecept)
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
A legfinomabb gesztenyekrémleves recept
A legfinomabb gesztenyekrémleves
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Praktikus

Túl sok az eper? Ezzel a módszerrel fagyasszuk le, hogy egész évben élvezhessük

eper /Fotó: Shutterstock
Már javában tart az eperszezon, a piacon is szinte minden asztalnál megtalálható a kínálatban. Igaz, nem a legolcsóbb gyümölcsök sorát erősíti, ezért kár lenne érte, ha a kukában végezné. Inkább fagyasszuk le és élvezzük az év minden szakában. Viszont vigyázzunk, mert egyáltalán nem mindegy, hogyan tesszük mindezt.

Májustól júniusig szezonja van az epernek. Mikor, ha nem most készítenénk ebből a szuper gyümölcsből valamilyen szuper finomságot. Azonban előfordulhat, hogy kissé túlvállaljuk belőle magunkat, és többet veszünk annál, mint amennyit megeszünk. Ahhoz pedig túl drága, hogy a kukában végezze. Kézenfekvő, hogy ilyen helyzetekben bedobjuk azt a fagyasztóba, hiszen élettartamának a meghosszabbítására ez a legjobb módszer. Viszont egyáltalán nem mindegy, hogy hogyan fagyasztjuk.

Az eper így az év bármely szakára eltehető /Fotó: Shutterstock
Az eper így az év bármely szakára eltehető /Fotó: Shutterstock

Az eper kiválóan fagyasztható, ráadásul közvetlenül a fagyasztóból kivéve is számos felhasználási módját ismerjük. Annak érdekében, hogy a gyümölcs a mélyhűtőből kivéve is hibátlan maradjon, az alábbi tippeket érdemes megfogadni:

  1. Az epret érdemes már abban a formában a fagyasztóba tenni, ahogyan azt később felhasználnánk. Fagyott állapotban igen nehéz a szeletelése, ezért ha később például turmixgépbe tennénk, akkor a konyhai gép is sokkal jobban boldogul vele, ha már félbevágva tesszük el kéőbbre. Szóval tényleg nem árt átgondolni, hogy mi lesz majd a bogyós gyümölcsünk sorsa.
  2. Alkalmazzunk gyorsfagyasztást! Erre azért van szükség, mert az eper egy igen magas víztartalmú gyümölcs, így felolvasztás után pillanatok alatt elázik. Gyorfagyasztással viszont minimálisra csökkenthetjük a jégkristályok kialakulását, ami egyébként teljesen hazavágná a gyümölcsöt, mire az kienged.

Mielőtt azt gondolnánk, hogy ez az eljárás csak valami szuper, extramodern fagyasztóval lehetséges, akkor már most szólunk, hogy ez nem így van. Ilyenkor csupán csak annyi történik, hogy a gyümölcsöt egyetlen rétegben, a lehető leggyorsabban tesszük ki a fagyasztó hideg levegőjének.

A gyorsfagyasztás legjobb módja

  1. Miután leöblítettük az epret, egy papírtörlővel szárazra töröljük.
  2. Ha eltávolítottuk a szárakat, a nagyobb bogyókat félbevágjuk.
  3. Pakoljuk az epreket egy viaszos sütőpapírral bélelt sütőlemezre, és terítsük szét rajta egyenletesen a bogyós gyümölcsöt.
  4. Rakjuk a fedetlen sütőlemezt a fagyasztóba, majd nagyjából hat óra alatt fagyasszuk keményre az eperszemeket.
  5. Az idő leteltével a fagyasztott epret tegyük át egy fagyasztózacskóba, esetleg valamilyen tárolóedénybe, majd tároljuk mélyhűtőben. Fontos, hogy ne a fagyasztószekrény ajtajába tároljuk, ugyanis ott komoly hőmérséklet-ingadozásnak van kitéve.

Ha eddig nem így fagyasztottátok az epret, akkor most megéri kipróbálni ezt a technikát is. A bogyók egyébként nagyjából fél évig tartják meg ízüket, de ezután is felhasználható némi íz és minőségveszteséggel. Neked is van egy jó praktikád? Oszd meg azt a Mindmegette közösségével is Facebookon, a Főzzünk együtt a Mindmegettével csoportban.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.