Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Szilvalekváros tepertős papucs recept
Szilvalekváros tepertős papucs
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin recept
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Bár a 21. században már nem a különféle babonák mentén alakítjuk a mindennapjainkat, az ünnepek, évfordulók környékén mégis előszeretettel adózunk a korábbi hiedelmeknek, biztos, ami biztos.

Az év legbabonásabb időszaka most is a szilveszter, amikor magunk mögött hagyjuk az óévet és felkészülünk az újra. A legjobb tudásunk szerint. Malaccal, aki kitúrja majd a szerencsénket és sok-sok lencsével, hogy gazdagságot is hozzon az év.

Főzeléknek, levesnek, salátának

A lencsesaláta, a lencseleves mellett a lencse, mint főzelék is kitűnő választás, ha a gazdagságunkat szeretnénk hagyományos módon megalapozni. A klasszikus, rántással készített, kissé nehéz főzeléket nyugodtan variálhatjuk, kedvünk szerint ízesíthetjük, fűszerezhetjük.

Narancsos csirke koktélparadicsommal és lencsesalátával
Narancsos csirke koktélparadicsommal és lencsesalátával
Miből készítsük?

A lencsefőzelékhez a lencsét mindenképp áztassuk be. Ha nem csak barna lencséből szeretnénk készíteni, hanem vörös lencsét vagy beluga lencsét is tennénk a készülő fogásunkba, akkor arra feltétlen ügyeljünk, hogy a vörös- és a beluga lencse nem igényel előzetes áztatást és viszonylag hamar elkészül.

Rántsuk vagy habarjuk?

Ha a klasszikus vonalat követve készítjük a szerencsehozó főzeléket, akkor egy tisztes hagymás rántás dukál hozzá, de akkor se vesztünk egy fillért se a lehetséges vagyonunkból, ha ennél egészségesebb módon szeretnénk sűríteni. A főzeléket habarhatjuk, staubolhatjuk (kevés liszttel beszórjuk, majd csomómentesen elkeverjük), de tökéletes megoldást jelent, ha a botmixerrel vagy egy krumplinyomóval a főtt lencse egy részét pürésítjük és azzal adjuk meg a főzelék sűrűségét.

Leves vöröslencséből
Leves vöröslencséből
Mivel ízesítsük?

A lencse tipikusan enyhén savanyítva kerül az asztalunkra. Ezt a savanyúságot megadhatjuk citromlével, kovászos uborkalevével vagy ételecettel. Ha ecetet használunk, arra minden esetben figyeljünk oda, hogy biológiai erjesztésű ételecettel dolgozzunk és az lehetőség szerint 10%-nál ne legyen erősebb. Az ecetek közül jó választás lehet a borecet vagy az almaecet. Ezen kívül a lencsefőzeléket számtalan zöld fűszerrel is ízesíthetjük. A majoránna és a tárkony mellett használhatunk babérlevelet, borsikafüvet, kakukkfüvet vagy egy kicsi oregánót is.

Mivel gazdagítsuk?

A lencsefőzeléknek nem feltétlen kell csak és kizárólag lencséből állnia. A téli gyökérzöldségek teljes repertoárját felhasználhatjuk a saját lencsefőzelékünk elkészítéséhez. A főzelékbe kerülhet sárgarépa, fehérrépa, krumpli, paszternák, csicsóka, édeskrumpli vagy más hüvelyes is, mint például csicseriborsó, felesborsó vagy bab.

Vöröslencseleves bulgurral
Vöröslencseleves bulgurral
Mivel kínáljuk?

A kész főzelékre dukál valamilyen tisztes feltét, ami lehet sült kolbász, főtt virsli, sült virsli, esetleg krinolin, de egy jóféle szalonnából kanyarított kakastaréj, néhány szelet sült bacon, fasírozott vagy egy tisztes skót tojás is kitűnő kiegészítése a lencsefőzeléknek.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.