Nincs kedved kertészkedni? Dolgozd fel az egész növényt, hogy ne érjen veszteség!
1. A fűszervaj feldobja a sülteket és a párolt zöldséget, vagy egyszerűen friss kenyérre, pirított bagettre kenheted.
2. Ízesítéshez, pácoláshoz sokféle fűszersót készíthetsz.
Aprítógépben turmixolj össze 1/2 marék lágy ízű bíbor bazsalikomot 7,5 dkg tengeri sóval, majd egy tálban keverd össze kézzel egy kezeletlen citrom finomra reszelt héjával és frissen őrölt borssal. Jól illik halakhoz, a tenger gyümölcseihez és sült csirkéhez.
3. Kenj a kenyeredre zöldfűszeres szendvicskrémet !
8 szeletre elegendő mennyiséghez kézi mixer habverőjével keverj habosra 20 dkg szoba-hőmérsékletű margarint, majd keverj hozzá 30 dkg túrót és 1 dl tejfölt. Forgass bele 3 ek aprított petrezselymet, 3 ek snidlinget és 1 ek bazsalikomot, valamint 2 gerezd apróra kockázott fokhagymát, majd ízesítsd egy pici ecettel, sóval és frissen őrölt borssal.
4. Nem kell az alakod miatt izgulnod, csak a kedvenc sorozathősödért, ha tévézés közben zöldfűszeres mártogatósba tunkolt zöldségrudacskákat rágcsálsz.
5. Tegyél zöldfűszereket a zöldséges lepényekbe és pitékbe is!
6. Friss mentából, citromfűből és más fűszernövényekből sokkal aromásabb teát főzhetsz , mint szárítottból. Egy maréknyit számolj 1 l forrásban levő vízhez!
7. A megmaradt zöldfűszerre fajtánként vagy vegyesen önts jó minőségű olajat. Finom lesz saláta öntetekhez és ajándéknak is kiváló.
Egy kis üveghez pucolj meg 1 fej fokhagymát, sütőpapírral leterített tepsiben öntözd meg 1 ek olívaolajjal, és süsd a 180 fokos sütő középső részében 8-10 percig, amíg illatozni kezd. Egy edényben adj hozzá 1 marék oregánólevelet és 2 marék kakukkfűlevelet, önts rá kb. 3,6 dl olívaolajat, majd lassú tűzön melegítsd, amíg az olajban gyöngyözni kezd és átveszi az ízeket. Dugj az üvegbe 3 szál oregánót és 5 szál kakukkfüvet, szűrd rá az olajat, majd légmentesen zárd le.
8. Tegyél 1 ek frissen tépett zöldfűszerlevelet, pl. kakukkfüvet, rozmaringot vagy levendulát 2,5 dl semleges ízű mézbe. (Legjobb az akác.) Egy hét várakozás után pl. teák ízesítésére használhatod vagy pohárkrémekre, jeges desszertekre csorgathatod.
9. A bazsalikom nemcsak paradicsomhoz és mozzarellához illik, desszerteket is képes megbolondítani.
10. Tudtad, hogy 2018-ban a bazsalikomos málna lett az év fagylaltja? Legyél trendi és kísérletezd ki a saját változatodat vagy próbáld ki fagyigép nélkül a mi joghurtos házi receptünket!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.