A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Avokádókrém recept
Avokádókrém
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Mákos guba  recept
Mákos guba
Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen recept
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen
Praktikus

5 szuper tipp, és pillanatok alatt megérik a banán

A banán akkor a legjobb, amikor egyenletes, napsárga színű a héja, nincsenek rajta barna pöttyök és foltok, a gyümölcshús puha és édes. Nos, ebben az állapotban a legnehezebb megtalálni, mert vagy túlérett, vagy még szinte zöld. Ha ez utóbbit találjuk csak a zöldséges standokon, van egy pár módszer, amivel felgyorsíthatjuk az érési folyamatot.

A banán szuper egészséges, nagyon sokoldalú gyümölcs, és szerencsére már télen-nyáron kapható itthon is. Egy gond van vele: nehéz elcsípni a pontosan megfelelő érettségű darabokat. Van, hogy már túlérett, és másnapra megbarnultan szomorkodik a gyümölcsöskosárban – ekkor van itt az ideje a banánkenyér vagy a banános-csokis muffin készítésének. És van, hogy olyan éretlen, szinte még zöld fürtöket sikerül csak találni, amiknek viszont még több nap kell a megfelelő íz eléréséig. Most mutatunk pár praktikát, hogyan gyorsítható fel a folyamat.

A banán igazi szupergyümölcs, nemcsak finom, de egészséges is! (Shutterstock)
A banán igazi szupergyümölcs, nemcsak finom, de egészséges is! (Shutterstock)


Fürtökben gyorsabban érik a banán

Ha azt szeretnénk, hogy a zöld banánok gyorsabban érjenek, mint ahogy az természetes módon is megtörténne, akkor az első tippünk az, hogy ne szedjük szét a fürtöket! Az együtt tárolt banánok gyorsabban érnek, mintha külön-külön tartanánk őket.

meleg helyen besárgul

Ha az éretlen banánokat meleg helyre tesszük, az biztosan segít gyorsabban megérni – a napsütéses ablakpárkányon vagy a fűtőtest környékén például ideális a helyszín. Attól függően, hogy mennyire volt kemény és zöld a banánod, amikor megvetted, egy naptól akár négy-öt napig is eltarthat, amíg eléri a tökéletes napsárga színt.

A jolly joker papírzacskó

A húsos gyümölcsök – így a banán is – érésük során etiléngázt bocsátanak ki, ami a keményítő cukorrá alakítását indikálja, így a körülöttük tárolt gyümölcsök is gyorsabban beérnek. Tehát a módszer egyszerű: ha van egy nagyon érett húsos gyümölcsünk (például paradicsom, alma vagy egy túlérett banán), semmiépp se dobjuk ki: inkább tegyük egy papírzacskóba a zöld banánokkal együtt, hajtsuk be a zacskó tetejét, hogy egy helyen koncentrálódjon a hasznos etiléngáz. Így az éretlen banán egy nap alatt szépen besárgul. A módszer kőkemény, zöld avokádóval is tökéletesen működik!

Ha recept úgy kezdődik: végy egy érett banánt…

Persze előfordul, hogy nincs időnk egy-két napot várni, mert épp olyan süteményt készítenénk, amihez túlérett, nagyon magas cukortartalmú, barnás héjú banán kell – ilyenkor jöhetnek az alábbi turbómódszerek!

Ha sütit sütnél, és nem elég érett hozzá a banánod, a sütő megoldja a problémád! (Fotó: Shutterctock)
Ha sütit sütnél, és nem elég érett hozzá a banánod, a sütő megoldja a problémád! (Fotó: Shutterctock)


Hogyan érleljük a banánt a sütőben?

Tegyük a banánokat héjastól egy fóliával vagy sütőpapírral bélelt tepsire, 150 fokra előmelegített sütőbe 15-20 percre, félidőben megfordítva, amíg teljesen megfeketednek. Amikor kihűltek, kanalazzuk ki a puha gyümölcshúst, egy villával pürésítsük, és már készen is áll a további felhasználásra!

Mikrohullámú sütőben

Ez esetben hámozuk meg a banánokat, tegyünk egyet egy mikrózható tányérra, és a legmagasabb fokozaton kezdjük el sütni körülbelül fél percig. Amikor halljuk, hogy sistereg, vájunk pár másodpercet, és vegyük ki, aztán jöhet a pépesítés.

Tippünk: mivel a mikrohullámú sütő nagyon gyorsan végzi a dolgát, a banánban lévő cukornak nincs ideje karamellizálódni, ezért előfordulhat, hogy egy kicsivel több cukrot kell hozzáadni a recepthez.

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.