Mákos guba  recept
Mákos guba
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Praktikus

9 bevált tipp: így lesz tökéletes a sült krumpli!

Sült krumpli recept
Az egyik legkedveltebb köretünk a sült krumpli, amit általában egyszerűen olajban kisütünk. Ám érdemes kipróbálni olyan módszereket, amelyektől ez a nagy kedvenc még finomabb lesz! Íme 9 bevált tipp!

A sült krumplit mindenki szereti, de az olajban úszó, agyonsütött, puha változatért már senki sem rajong. Heston Blumenthal, a britek népszerű televíziós séfje utánajárt annak, hogyan készíthetünk mennyei sült krumplit. Az ő módszerét leegyszerűsítve mi, egyszerű háziasszonyok is ellenállhatatlanul finom köreteket készíthetünk.

1. Fontos a krumpli fajtája!

A jó minőségű, jó ízű burgonya az alapja annak, hogy a végeredmény is valóban finom legyen. A számtalan fajta kínálata mellett érdemes több változatot kipróbálni és ragaszkodni ahhoz, ami beávált, ami ízlik. Kérd ki a zöldséges véleményét abban, hogy ő mit ajánl a sült krumpli készítéséhez.

9+1 sült krumpli recept, ha unod a hagyományos sült burgonyát >>>

2. Mindig mosd meg!

A burgonyát megpucoljuk sütés előtt, majd megmossuk. Érdemes bő, hideg vízben legalább öt percig átöblíteni, hogy a keményítőt eltávolítsuk róla.

A sült krumpli a legnépszerűbb köretek közé tartozik a világon (Shutterstock)
A sült krumpli a legnépszerűbb köretek közé tartozik a világon (Shutterstock)

3. Főzd elő!

Gyöngyöző, enyhén sós vízben 10-15 perc alatt főzzük meg a krumplit sütés előtt. Ügyeljünk rá, hogy ne főzzük túl. Ha kész, tegyük rácsra vagy száraz konyharuhára a burgonyákat, és hagyjuk megszáradni, kihülni. Csak ezután kezdjük a sütést!

4. Nem mindegy milyen olajat használsz!

A leggyakrabban a napraforgóolajat használjuk a burgonya sütéséhez: félig töltjük a serpenyőt olajjal és hozzáadjuk a burgonyát, majd megsütjük. Ezzel a módszerrel azonban a krumplit feleslegesen sok olajat szív magába, ezért nagy mennyiségű zsírral terheli meg a szervezetünket, valamint a sütés közben képződő pörzsanyagok emésztési problémákat is okozhatnak az arra érzékenyeknél.

Ha unod a krumplit, gyors köret-tippek helyette >>>

5. használj kókuszzsírt!

Egyre elterjedtebb a kókuszzsír használata sütéshez, amelynek nagy előnye, hogy olajszag és füst nélkül készíthetünk vele sült krumplit, vagy akár sült húsokat is. Ráadásul szervezetünk könnyebben dolgozza fel, mint a napraforgóolajat. Magas oxidációs pontjának köszönhetően sütés közben nem indít be káros oxidatív folyamatokat, ezért leszűrve többször is felhasználható. És ami fontos: nem lesz tőle kókuszízű a sült krumpli.

6. Mogyoróolajjal is mennyei a sült krumpli!

A mogyoróolaj gazdag egyszeresen telített zsírsavakban és rendkívül jól tűri a magas hőmérsékletet anélkül, hogy káros anyagokká égne el. Emellett egy kellemes és új ízt kölcsönöz az élteleknek.

A sült krumpli sokkal finomabb lesz, ha előtte megfőzzük a burgonyákat (Shutterstock)
A sült krumpli sokkal finomabb lesz, ha előtte megfőzzük a burgonyákat (Shutterstock)

7. Gyorsan süsd ki!

Következő lépes az olajban sütés. A burgonyát a 130 °C-os hőmérsékleten 5 percig süsd, majd 180 °C hőmérsékleten süsd készre. Aranybarna, kívül ropogós, belül lágy sült krumpli a végeredmény! Fontos, hogy rázogatva, dobálgatva süsd, és semmikép sem kevergetve. Ezzel a módszerrel anélkül válik ropogóssá, hogy a víztartalmát elveszítené.

8. Tepsiben sütés

Ha nem főzted elő a burgonyát, akkor a gerezdeket egy kevés olajban forgasd meg. Egy sütőpapírral bélelt tepsiben elhelyezzük a krumplit és előmelegített sütőben 200 fokon aranybarnára sütjük.

9. A kétszer sütős módszer

Ennek az eljárásnak a titka, hogy a burgonyákat kétszer kell kisütni. Először a krumplit elősütjük forró zsiradékban, majd amikor a külseje hólyagossá válik és púposodni kezd, akkor kivesszük és hagyjuk teljesen kihűlni. Ilyenkor a lehűtött és elősütött krumplit le is fagyaszthatjuk későbbi felhasználásra. Közvetlenül tálalás előtt visszatesszük a forró zsiradékba, és készre sütjük.

A TÖKÉLETES SÜLT KRUMPLI - JAMIE OLIVER SZERINT >>>

7+2 SZUPER KRUMPLIS KÖRET, AMIT KI KELL PRÓBÁLNOD >>>

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.