Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Minestrone recept
Minestrone
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Mákos guba  recept
Mákos guba
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Praktikus

Fogadjunk, hogy eddig rosszul mostad a salátát! Ez a legjobb módszer

Fogadjunk, hogy eddig rosszul mostad a salátát! Ez a legjobb módszer
Amikor csak gyorsan szeretnél összedobni egy könnyű ebédet vagy vacsorát, időrabló feladatnak tűnhet a saláta mosása és szárítása. Függetlenül attól, hogy boltban vagy termelői piacon szerezted-e be, előre csomagoltat vagy frisset választottál, a salátát érdemes fogyasztás előtt megmosni, ugyanis különféle szennyeződések, sőt akár rovarok is rejtőzhetnek a levelek között.

Bár ebben az esetben is igaz a mondás, hogy ahány ház, annyi szokás, a salátát valóban ajánlott megmosni, mint ahogy minden friss terméket, legyen az zöldség, gyümölcs, fűszernövény vagy leveles zöldség. Egy egyszerű hideg vizes lemosással ugyanis nemcsak a levelek között megbúvó rovarokat, hanem a tárolás során keletkező mikroorganizmusok, káros baktériumok jelentős részét is eltávolíthatod.

Sokan inkább előre mosott salátákat vásárolnak, hogy kihagyják ezt a lépést, pedig a mosás sosem árt: akadt rá példa, hogy szennyezett volt az előremosott, biztonságosnak vélt zacskós saláta... Ráadásul a víz segít megszabadulni a zacskós saláta fura illatától, ami egyébként a csomagolás előtti mosáshoz használt, ivóvíz tisztaságú víznek köszönhető.

A jó hír az, hogy a saláta mosása cseppet sem bonyolult.

Az a legjobb, ha mindig csak annyi levelet távolítasz el és mosol meg, amennyit az adott étkezéshez felhasználsz/ Fotó: Shutterstock
Az a legjobb, ha mindig csak annyi levelet távolítasz el és mosol meg, amennyit az adott étkezéshez felhasználsz/ Fotó: Shutterstock

AZ EGÉSZET MOSsam MEG, VAGY CSAK AMIRE SZÜKSÉGem VAN?

Mielőtt hozzálátnál, jó ha tudod, hogy az egészben tárolt saláta tovább megőrzi a frissességét, mint a leveire szedett. A hosszabb eltarthatóság érdekében tehát az a legjobb, ha mindig csak annyi levelet távolítasz el és mosol meg, amennyit az adott étkezéshez felhasználsz. Ha viszont pár napon belül el fogod fogyasztani az egész fej salátát, nyugodtan válaszd szét a leveleket és mosd meg az összeset.

A TRÜKK: EGY EGYSZERŰ SZŰRŐ

Ahogy már írtuk, a salátát nagyon egyszerűen megmoshatod: szedd szét leveire és mosd át a levelek mindkét oldalát folyó víz alatt, majd tedd a leveleket szűrőbe. A víznyomás legyen egyenletes, a víz pedig hideg, hiszen a nagy nyomás vagy a meleg víz hatására a levelek sérülnek, megfonnyadnak.

Ezután fektesd a leveleket nedvszívó, tiszta konyharuhára vagy papírtörlőre szépen egymás mellé és itasd fel a vizet, amíg a saláta tapintásra már csak enyhén nedves.

Mosd át a levelek mindkét oldalát folyó víz alatt, majd tedd a leveleket szűrőbe/ Fotó: Shutterstock
Mosd át a levelek mindkét oldalát folyó víz alatt, majd tedd a leveleket szűrőbe/ Fotó: Shutterstock

SALÁTACENTRIFUGA, A HÁZIASSZONYOK BARÁTJA

Amíg nincs salátacentrifugád, csak egy újabb konyhai vacaknak tűnhet. Pedig érdemes beszerezni egyet, hiszen praktikus, sok mindenre használható és megkönnyíti a saláta tisztítását, szárítását. A kivehető szűrőrészben először mosd meg alaposan a salátaleveleket, majd a szűrőt a tálba téve, a tetejét ráillesztve pörgesd addig, míg az összes nedvesség távozik a levelekről. Célszerű a leveleket a domború felükkel felfelé berakosgatni a szűrőbe, hogy ne üljön meg a víz a levelek mélyedéseiben.

A MEGMOSOTT SALÁTA 1 HÉTIG IS ELÁLL

Miután megmostad és megszárítottad a salátaleveleket, jöhet a tárolás! A saláta nedves környezetben, jó légáramlás mellett 1 hétig eláll a hűtőszekrényben. Ha van salátacentrifugád, tárolhatod abban, ha nincs, akkor egy nejlonzacskó vagy zárható fedelű doboz is megteszi. Ha az utóbbi lehetőségek közül választhatsz, először rétegezd a leveleket papírtörlő közé olyan magasságig, hogy könnyedén be tudd tenni a zacskóba vagy a dobozba. Ne nyomd össze, ne tömörítsd, mert tovább megőrzi frissességét, ha levegő van a rétegek között!

A salátát érdemes fogyasztás előtt megmosni, ugyanis különféle szennyeződések, sőt akár rovarok is rejtőzhetnek a levelek között/ Fotó: Shutterstock
A salátát érdemes fogyasztás előtt megmosni, ugyanis különféle szennyeződések, sőt akár rovarok is rejtőzhetnek a levelek között/ Fotó: Shutterstock

Ha végeztél, mehet a hűtőbe a csomag. Rendszeresen ellenőrizd, és ha szükséges, a papírtörlőd nedvesítsd be, hogy a saláta friss és roppanós maradjon!

Borítókép: Shutterstock

Olvasd el ezeket a cikkeket is:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.