Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Mákos guba  recept
Mákos guba
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Minestrone recept
Minestrone
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Praktikus

Ha egy befőttnyi nem elég: vödrös csemegeuborka extra ropogósan

Ki ne szeretné a savanykás ízvilágú, ropogós csemegeuborkát? Ha nálatok is rendszeresen előkerül a hétvégi pörköltözés mellé, akkor érdemes nagy tételben készíteni belőle!

A házi savanyúságok versenyében nálunk a kovászos uborka fej fej mellett halad a csemegeuborkával. Két teljesen más ízvilág, így mindkettőt más-más okokból kifolyólag szeretjük. A csemegeuborka fanyar, savanykás, olykor pikáns fűszerezésű ízvilága ellenállhatatlan, a ropogós textúrájáról nem is beszélve. Nagy előnye még, hogy rendkívül egyszerűen készül, és jó nagy mennyiséget lehet belőle gyártani, sőt, újra meg újra után tudjuk tölteni a vödröt. Nem is húzzuk az időt, mutatjuk a receptet, amelyet érdemes már ezen a hétvégén kipróbálni!

A vödör jó mértékegység, ha végtelen mennyiségű uborkával szeretnénk ellátni a családot (Fotó: Shutterstock)
A vödör jó mértékegység, ha végtelen mennyiségű uborkával szeretnénk ellátni a családot (Fotó: Shutterstock)

Ropogós csemegeuborka

Hozzávalók (egy 10 literes vödörhöz):

  • 5-6 kg uborka
  • 3 liter víz
  • 50 dkg cukor
  • 15 dkg só (nem jódozott)
  • 6,5 dl 20%-os ecet
  • 1,5 mk. borkénpor
  • 3 mk. szalicilsav
  • 3 mk. szódabikarbóna
  • 2 mk. mustármag
  • 2 mk. koriander
  • 2 mk. egész bors
  • 3 db babérlevél
  • 1 csokor kapor
  • néhány szelet torma
  • 15-20 kisebb fej vöröshagyma

Elkészítése:

  1. Az uborka kivételével a hozzávalókat hidegen összekeverjük, majd beletesszük az alaposan megmosott uborkákat, míg a vödör tele nem lesz.
  2. Alaposan elkeverjük az egészet, majd egy hétig állni hagyjuk, anélkül, hogy lezárnánk a vödröt. Ez idő alatt néhányszor átkeverjük a készülő savanyúságot.
  3. Az egy hét leteltével lezárjuk a vödröt légmentesen, de az uborka ekkor már fogyasztható.
  4. Ahogy fogy a savanyúság, úgy lehet folyamatosan pótolni, így mindig lesz az asztalon a ropogós csemegéből.

A hozzávalók listáját természetesen ízlés szerint kiegészíthetjük más zöldségekkel (pl. káposzta, paprika, répa), és a fűszerezés s lehet a fentitől eltérő, mondjuk kerülhet a vödörbe jó néhány fokhagymagerezd, de akár csilipaprika is.

(Forrás: balkonlada.hu)
(Borítókép: Shutterstock)

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.