Epres blondie
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Rakott zöldbab darált hússal
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Káposztás tészta egyszerűen
Hagymás rostélyos
Babgulyás
Dubarry-csirkemell
Zsemlegombóc
Kijevi csirkemell rizibizivel
Krémes spenótfőzelék
Klasszikus túrógombóc fahéjas tejföllel
Tárkonyos csirkeraguleves
Tojásos nokedli fejes salátával
Finomfőzelék
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Dödölle - az eredeti recept
Klasszikus kuglóf
Klasszikus stíriai metélt
Praktikus

5 hiba, amit te is elkövetsz a sütőlap használata közben

A sütőlapok a leggyakrabban használt sütési eszközök közé tartoznak. Különösen most, az ünnepi időszakban használjuk gyakran, hiszen a kekszeket és mézeskalácsokat ezeken a tapadásmentes bevonatú lapokon a legegyszerűbb megsütni. Ha nincs még sütőlapod, mindenképpen szerezz be egyet, és mi eláruljuk, hogyan lehet minél hosszabb ideig hűséges segítőd a konyhában.

Megfelelő használat mellett a sütőlapok évekig lehetnek szolgálatodra. A komoly márkák még garanciát is vállalnak a termékeikre – de persze nem kell ilyen messzire menni: a viszonylag olcsó lapokat is hosszú távú használatra tervezték. Ha elkerülöd az alábbi hibákat, a sütőlapod tartós lesz és sokáig készülnek majd rajta a finomabbnál finomabb desszertek.

A sütőlapok hosszú évtizedekig használhatók / Fotó: Shutterstock
A sütőlapok hosszú évtizedekig használhatók / Fotó: Shutterstock

Nem használsz sütőpapírt

Martha Stewart szerint az egyik legjobb módszer a sütőlapok élettartamának meghosszabítására ha mindig gondoskodsz a felületének védelméről. Használhatsz pergamenpapírt, szilikont vagy akár alufóliát is, mindegyik jó választás. Hogy melyik a legjobb, az az étel jellegétől is függ.Tudtad például, hogy a szilikonon sült kekszek sötétebbek lesznek és jobban szétterülnek mint azok, amelyeket sütőpapíron sütsz? A zöldségeket sokan csak rádobják a sütőlemezre, pedig a savas élelmiszerek károsíthatják a lap felületét. Ennél jobb megoldás, ha fólián sütöd, de még jobb ezt is pergamenen készíteni.

Mosogatógépe teszed a sütőlapot

Tudjuk, hogy csábító a munka végeztével a sütőlapot mosogatógépbe tenni, de jobb, ha ellenállsz a kísértésnek. A legtöbb sütőlap – ahogy a tepsik és serpenyők is – nem moshatók gépben. Egyrészt a mosogatógép elszíneződést okozhat a lemezen, ami nem befolyásolja a lap használhatóságát, de mégis jobb elkerülni. Másrészt viszont a sütőlap így rozsdásodhat is, esetleg károsodhat a tapadásmentes bevonat – ezek viszont már komoly gondokat okozhatnak sütésnél. Ezért is fontos kibélelni a sütőlapot: a betétek használata megkönnyítheti a tepsi tisztítását, és csökkentheti a kísértést, hogy a tepsit a mosogatógépbe tedd.

Ha sütőpapírt használsz, nem lesz gond a mosogatás! / Fotó: Shutterstock
Ha sütőpapírt használsz, nem lesz gond a mosogatás! / Fotó: Shutterstock

Nem megfelelően tisztítod

Amellett, hogy a mosogatógépet nem bírja, az sem mindegy, hogy mivel tisztítod a sütőlapot. Az acélgyapot kis dörzsik garantáltan megsértik a felületét, komoly károkat okozva. A legjobb a meleg, mosogatószeres víz és puha szivacs kombója. Ha nehezen tudod eltávolítani a rásült szennyeződéseket, áztasd meleg vízbe a sütőlapot és/vagy használj folyékony súrolószert.

Fémből készült eszközökkel dolgozol

Nagyon egyszerű egy fém lapáttal kivenni az elkészült sütiket, vagy fém kanállal ráhalmozni a nyers tésztát a lapra, esetleg egy késsel felkaparni a picit odakapott kekszeket. (Ez utóbbi nem fordul elő, ha sütőpapírt használsz!) Ezzel a banális mozdulattal megsértheted a felületét: bevágások és karcolások keletkezhetnek a sütőlapon. Bár ez közvetlenül nem befolyásolja a használatát, a megjelenését sajnos igen… Ha az alumínium bevonat sérül, akkor egészségre káros anyagok is kerülhetnek az ételbe, így ilyenkor jobb azonnal kidobni a sütőlapot!

A fém eszközökkel megsértheted a sütőlap felületét / Fotó: Shutterstock
A fém eszközökkel megsértheted a sütőlap felületét / Fotó: Shutterstock

Egyenetlenül osztod el a sütnivalókat a sütőlapon

Ha az ételt nem egyenletesen oszlatod el a tepsiben, meleg és hideg foltok alakulhatnak ki a lapon, ami aztán a sütőlap deformálódásához vezethet. Ezenkívül az egyenetlen hőeloszlás miatt a pékáruk, például a sütemények nem egyenletes sülnek meg.

Tudtad?

Ha a sütőlapon a megfelelő használat mellett megjelennek a sötét elszíneződések, nem kell kidobnod! Arra figyelj, hogy a sütőlap, amint patinát kap, másképp vezeti a hőt. Minél sötétebb a lap, annál melegebb lesz.

(Borítókép: Shutterstock)

Ajánljuk még:


Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.