Rántottát készíteni mindenki tud, néha mégis katasztrofális lesz a végeredmény. A legrosszabb, ha száraz, túlsütött és ízetlen a tojás. Ha veled is előfordult már ilyen, máris mutatjuk, hogy milyen extra hozzávalókat adhatsz a rántottához legközelebb!
A valóban puha, szinte krémes rántotta titka a több sárgája. Ilyenkor a hozzáadott plusz zsír és az azt követő emulgeálás megemeli a hőmérsékletet, amelyen a tojásfehérje megszilárdul. Ennek a magasabbhőmérsékletnek köszönhetően a tojás nem szárad ki, szinte krémesen sül meg. Nem kell túlzásba esni: minden négy tojás után adj egy extra sárgáját a recepthez!
Nagyon sokan tejjel készítik a rántottát, de ezzel csak azt érik el, hogy felhígítják a tojás ízét, és megnehezítik a sütést: a tejes-tojásos keverék ugyanis gyorsabban sül, így az állaga szárazabb lesz, mint tej nélkül. Ha mindenképpen ragaszkodsz valamilyen tejtermékhez, keverj hozzá kevés vajat. A vajban lévő zsiradék lassítja a fehérje szilárdulását, ráadásul kellemes, gazdag vajas íze lesz a rántottának.
Míg a tejtől száraz és morzsalékos lesz a rántotta, a víz szuper ötlet, ugyanis hatására párolódik a tojás a serpenyőben, amitől nedves és lágy marad az állaga. A mennyiségre itt is ügyelni kell: egy tojáshoz kb. fél teáskanálnyi vizet számolj. A túl sok víz felhígítja a tojást, ami nagyjából ugyanolyan hatású, mintha tejet adnál hozzá. Fontos, hogy közepes hőfokon süsd a tojást: a víz így lassan párolog és így sül meg a tojás.
A savas összetevő egyesek szerint nem maradhat ki a rántottából. A citromlé feldobja a rántotát, hiszen a citromsav megváltoztatja a fehérje szerkezetét, ami miatt a keverék jobban megtartja a levegőt és még bolyhosabb, könnyedebb lesz a végeredmény. A citromlé emellett extra élénk ízt kölcsönöz a rántottának, még izgalmasabbá téve az ételt. Két-három tojáshoz elég fél teáskanál, de ha erősebb ízű rántottát szeretnél, mehet bele picit több is.
A tejföl ideális az ízek fokozására. Tojásonként egy teáskanál tejföllel számolj. A tejfölt ízesítsd sóval, borssal és adj az egészhez egy csepp vizet is. Ezt keverd el a felvert tojásokkal, és így süsd meg a rántottát. A végeredmény lédús, puha mégis krémes és bolyhos lesz.
(Borítókép: Shutterstock)
Ajánljuk még:
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.