Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Mákos guba  recept
Mákos guba
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Praktikus

Így lesz tökéletes a rántotta: 5 extra hozzávaló, hogy a te reggelid legyen a legfinomabb

A rántotta kevés hozzávalóból, egyszerűen elkészíthető: vannak, aki simán, minden extra nélkül szeretik, mások szívesen kísérleteznek és teszik izgalmassá ezt a hétköznapi ételt. Ha te is az utóbbiak közé tartozol, mutatunk néhány olyan alapanyagot, amitől még finomabb, lágyabb lesz a kedvenc reggelid.

Rántottát készíteni mindenki tud, néha mégis katasztrofális lesz a végeredmény. A legrosszabb, ha száraz, túlsütött és ízetlen a tojás. Ha veled is előfordult már ilyen, máris mutatjuk, hogy milyen extra hozzávalókat adhatsz a rántottához legközelebb!

A tökéletes rántotta könnyű és  ízletes / Fotó: Shutterstock
A tökéletes rántotta könnyű és ízletes / Fotó: Shutterstock

1) Adj extra sárgáját a rántottához

A valóban puha, szinte krémes rántotta titka a több sárgája. Ilyenkor a hozzáadott plusz zsír és az azt követő emulgeálás megemeli a hőmérsékletet, amelyen a tojásfehérje megszilárdul. Ennek a magasabbhőmérsékletnek köszönhetően a tojás nem szárad ki, szinte krémesen sül meg. Nem kell túlzásba esni: minden négy tojás után adj egy extra sárgáját a recepthez!

2) Gazdagítsd vajjal

Nagyon sokan tejjel készítik a rántottát, de ezzel csak azt érik el, hogy felhígítják a tojás ízét, és megnehezítik a sütést: a tejes-tojásos keverék ugyanis gyorsabban sül, így az állaga szárazabb lesz, mint tej nélkül. Ha mindenképpen ragaszkodsz valamilyen tejtermékhez, keverj hozzá kevés vajat. A vajban lévő zsiradék lassítja a fehérje szilárdulását, ráadásul kellemes, gazdag vajas íze lesz a rántottának.

Az extra hozzávalóktól még finomabb, lágyabb és krémesebb lesz a rántotta / Fotó: Shutterstock
Az extra hozzávalóktól még finomabb, lágyabb és krémesebb lesz a rántotta / Fotó: Shutterstock

3) Pár csepp víz csodát tesz

Míg a tejtől száraz és morzsalékos lesz a rántotta, a víz szuper ötlet, ugyanis hatására párolódik a tojás a serpenyőben, amitől nedves és lágy marad az állaga. A mennyiségre itt is ügyelni kell: egy tojáshoz kb. fél teáskanálnyi vizet számolj. A túl sok víz felhígítja a tojást, ami nagyjából ugyanolyan hatású, mintha tejet adnál hozzá. Fontos, hogy közepes hőfokon süsd a tojást: a víz így lassan párolog és így sül meg a tojás.

4) Jöhet a citromlé is

A savas összetevő egyesek szerint nem maradhat ki a rántottából. A citromlé feldobja a rántotát, hiszen a citromsav megváltoztatja a fehérje szerkezetét, ami miatt a keverék jobban megtartja a levegőt és még bolyhosabb, könnyedebb lesz a végeredmény. A citromlé emellett extra élénk ízt kölcsönöz a rántottának, még izgalmasabbá téve az ételt. Két-három tojáshoz elég fél teáskanál, de ha erősebb ízű rántottát szeretnél, mehet bele picit több is.

5) A tejföltől krémes lesz a rántotta

A tejföl ideális az ízek fokozására. Tojásonként egy teáskanál tejföllel számolj. A tejfölt ízesítsd sóval, borssal és adj az egészhez egy csepp vizet is. Ezt keverd el a felvert tojásokkal, és így süsd meg a rántottát. A végeredmény lédús, puha mégis krémes és bolyhos lesz.

(Borítókép: Shutterstock)

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.