Elkészítés: Egy száraz serpenyőben közepes lángon cukrot karamellizálunk. Amikor teljesen felolvadt a cukor, 1 bögre tejszínt adunk hozzá, valamint kevés rumot és sót. Amikor már szép homogén, hozzákeverjük a többi tejszínt. Levesszük a tűzről, ekkor adjuk hozzá a vajat, és további 1 percig kavarjuk, amíg elolvad, és az öntet besűrűsödik. (Akár előre is elkészíthető, hűtőben lefedve 1 hétig is tárolható – használat előtt kicsit fel kell melegíteni.)
A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A kalácsot felkockázzuk (kb. 3x3 cm), és egy sütőpapírral bélelt sütőtálcára tesszük. A sütőben felső rácsra betéve kb. 7 perc alatt aranybarnára pirítjuk. A tepsin hagyjuk kihűlni.
Egy nagy tálban felverjük a tojásokat a cukorral és egy csipet sóval.
Egy forralóedényben felmelegítjük a habtejszín és a tej keverékét, majd óvatosan összeforgatjuk a tojásos keverékkel, majd a vaníliával. Kihűtjük – langyosan dolgozunk vele.
A barnacukrot a vajjal összemelegítjük, amíg habos lesz – kb. 1 perc. Hozzáadjuk a rumot, a citromlevet, majd a felszeletelt banánt – alaposan összeforgatjuk. Levesszük a tűzről.
Kivajazunk egy sütőformát, aljára tesszük a kalács 1/3-át. Erre jön a banános keverék fele. Majd ismét a kalács és a banán, tetejére a kalács utolsó harmada. Végül beborítjuk a tejszínes-tojásos vaníliakrémmel. Hagyjuk állni kb. fél órát – közben kicsit lenyomkodhatjuk, hogy a kalács jól megszívja magát.
190 fokos sütőben, vízfürdőben sütjük aulfóliával letakarva 30 percig. Majd a fóliát eltávolítjuk, és további 20 percig sütjük, amíg a tojástól szépen megemelkedik, szép aranybarna lesz, és a közepe sem folyik már. A vízfürdőből kiemelve 15 percig pihentetjük.
Meleg karamellöntettel tálaljuk.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.