Elkészítés: 1. A tejet meglangyosítjuk, az élesztőt belemorzsoljuk, a kristálycukrot hozzákeverjük. Meleg helyen félretesszük 15 percre.
2. A lisztet nagy tálba szitáljuk, és a felfuttatott tejes élesztővel, a tojásokkal, a porcukorral és a sóval jól kidolgozzuk. Beledolgozzuk a langyosra olvasztott margarint is. A tésztát két részre osztjuk, az egyikbe beledagasztjuk a kakaóport és az olvasztott margarint is. Mindkét tésztát letakarjuk, és meleg helyen kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
3. Ezután mindkét tésztát 2 részre osztjuk. A kakaósat kb. kisujjnyi vastagságúra, 40x25 cm-esre kinyújtjuk, félretesszük. A töltelékhez való margarint a mogyorókrémmel kevergetve fölolvasztjuk. A cukrozott kakaóport a fahéjjal összeforgatjuk. A világos tésztát ugyanakkorára nyújtjuk, mint a kakaósat, azaz 40x25 cm-esre. A margarinos mogyorókrém felével megkenjük, a fahéjas kakaó felével megszórjuk. A kakaós tésztát ráillesztjük, majd fölcsavarjuk, akár a bejglit, és margarinnal kikent tepsibe tesszük. A másik tésztarudat ugyanígy készítjük el.
4. Mindkét kalácsot felvert tojással lekenjük, meleg helyen 25 percen át pihentetjük, majd előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 fok, légkeveréses sütőben 165 fok) kb. 50 perc alatt megsütjük.
Jó tanács:
Készíthetjük úgy is, hogy a fenti mennyiségből 3 kisebb kalácsot készítünk, melyeket margarinnal kikent püspökkenyérformába rakunk, s így sütjük meg. A forma nem engedi, hogy a tészta szétterüljön, így a kalács csak felfelé nőhet, szép formás lesz.
MENNYISÉG: 40 SZELET
ELKÉSZÍTÉSI IDŐ: 3 ÓRA
ENERGIATARTALOM: 247 KCAL/SZELET
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.