Előkészítés: A körtét előző este beáztatjuk 1/2 liter vízbe. A cukrozott citromhéjat és a diót durvára vágjuk, összekeverjük a mazsolával, a fahéjjal, a szegfűszeggel, a rummal és a körtepálinkával. Fóliával betakarjuk, és egy éjszakán át szobahőmérsékleten érleljük.
Elkészítés: Másnap az áztatóvíz felével, a vörösborral és a vajjal/margarinnal puhára főzzük a körtét (25 perc). Leszűrjük, jól lecsepegtetjük, papírkendővel szárazra törölgetjük, majd apróra vagdaljuk, és a mazsolás-pálinkás keverékhez adjuk. A kelt tésztához a tejet meglangyosítjuk, 1 dl-t kiveszünk belőle, elkeverjük az élesztővel, 1 kk. cukorral, és felfuttatjuk. A lisztet tálba szitáljuk, közepébe mélyedést nyomunk, beleöntjük az élesztős tejet, és a szélekről annyi lisztet keverünk hozzá, hogy galuska lágyságú masszát kapjunk, azaz kovászt készítünk. Letakarjuk, majd a kétszeresére kelesztjük. A vajat/margarint felolvasztjuk. A maradék tejben elkeverjük a tojást, a maradék cukrot, 1 csipet sót, a reszelt citromhéjat és a vajat/margarint, aztán beledolgozzuk-dagasztjuk a lisztbe. Letakarjuk, meleg helyen 20-25 percig kelesztjük. Sütőpapírral kibéleljük a sütőlapot. A tésztát két adagra osztjuk. Az egyiket összegyúrjuk a körtés-mazsolás keverékkel, és 4 egyforma cipót formázunk belőle (nem baj, ha egy kicsit ragacsos lesz!). A maradék tésztát lisztezett munkalapon 1,5 cm vastag négyzetre nyújtjuk, és 4 egyenlő részre vágjuk. Mindegyikbe belecsomagolunk 1-1 gyümölcsös tésztalabdát, majd hajtogatott felükkel lefelé a sütőlapra helyezzük őket. Villával megszurkáljuk a tetejüket, és 10 percig kelni hagyjuk. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra (gázsütő 3. fokozat). Megkenjük a kenyérkéket a tojássárgájával, és középső bordamagasságon kb. 1 órán át sütjük (tűpróba!). Rácsra emelve hagyjuk kihűlni, és fogyasztásig, de legalább 2 napig alufóliába csomagoljuk. 1,5 cm-es szeletekre vágva kínáljuk.
2025.02.15.
2025.02.12.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.