Előkészítés: A körtét előző este beáztatjuk 1/2 liter vízbe. A cukrozott citromhéjat és a diót durvára vágjuk, összekeverjük a mazsolával, a fahéjjal, a szegfűszeggel, a rummal és a körtepálinkával. Fóliával betakarjuk, és egy éjszakán át szobahőmérsékleten érleljük.
Elkészítés: Másnap az áztatóvíz felével, a vörösborral és a vajjal/margarinnal puhára főzzük a körtét (25 perc). Leszűrjük, jól lecsepegtetjük, papírkendővel szárazra törölgetjük, majd apróra vagdaljuk, és a mazsolás-pálinkás keverékhez adjuk. A kelt tésztához a tejet meglangyosítjuk, 1 dl-t kiveszünk belőle, elkeverjük az élesztővel, 1 kk. cukorral, és felfuttatjuk. A lisztet tálba szitáljuk, közepébe mélyedést nyomunk, beleöntjük az élesztős tejet, és a szélekről annyi lisztet keverünk hozzá, hogy galuska lágyságú masszát kapjunk, azaz kovászt készítünk. Letakarjuk, majd a kétszeresére kelesztjük. A vajat/margarint felolvasztjuk. A maradék tejben elkeverjük a tojást, a maradék cukrot, 1 csipet sót, a reszelt citromhéjat és a vajat/margarint, aztán beledolgozzuk-dagasztjuk a lisztbe. Letakarjuk, meleg helyen 20-25 percig kelesztjük. Sütőpapírral kibéleljük a sütőlapot. A tésztát két adagra osztjuk. Az egyiket összegyúrjuk a körtés-mazsolás keverékkel, és 4 egyforma cipót formázunk belőle (nem baj, ha egy kicsit ragacsos lesz!). A maradék tésztát lisztezett munkalapon 1,5 cm vastag négyzetre nyújtjuk, és 4 egyenlő részre vágjuk. Mindegyikbe belecsomagolunk 1-1 gyümölcsös tésztalabdát, majd hajtogatott felükkel lefelé a sütőlapra helyezzük őket. Villával megszurkáljuk a tetejüket, és 10 percig kelni hagyjuk. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra (gázsütő 3. fokozat). Megkenjük a kenyérkéket a tojássárgájával, és középső bordamagasságon kb. 1 órán át sütjük (tűpróba!). Rácsra emelve hagyjuk kihűlni, és fogyasztásig, de legalább 2 napig alufóliába csomagoljuk. 1,5 cm-es szeletekre vágva kínáljuk.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.