A dubarry szelethez a hússzeleteket kiklopfoljuk, sózzuk, borsozzuk, majd egy serpenyőben, kevés, forró zsiradékon, hirtelen kisütjük.
Az apró rózsákra szedett karfiolt rövid időre, forró, enyhén sós vízbe dobva előfőzzük kb. 5 perc alatt.
A besamel mártáshoz felforrósítjuk a vajat, beleszórjuk a lisztet, világosra pirítjuk. Lehúzzuk a tűzről, vékony sugárban felöntjük a tejjel, simára keverjük. 2 percig forraljuk, beleteszünk 5 dkg sajtot, 1 csipet sót, és a szerecsendiót. A tűzről levéve elkeverjük a tojássárgákkal.
Egy hőálló tálat kikenünk vajjal, egymás mellé belerakjuk a hússzeleteket, majd ráhalmozzuk a karfiolt, és az egészet leöntjük a besamellel. Rászórjuk a maradék reszelt sajtot.
200 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és 10-15 perc alatt aranybarnára sütjük. Krumplipürével, főtt rizzsel vagy hagymás, esetleg petrezselymes krumplival tálaljuk.
Megjegyzés
A Dubarry személynév. Az ételt egy olyan hölgyről nevezték el, aki szívesen osztogatta bájait a magasrangú uraknak és királyának, ezzel gazdagságot és elismerést szerezve magának és férjének. Róla nevezték el ezt az ételt.
A receptet és a fotót Hajduistvan küldte. Köszönjük!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.