Elkészítés: Ne csak kívülről fázzunk jeligére péntek alkonyattájban kocsonyafőzésre adja a fejét. A húsneműt alaposan megmos, a csülköt kettőbe vág, a vastagabb részeknél behasít, közben persze megkóstol.
A bőrkét megtisztít, eldarabol.
A vöröshagyma alsó héjrétegét békén hagy, a fokhagymák alsó, tapadósabb héjrétegeit szintén, nem szed szét a gerezdeket, alaposan megmos.
Felavatandó az új 12 literes és persze piros fazékedénykét az aljára liternyi vizet löbböl, egyenletesen belehelyez a húsokat, közepes gázrózsára, takarék. Felönt annyi hideg vízzel, amennyi ellepi.
Megtisztít a zöldségeket, a gyökeret félbevág, a babérokkal borssal, beszabott chilivel együtt bele a fazékba (a sót még mellőz). Fedőt reá, de nem teljesen (kukucsrés maradjon). Takarékon forr fel, ekkor nekigyürkőzik, és átemel a legtörpibb gázrózsára, takarékon tovább, fakanállal néha finoman körbeforgat a húsokat. Reggeltájt megtekint, pótol az elfőtt levet, meóz, ekkor ízletesre sózhat.
Amikor, kora délelőtt tájt a húsok vajpuhára főttek (tűpróba), gázt le, nagyobb tésztaszűrőbe szedeget, nagyjából lecsepegtet, külön edényben félretesz. A kocsonyalevet átszűr, hűlni hagy.
A nyelveket lehámozva, szeletelve, a húsokat gusztus szerinti méretekben a bőrkével és a zöldségekkel (ha szereti) együtt fazonosra pakol a tányérokban, tálakban. A levet megkínálja 1-2 pohár hideg vízzel, ha sok a zsiradék a tetején, összehajtogatott, dupla konyhai papírtörlővel előzsírtalanít. Meóz, utánsózhat. Feltölt a megrakott tálakat, hidegebb helyre sorakoztat. Fertályóra, óra múltán a tetejéről még lefaraghat a maradék zsiradékot, meghint paprikával vagy borssal.
Mellé fűszeres-köménymagos kenyérke, forralt bor, ki mit szeret.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.