A gluténmentes diós kalács elkészítéséhez a keverőtálba kimérjük a növényi italt és a cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt, és pár perc alatt felfuttatjuk. Egy villával belekeverjük a tojást és a por állagú útifűvet.
A lisztben elmorzsoljuk a margint, ráöntjük a folyékony keveréket és egynemű, rugalmas tésztát gyúrunk. A tésztát ezután egy konyharuhával letakarva, szobahőmérsékleten 40 percig kelesztjük.
Amíg kel a tészta, elkészítjük a tölteléket. Ehhez egy keverőtálban habosra keverjük a cukrot a tojásfehérjével és spatula segítségével beleforgatjuk a darát diót.
A megkelt tésztát rizsliszttel megszórt felületen kissé átgyúrjuk és két egyenlő részre osztjuk. A bucikat egyenlő nagyságú, kb. 35x30 cm-es téglalappá nyújtjuk.
A diós tölteléket elfelezzük és egyenletesen eloszlatjuk a kinyújtott tészták tetején. A lapokat a hosszabb oldaluk mentén feltekerjük. A két rudat lazán egymással összecsavarjuk, és sütőpapírral bélelt kenyérsütő formába tesszük.
A kalács tetejét megkenjük felvert tojás és növényi ital keverékével, majd letakarjuk egy konyharuhával, és 30 percet kelesztjük.
A megkelt kalács tetejét pár helyen hurkapálcikával megböködjük egészen az aljáig. Ezután 170 fokra előmelegített sütőben 50 perc alatt készre sütjük. Ha nagyon barnul a kalács teteje, egy sütőpapírral letakarjuk.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.