A gluténmentes diós kalács elkészítéséhez a keverőtálba kimérjük a növényi italt és a cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt, és pár perc alatt felfuttatjuk. Egy villával belekeverjük a tojást és a por állagú útifüvet.
A lisztben elmorzsoljuk a margint, ráöntjük a folyékony keveréket és egynemű, rugalmas tésztát gyúrunk. A tésztát ezután egy konyharuhával letakarva, szobahőmérsékleten 40 percig kelesztjük.
Amíg kel a tészta, elkészítjük a tölteléket. Ehhez egy keverőtálban habosra keverjük a cukrot a tojásfehérjével és spatula segítségével beleforgatjuk a darát diót.
A megkelt tésztát rizsliszttel megszórt felületen kissé átgyúrjuk és két egyenlő részre osztjuk. A bucikat egyenlő nagyságú, kb. 35x30 cm-es téglalappá nyújtjuk.
A diós tölteléket elfelezzük és egyenletesen eloszlatjuk a kinyújtott tészták tetején. A lapokat a hosszabb oldaluk mentén feltekerjük. A két rudat lazán egymással összecsavarjuk, és sütőpapírral bélelt kenyérsütő formába tesszük.
A kalács tetejét megkenjük felvert tojás és növényi ital keverékével, majd letakarjuk egy konyharuhával, és 30 percet kelesztjük.
A megkelt kalács tetejét pár helyen hurkapálcikával megböködjük egészen az aljáig. Ezután 170 fokra előmelegített sütőben 50 perc alatt készre sütjük. Ha nagyon barnul a kalács teteje, egy sütőpapírral letakarjuk. Tipp: Kohári Éva gluténmentes receptjeit megtalálod weboldalán, a Gluténmentes Íz-lik blogon.
Nézd meg videón, hogy készül a gluténmentes diós kalács!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.