Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Puncstorta  recept
Puncstorta
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Párolt lilakáposzta  recept
Párolt lilakáposzta
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Gödöllői rakott kacsacomb barna rizzsel és hagymalekvárral recept
recept
Rafinált

Gödöllői rakott kacsacomb barna rizzsel és hagymalekvárral

120 perc
0 adag
Költséges
4
2011. 04. 25.

Elkészítés

Elkészítés: 1. A kacsacombokat megtisztítjuk, majd egy nagy edényben feltesszük főni sóval, borssal, a répával, 1 fej vöröshagymával, 2 gerezd fokhagymával, babérral, köménnyel. Ez a művelet kb 1 óra. Addig bőven van időnk a többi műveletre.

2. A lilahagymákat megpucoljuk, majd apró kockákra vágjuk. Fogunk egy serpenyőt, amiben elkezdjük az olajjal karamellizálni a cukrot, majd amikor ez megtörtént, rádobjuk a hagymánkat, és 1-2 keverés után hozzáöntjük a borecetet, a szójaszószt, a mézet, és egy kis víz hozzáadásával sűrű lekvárállagú csemegévé főzzük. Ez kb. 10-15 perc. Ha szükséges, akkor keményítőt hozzáadva sűríthetjük. Amikor megfőtt, egy fedhető edénybe kanalazzuk, és hagyjuk kihűlni.

3. Elővesszük a leveles tésztánkat, és lisztezett deszkán kinyújtjuk kb. fél cm vastagra. Amikor ez megvan, fogunk egy nagyobb kiszúrót, és köralakú formákat szúrunk ki belőle. Ez az étel 4 adagra szól, tehát 4 kör kell, a többire rakhatunk sajtot. Fogunk egy sütőlemezt, és a formákat-rudakat rárakjuk. Megkenjük 1 tojás sárgájával mindet, és a felesleges rudakra pluszban szórhatunk sajtot vagy köménymagot. 170-180 fokos sütőben kb. 15 perc alatt aranybarnára sütjük. A kész formákat kivesszük, és kis hűlés után egy nagyobb tányérra kivesszük őket.

4. Elkészítjük a tölteléket. A zsemlét vízbe beáztatjuk. Feldaraboljuk a megtisztított csirkemájat, a szalonnát és a gombát, borsó méretűre. A szalonnát egy magasabb falu serpenyőben elkezdjük kiolvasztani, majd rádobjuk a májat, és fehéredésig kavarjuk, ekkor jöhet a gomba, amit már sózunk, borsozunk. Amikor elfőtte a levét, akkor a finomra vágott petrezselyemmel meghintjük, és keverés után félrehúzzuk, hagyjuk kihűlni. Közben a borsót al dente megfőzzük (fogroppanósra, pár perc alatt enyhén sós vízben). Ezt hozzákeverjük a kihűlt töltelékhez, beleütünk 1 egész tojást, és belekeverjük a kinyomkodott zsemlénket is. Jó alaposan összekeverjük. Majd félretesszük.

5. Közben a megfőtt kacsacombot kivesszük egy tányérra és a csontról leszedjük a húst. A bőrére nem lesz szükség. A húsdarabokat vékonyabb szeletekre-csíkokra vágjuk. Fogjuk a sütőformát, ami lehet felfújt vagy valamilyen fémforma, és első lépésben a húst tesszük a formába, majd erre jön a forma 3/4 részéig a töltelék, a tetejére is hús kerül. Tepsibe helyezzük a formákat. A sütőt 200 fokra állítjuk, és 40 perc alatt összesütjük. Akinek nincs hőfokállítós sütője, az nyugodtan tegye 3/4 lángra. Amikor megsült, kivesszük a formákat, és 10 percig pihentetjük.

6. Mivel barna rizsünk van, ezt is meg kell főzni, ami kb. 2 órát vesz igénybe, ha nem gyorsrizsről beszélünk. Akinek nincs kedve ezzel bíbelődni, az nyugodtan vegyen gyorsrizst, az is 50 perc főzési időt vesz igénybe.

7. Tálaláskor a kacsacombos formát jobb oldalra borítjuk a kisült tésztára, a rizst formázva baloldalra, a gyümölcsöket föléjük vagy alájuk helyezzük el. Másik mód, ha egy nagyobb formába rakjuk a rizst, ráhelyezzük a tésztát, és arra borítjuk a tölteléket, köré helyezzük a gyümölcsöket. A hagymalekvárt (1-2 evőkanállal) a gyümölcsökkel szemben helyezzük el.

Megjegyzés
Hagyomány és evolúció: ezt a két, manapság igen hangzatos nevet tartottam szem előtt, amikor kipattant az agyamból eme nemes étel. A maga nemében a hagyományt képviseli a gödöllői töltelék, és evolúcióként az összes többi. Mint tudjuk, eredetileg jércére találták ki a gödöllői tölteléket. Manapság inkább csirkére alkalmazzák. De megpróbáltam provokatív pofátlansággal ezeket a dolgokat összehozni. A hagymalekvárt általában vörös húsokhoz használják, de én mit sem törődve ezzel alkottam meg ezt az ételt. Ízrobbanás, mindenkinek ajánlom kipróbálását. A receptet és a fotót Robull küldte. Köszönjük!

Recept értékelése

4 / 5

4 értékelés

Ajánljuk még

Hagyományos tejes kifli
Recept
Egyszerű

Hagyományos tejes kifli

120 perc
|
6 adag
|
Megfizethető
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Fejtett bableves
Recept
Bonyolult

Fejtett bableves

90 perc
|
4 adag
|
Átlagos
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Mákos nudli szilvalekvárral
Recept
Egyszerű

Mákos nudli szilvalekvárral

45 perc
|
6 adag
|
Megfizethető
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Töltött paprika, ahogy Gáspár Bea készíti
Recept
Bonyolult

Töltött paprika, ahogy Gáspár Bea készíti

90 perc
|
4 adag
|
Átlagos
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Húsleves cérnametélttel
Recept
Egyszerű

Húsleves cérnametélttel

135 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Sütőtökös pite meringgel
Recept
Rafinált

Sütőtökös pite meringgel

120 perc
|
12 adag
|
Átlagos
Farkasinszki Ildikó szerző profilképe

Farkasinszki Ildikó

Birsalmakompót tartósítószer-mentesen
Recept
Egyszerű

Birsalmakompót tartósítószer-mentesen

60 perc
|
6 adag
|
Megfizethető
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Sültcékla-saláta
Recept
Egyszerű

Sültcékla-saláta

75 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Pataki Nóra szerző profilképe

Pataki Nóra

Klasszikus kuglóf
Recept
Mester

Klasszikus kuglóf

90 perc
|
4 adag
|
Átlagos
Farkasinszki Ildikó szerző profilképe

Farkasinszki Ildikó

Ecetes céklasaláta
Recept
Egyszerű

Ecetes céklasaláta

55 perc
|
4 adag
|
Átlagos
Szabó Enikő szerző profilképe

Szabó Enikő

Csokiba mártott alma
Recept
Egyszerű

Csokiba mártott alma

10 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Jasinka Ádám szerző profilképe

Jasinka Ádám

Zsemlegombóc
Recept
Egyszerű

Zsemlegombóc

30 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Jasinka Ádám szerző profilképe

Jasinka Ádám

Borjúpaprikás juhtúrós csuszával
Recept
Egyszerű

Borjúpaprikás juhtúrós csuszával

120 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Friss receptek

Hagyományos tejes kifli  recept
Recept
Egyszerű

Hagyományos tejes kifli

120 perc
|
6 adag
|
Megfizethető
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Fejtett bableves recept
Recept
Bonyolult

Fejtett bableves

90 perc
|
4 adag
|
Átlagos
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Mákos nudli szilvalekvárral recept
Recept
Egyszerű

Mákos nudli szilvalekvárral

45 perc
|
6 adag
|
Megfizethető
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Töltött paprika, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Recept
Bonyolult

Töltött paprika, ahogy Gáspár Bea készíti

90 perc
|
4 adag
|
Átlagos
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Húsleves cérnametélttel  recept
Recept
Egyszerű

Húsleves cérnametélttel

135 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Sütőtökös pite meringgel recept
Recept
Rafinált

Sütőtökös pite meringgel

120 perc
|
12 adag
|
Átlagos
Farkasinszki Ildikó szerző profilképe

Farkasinszki Ildikó

Birsalmakompót tartósítószer-mentesen recept
Recept
Egyszerű

Birsalmakompót tartósítószer-mentesen

60 perc
|
6 adag
|
Megfizethető
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Sültcékla-saláta recept
Recept
Egyszerű

Sültcékla-saláta

75 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Pataki Nóra szerző profilképe

Pataki Nóra

Klasszikus kuglóf recept
Recept
Mester

Klasszikus kuglóf

90 perc
|
4 adag
|
Átlagos
Farkasinszki Ildikó szerző profilképe

Farkasinszki Ildikó

Ecetes céklasaláta recept
Recept
Egyszerű

Ecetes céklasaláta

55 perc
|
4 adag
|
Átlagos
Szabó Enikő szerző profilképe

Szabó Enikő

Csokiba mártott alma recept
Recept
Egyszerű

Csokiba mártott alma

10 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Jasinka Ádám szerző profilképe

Jasinka Ádám

Zsemlegombóc recept
Recept
Egyszerű

Zsemlegombóc

30 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Jasinka Ádám szerző profilképe

Jasinka Ádám

Friss sztorik

Hozzávalók sikeresen mentve a bevásárlólistába!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.