Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Gödöllői rakott kacsacomb barna rizzsel és hagymalekvárral recept
recept
Rafinált

Gödöllői rakott kacsacomb barna rizzsel és hagymalekvárral

120 perc
0 adag
Költséges
4
2011. 04. 25.

Elkészítés

Elkészítés: 1. A kacsacombokat megtisztítjuk, majd egy nagy edényben feltesszük főni sóval, borssal, a répával, 1 fej vöröshagymával, 2 gerezd fokhagymával, babérral, köménnyel. Ez a művelet kb 1 óra. Addig bőven van időnk a többi műveletre.

2. A lilahagymákat megpucoljuk, majd apró kockákra vágjuk. Fogunk egy serpenyőt, amiben elkezdjük az olajjal karamellizálni a cukrot, majd amikor ez megtörtént, rádobjuk a hagymánkat, és 1-2 keverés után hozzáöntjük a borecetet, a szójaszószt, a mézet, és egy kis víz hozzáadásával sűrű lekvárállagú csemegévé főzzük. Ez kb. 10-15 perc. Ha szükséges, akkor keményítőt hozzáadva sűríthetjük. Amikor megfőtt, egy fedhető edénybe kanalazzuk, és hagyjuk kihűlni.

3. Elővesszük a leveles tésztánkat, és lisztezett deszkán kinyújtjuk kb. fél cm vastagra. Amikor ez megvan, fogunk egy nagyobb kiszúrót, és köralakú formákat szúrunk ki belőle. Ez az étel 4 adagra szól, tehát 4 kör kell, a többire rakhatunk sajtot. Fogunk egy sütőlemezt, és a formákat-rudakat rárakjuk. Megkenjük 1 tojás sárgájával mindet, és a felesleges rudakra pluszban szórhatunk sajtot vagy köménymagot. 170-180 fokos sütőben kb. 15 perc alatt aranybarnára sütjük. A kész formákat kivesszük, és kis hűlés után egy nagyobb tányérra kivesszük őket.

4. Elkészítjük a tölteléket. A zsemlét vízbe beáztatjuk. Feldaraboljuk a megtisztított csirkemájat, a szalonnát és a gombát, borsó méretűre. A szalonnát egy magasabb falu serpenyőben elkezdjük kiolvasztani, majd rádobjuk a májat, és fehéredésig kavarjuk, ekkor jöhet a gomba, amit már sózunk, borsozunk. Amikor elfőtte a levét, akkor a finomra vágott petrezselyemmel meghintjük, és keverés után félrehúzzuk, hagyjuk kihűlni. Közben a borsót al dente megfőzzük (fogroppanósra, pár perc alatt enyhén sós vízben). Ezt hozzákeverjük a kihűlt töltelékhez, beleütünk 1 egész tojást, és belekeverjük a kinyomkodott zsemlénket is. Jó alaposan összekeverjük. Majd félretesszük.

5. Közben a megfőtt kacsacombot kivesszük egy tányérra és a csontról leszedjük a húst. A bőrére nem lesz szükség. A húsdarabokat vékonyabb szeletekre-csíkokra vágjuk. Fogjuk a sütőformát, ami lehet felfújt vagy valamilyen fémforma, és első lépésben a húst tesszük a formába, majd erre jön a forma 3/4 részéig a töltelék, a tetejére is hús kerül. Tepsibe helyezzük a formákat. A sütőt 200 fokra állítjuk, és 40 perc alatt összesütjük. Akinek nincs hőfokállítós sütője, az nyugodtan tegye 3/4 lángra. Amikor megsült, kivesszük a formákat, és 10 percig pihentetjük.

6. Mivel barna rizsünk van, ezt is meg kell főzni, ami kb. 2 órát vesz igénybe, ha nem gyorsrizsről beszélünk. Akinek nincs kedve ezzel bíbelődni, az nyugodtan vegyen gyorsrizst, az is 50 perc főzési időt vesz igénybe.

7. Tálaláskor a kacsacombos formát jobb oldalra borítjuk a kisült tésztára, a rizst formázva baloldalra, a gyümölcsöket föléjük vagy alájuk helyezzük el. Másik mód, ha egy nagyobb formába rakjuk a rizst, ráhelyezzük a tésztát, és arra borítjuk a tölteléket, köré helyezzük a gyümölcsöket. A hagymalekvárt (1-2 evőkanállal) a gyümölcsökkel szemben helyezzük el.

Megjegyzés
Hagyomány és evolúció: ezt a két, manapság igen hangzatos nevet tartottam szem előtt, amikor kipattant az agyamból eme nemes étel. A maga nemében a hagyományt képviseli a gödöllői töltelék, és evolúcióként az összes többi. Mint tudjuk, eredetileg jércére találták ki a gödöllői tölteléket. Manapság inkább csirkére alkalmazzák. De megpróbáltam provokatív pofátlansággal ezeket a dolgokat összehozni. A hagymalekvárt általában vörös húsokhoz használják, de én mit sem törődve ezzel alkottam meg ezt az ételt. Ízrobbanás, mindenkinek ajánlom kipróbálását. A receptet és a fotót Robull küldte. Köszönjük!

Recept értékelése

4 / 5

4 értékelés

Ajánljuk még

Hortobágyi húsos palacsinta
Recept
Mester

Hortobágyi húsos palacsinta

85 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Zserbó (glutén-, tej- és tojásmentes)
Recept
Bonyolult

Zserbó (glutén-, tej- és tojásmentes)

90 perc
|
0 adag
|
Költséges
Gluténmentes Íz-Lik szerző profilképe

Gluténmentes Íz-Lik

Darálós keksz, ahogy a nagyi készíti
Recept
Bonyolult

Darálós keksz, ahogy a nagyi készíti

45 perc
|
8 adag
|
Átlagos
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Diós és mákos bejgli egyszerűen
Recept
Mester

Diós és mákos bejgli egyszerűen

85 perc
|
6 adag
|
Megfizethető
Tündi konyha szerző profilképe

Tündi konyha

Néró teasütemény
Recept
Egyszerű

Néró teasütemény

40 perc
|
6 adag
|
Megfizethető
Farkasinszki Ildikó szerző profilképe

Farkasinszki Ildikó

Sütőben sült egyszerű fasírtgolyó
Recept
Egyszerű

Sütőben sült egyszerű fasírtgolyó

40 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Jasinka Ádám szerző profilképe

Jasinka Ádám

Klasszikus kocsonya
Recept
Mester

Klasszikus kocsonya

120 perc
|
8 adag
|
Átlagos
Nemes-Pádár Csilla szerző profilképe

Nemes-Pádár Csilla

Epres-tejfölös süti
Recept
Egyszerű

Epres-tejfölös süti

70 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Szabó Enikő szerző profilképe

Szabó Enikő

Zsebes karaj
Recept
Egyszerű

Zsebes karaj

180 perc
|
4 adag
|
Olcsó
Buzás Péter szerző profilképe

Buzás Péter

Friss receptek

Hortobágyi húsos palacsinta recept
Recept
Mester

Hortobágyi húsos palacsinta

85 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Zserbó (glutén-, tej- és tojásmentes) recept
Recept
Bonyolult

Zserbó (glutén-, tej- és tojásmentes)

90 perc
|
0 adag
|
Költséges
Gluténmentes Íz-Lik szerző profilképe

Gluténmentes Íz-Lik

Darálós keksz, ahogy a nagyi készíti recept
Recept
Bonyolult

Darálós keksz, ahogy a nagyi készíti

45 perc
|
8 adag
|
Átlagos
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Diós és mákos bejgli egyszerűen recept
Recept
Mester

Diós és mákos bejgli egyszerűen

85 perc
|
6 adag
|
Megfizethető
Tündi konyha szerző profilképe

Tündi konyha

Néró teasütemény recept
Recept
Egyszerű

Néró teasütemény

40 perc
|
6 adag
|
Megfizethető
Farkasinszki Ildikó szerző profilképe

Farkasinszki Ildikó

Sütőben sült egyszerű fasírtgolyó recept
Recept
Egyszerű

Sütőben sült egyszerű fasírtgolyó

40 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Jasinka Ádám szerző profilképe

Jasinka Ádám

Klasszikus kocsonya recept
Recept
Mester

Klasszikus kocsonya

120 perc
|
8 adag
|
Átlagos
Nemes-Pádár Csilla szerző profilképe

Nemes-Pádár Csilla

Epres-tejfölös süti recept
Recept
Egyszerű

Epres-tejfölös süti

70 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Szabó Enikő szerző profilképe

Szabó Enikő

Zsebes karaj recept
Recept
Egyszerű

Zsebes karaj

180 perc
|
4 adag
|
Olcsó
Buzás Péter szerző profilképe

Buzás Péter

Tejszínes fokhagymakrémleves  recept
Recept
Egyszerű

Tejszínes fokhagymakrémleves

25 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Citromos kevert süti recept
Recept
Egyszerű

Citromos kevert süti

65 perc
|
8 adag
|
Átlagos
Pataky Krisztina szerző profilképe

Pataky Krisztina

Krémes gombás csirke recept
Recept
Egyszerű

Krémes gombás csirke

30 perc
|
2 adag
|
Átlagos
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Friss sztorik

Hozzávalók sikeresen mentve a bevásárlólistába!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.