Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Gödöllői rakott kacsacomb barna rizzsel és hagymalekvárral recept
recept
Rafinált

Gödöllői rakott kacsacomb barna rizzsel és hagymalekvárral

120 perc
0 adag
Költséges
4
2011. 04. 25.

Elkészítés

Elkészítés: 1. A kacsacombokat megtisztítjuk, majd egy nagy edényben feltesszük főni sóval, borssal, a répával, 1 fej vöröshagymával, 2 gerezd fokhagymával, babérral, köménnyel. Ez a művelet kb 1 óra. Addig bőven van időnk a többi műveletre.

2. A lilahagymákat megpucoljuk, majd apró kockákra vágjuk. Fogunk egy serpenyőt, amiben elkezdjük az olajjal karamellizálni a cukrot, majd amikor ez megtörtént, rádobjuk a hagymánkat, és 1-2 keverés után hozzáöntjük a borecetet, a szójaszószt, a mézet, és egy kis víz hozzáadásával sűrű lekvárállagú csemegévé főzzük. Ez kb. 10-15 perc. Ha szükséges, akkor keményítőt hozzáadva sűríthetjük. Amikor megfőtt, egy fedhető edénybe kanalazzuk, és hagyjuk kihűlni.

3. Elővesszük a leveles tésztánkat, és lisztezett deszkán kinyújtjuk kb. fél cm vastagra. Amikor ez megvan, fogunk egy nagyobb kiszúrót, és köralakú formákat szúrunk ki belőle. Ez az étel 4 adagra szól, tehát 4 kör kell, a többire rakhatunk sajtot. Fogunk egy sütőlemezt, és a formákat-rudakat rárakjuk. Megkenjük 1 tojás sárgájával mindet, és a felesleges rudakra pluszban szórhatunk sajtot vagy köménymagot. 170-180 fokos sütőben kb. 15 perc alatt aranybarnára sütjük. A kész formákat kivesszük, és kis hűlés után egy nagyobb tányérra kivesszük őket.

4. Elkészítjük a tölteléket. A zsemlét vízbe beáztatjuk. Feldaraboljuk a megtisztított csirkemájat, a szalonnát és a gombát, borsó méretűre. A szalonnát egy magasabb falu serpenyőben elkezdjük kiolvasztani, majd rádobjuk a májat, és fehéredésig kavarjuk, ekkor jöhet a gomba, amit már sózunk, borsozunk. Amikor elfőtte a levét, akkor a finomra vágott petrezselyemmel meghintjük, és keverés után félrehúzzuk, hagyjuk kihűlni. Közben a borsót al dente megfőzzük (fogroppanósra, pár perc alatt enyhén sós vízben). Ezt hozzákeverjük a kihűlt töltelékhez, beleütünk 1 egész tojást, és belekeverjük a kinyomkodott zsemlénket is. Jó alaposan összekeverjük. Majd félretesszük.

5. Közben a megfőtt kacsacombot kivesszük egy tányérra és a csontról leszedjük a húst. A bőrére nem lesz szükség. A húsdarabokat vékonyabb szeletekre-csíkokra vágjuk. Fogjuk a sütőformát, ami lehet felfújt vagy valamilyen fémforma, és első lépésben a húst tesszük a formába, majd erre jön a forma 3/4 részéig a töltelék, a tetejére is hús kerül. Tepsibe helyezzük a formákat. A sütőt 200 fokra állítjuk, és 40 perc alatt összesütjük. Akinek nincs hőfokállítós sütője, az nyugodtan tegye 3/4 lángra. Amikor megsült, kivesszük a formákat, és 10 percig pihentetjük.

6. Mivel barna rizsünk van, ezt is meg kell főzni, ami kb. 2 órát vesz igénybe, ha nem gyorsrizsről beszélünk. Akinek nincs kedve ezzel bíbelődni, az nyugodtan vegyen gyorsrizst, az is 50 perc főzési időt vesz igénybe.

7. Tálaláskor a kacsacombos formát jobb oldalra borítjuk a kisült tésztára, a rizst formázva baloldalra, a gyümölcsöket föléjük vagy alájuk helyezzük el. Másik mód, ha egy nagyobb formába rakjuk a rizst, ráhelyezzük a tésztát, és arra borítjuk a tölteléket, köré helyezzük a gyümölcsöket. A hagymalekvárt (1-2 evőkanállal) a gyümölcsökkel szemben helyezzük el.

Megjegyzés
Hagyomány és evolúció: ezt a két, manapság igen hangzatos nevet tartottam szem előtt, amikor kipattant az agyamból eme nemes étel. A maga nemében a hagyományt képviseli a gödöllői töltelék, és evolúcióként az összes többi. Mint tudjuk, eredetileg jércére találták ki a gödöllői tölteléket. Manapság inkább csirkére alkalmazzák. De megpróbáltam provokatív pofátlansággal ezeket a dolgokat összehozni. A hagymalekvárt általában vörös húsokhoz használják, de én mit sem törődve ezzel alkottam meg ezt az ételt. Ízrobbanás, mindenkinek ajánlom kipróbálását. A receptet és a fotót Robull küldte. Köszönjük!

Recept értékelése

4 / 5

4 értékelés

Ajánljuk még

Egyedényes lasagne
Recept
Egyszerű

Egyedényes lasagne

45 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Jasinka Ádám szerző profilképe

Jasinka Ádám

Vaníliakrémmel töltött fánk
Recept
Egyszerű

Vaníliakrémmel töltött fánk

130 perc
|
16 adag
|
Megfizethető
Kard Sándorné szerző profilképe

Kard Sándorné

Preckedli, a sváb omlós linzer
Recept
Egyszerű

Preckedli, a sváb omlós linzer

70 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Farkasinszki Ildikó szerző profilképe

Farkasinszki Ildikó

Mézes kekszes pohárdesszert
Recept
Egyszerű

Mézes kekszes pohárdesszert

15 perc
|
4 adag
|
Átlagos
Farkasinszki Ildikó szerző profilképe

Farkasinszki Ildikó

Sült pulykaszárny káposztaágyon
Recept
Egyszerű

Sült pulykaszárny káposztaágyon

135 perc
|
2 adag
|
Megfizethető
Jasinka Ádám szerző profilképe

Jasinka Ádám

Füstölt lazacos tésztasaláta
Recept
Egyszerű

Füstölt lazacos tésztasaláta

20 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Balogh-Nagy  Erzsébet szerző profilképe

Balogh-Nagy Erzsébet

Fekete-erdő pohárkrém
Recept
Egyszerű

Fekete-erdő pohárkrém

40 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Balogh-Nagy  Erzsébet szerző profilképe

Balogh-Nagy Erzsébet

Friss receptek

Egyedényes lasagne recept
Recept
Egyszerű

Egyedényes lasagne

45 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Jasinka Ádám szerző profilképe

Jasinka Ádám

Vaníliakrémmel töltött fánk recept
Recept
Egyszerű

Vaníliakrémmel töltött fánk

130 perc
|
16 adag
|
Megfizethető
Kard Sándorné szerző profilképe

Kard Sándorné

Preckedli, a sváb omlós linzer recept
Recept
Egyszerű

Preckedli, a sváb omlós linzer

70 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Farkasinszki Ildikó szerző profilképe

Farkasinszki Ildikó

Mézes kekszes pohárdesszert recept
Recept
Egyszerű

Mézes kekszes pohárdesszert

15 perc
|
4 adag
|
Átlagos
Farkasinszki Ildikó szerző profilképe

Farkasinszki Ildikó

Sült pulykaszárny káposztaágyon recept
Recept
Egyszerű

Sült pulykaszárny káposztaágyon

135 perc
|
2 adag
|
Megfizethető
Jasinka Ádám szerző profilképe

Jasinka Ádám

Füstölt lazacos tésztasaláta recept
Recept
Egyszerű

Füstölt lazacos tésztasaláta

20 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Balogh-Nagy  Erzsébet szerző profilképe

Balogh-Nagy Erzsébet

A legfinomabb borleves recept
Recept
Egyszerű

A legfinomabb borleves

40 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Kósa Kolos szerző profilképe

Kósa Kolos

Fekete-erdő pohárkrém recept
Recept
Egyszerű

Fekete-erdő pohárkrém

40 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Balogh-Nagy  Erzsébet szerző profilképe

Balogh-Nagy Erzsébet

Panettone recept
Recept
Mester

Panettone

275 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Farkasinszki Ildikó szerző profilképe

Farkasinszki Ildikó

Mézeskalács-házikó recept
Recept
Mester

Mézeskalács-házikó

190 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Farkasinszki Ildikó szerző profilképe

Farkasinszki Ildikó

Vietnámi tojásos tekercs recept
Recept
Egyszerű

Vietnámi tojásos tekercs

15 perc
|
2 adag
|
Átlagos
Nguyen Heni szerző profilképe

Nguyen Heni

Friss sztorik

Hozzávalók sikeresen mentve a bevásárlólistába!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.