Elkészítés: Először a csontos húsból, amiről leválasztottuk a karajt és a szűzpecsenyét (kiváló alapanyag egy jó brassóihoz), a zöldségek és fűszerek hozzáadásával 1 liter csontlevest készítünk. Ez kb. 1,5 órát vesz igénybe.
Ez idő alatt a következőket tesszük:
1. A karajt olajon fehéredésig, félig készre sütjük, utána kivesszük az olajból.
2. A visszamaradt olajban a hagyma felét megfuttatjuk, hozzáadjuk a darált húst. Fűszerezzük: só, bors, fokhagyma zúzva, majoranna, pirospaprika hozzáadásával, ízlés szerint.
3. Mikor kicsit megpirult, hozzáadjuk a felkarikázott füstölt kolbászt, és kis lángon, időnként megkeverve addig pároljuk, amíg a hús majdnem készre sül. Eddigre a kolbász kiereszti a zsírját, ami pikánssá teszi.
4. Kivágjuk a savanyú káposzta levelek vastag erét, de óvatosan, nehogy szétszakadjanak a levelek. Mindegyik levélre 1 szelet elősütött karajt és az elkészített töltelékből 1 adagot teszünk. Összehajtogatjuk a levelet, zsineggel megkötjük, hogy ne nyíljon szét. Félretesszük a csomagokat.
5. A maradék kolbászzsíros olajban felolvasztjuk az apró kockákra vágott füstölt szalonnát. A maradék hagymát üvegesre pároljuk rajta, 1 kávéskanál pirospaprikával színesíthetjük. A megmosott, ízlés szerint savanyúan hagyott, kicsire összevagdosott savanyú káposztát beletesszük.
6. Az elkészült csontlevest leszűrjük, 1 litert a kolbászos káposztához öntjük, ízlés szerint után fűszerezhetünk. A kaprot ilyenkor szoktam beletenni.
7. A töltött káposztaleveleket ráhelyezzük a kolbászos káposztára (nekem két sorban szokott elférni a lábasban, de nem szokott ebből gond lenni). Lefedve, kis lángon még 1 órát pároljuk, időnként kicsit megrázva az edényt.
8. Végül kivesszük a tölteléket, besűrítjük a káposztát a liszttel kikevert tejföllel, esetleg vízzel (levessel) összekeverve.
Ízlés szerint tejfölt lehet a tetejére tenni tálalásnál, vagy akár kaporral megszórni.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.