Elkészítés: A babot előző este beáztatom hideg vízbe, ha tehetem, többször átöblítem. Ugyanakkor a húst pörköltnek megfelelően (én olyan 1,5 centisre) felkockázom, sóval, borssal, őrölt köménnyel, kevés olajjal jól átforgatom, másnapig a hűtőben pihentetem.
Eljött a főzés ideje! Bátorításképp megiszom egy laza fröccsöt, száraz fehérborból, szigorúan szódavízzel, majd hozzálátok. Felkockázom a szalonnát, apróra felvágom a hagymát, a paprikát és a paradicsomot, a fokhagymát présen átnyomom. A húst kiveszem a hűtőből.
Egy méretes lábosban a zsíron kiolvasztom a szalonnát, hozzáadom a hagymát, sózom, üvegesre pirítom, majd kevés víz hozzáadásával puhára párolom. Ekkor mehet bele a paprika, a paradicsom és a fokhagyma, felöntöm kevés vízzel és összepárolom.
Beleadom a leszűrt babot, meghintem bőven pirospaprikával, adok hozzá piros aranyat, majoránnát, babérlevelet, sózom, borsozom, jól átkeverem, felöntöm a vörösbor felével. Félórányit így főzöm, nem forralom, csak gyöngyöztetem.
Az idő elteltével belepakolom a húst, felöntöm annyi vízzel, esetleg húslével, hogy éppen ellepje, hozzáadom a maradék bort is, lassú tűzön készre főzöm. Akkor az igazi, ha a hús és a bab is szétomlik a szájban kóstoláskor, és sűrű, de sok szaftja lesz. Főzés közben ezért a folyadékot, ha kell, pótolom.
Frissen, melegen ropogós félbarna kenyérrel tálalom, tejfölt is kínálok mellé!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.