Mákos guba  recept
Mákos guba
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Kemping hallé bográcsban recept
recept
Bonyolult

Kemping hallé bográcsban

75 perc
0 adag
Átlagos
5
2010. 12. 13.

Elkészítés

Elkészítés: Ez a recept szentségtörés, semmi köze a méltán híres halászleveinkhez, de nomád körülmények között a legegyszerűbben elkészíthető változat, én speciel szerbektől lestem el.

Először is szerezzünk halat. Ezt lehet boltból, olcsóbban pecástól, legolcsóbban külföldi pecástól lehet. (Kék kabát, határozott fellépés, és halőrként máris el lehet kobozni a kiemelten védett vertikálpikkelyes pannon pontyot :D )

Viccet félretéve: a hal(akat) megpucoljuk, szeletekre vágjuk, zsíros részeit leválasztjuk.

A család többi tagja ezalatt pucolhatja a zöldséget, rakhatja a tüzet és elmehet a boltba a hozzávalókért.

A bográcsba betesszük a 1x1 cm-esre vágott szalonnaszeleteket és zsírjára sütjük, de a hal zsíros darabkáit is mellé tesszük haltöpörtyűnek (isteni lesz !!!). Ha megpirultak, kiszedjük, üvegesre pároljuk a hagymát, a tűzről levéve pirospaprikával alapszínt adunk neki.

Itt értünk útelágazáshoz. Ha passzirozni akarunk, kevés vízzel, sóval feltesszük a fejeket, farkakat, mindent, amit nem egyben szeretnénk megenni. Ha kész, lepasszírozzuk.

Ha nem akarunk bajlódni, az előző lépést kihagyhatjuk.
Most belepakoljuk a bográcsba a sűrítményt, ikrát-tejet, kockát és kevés vízzel feltesszük. Amikor már kiolvadt és önálló életet él, beletehetjük a kis kockára vágott krumplit is. Vizet mindig kis mennyiségben tegyünk hozzá, pirospaprikát a forrástól bugyogó részre lehet tenni, szépen színesíti az egészet. Amikor a krumpli majdnem megfőtt és a tűz is szolidabb, mehetnek bele a sózott halszeletek. (Ezek sótartalmával feltétlenül számoljunk, mert ha elfelejtjük, több vízre lesz szükségünk, mint szegény halnak egész életében.)

Innen már nem keverjük, csak a bogrács óvatos mozgatásával helyezgetjük. Mielőtt levesszük az ekkor már parázsként pislákoló tűzről, még az utolsó forrást megkoronázzuk egy kis pirospaprikával, csak a színe miatt.

Karikázott erőspaprikát és a nem elfelejtett haltöpörtyűt külön tányéron kitesszük, a léből meg óvatosan szedünk, nehogy összetörjenek a halszeletek. Könnyebb az életünk, ha először a halakat szedjük ki, utána bátrabban merhetjük rá a lét.

Nem lesz olyan, mint a gyufatésztás bajai vagy a szegedi, a hagyományt be kell áldozni az egyszerűség oltárán, de bogrács-kés-fakanál-merőkanál alapfelszereléssel bárhol el lehet kezdeni, az első kóbor kisboltban beszerezhető a többi hozzávaló, hal meg élő verzióban közvetlen a vízből.

Megjegyzés
A recept tulajdonképpen hülyebiztos, csak elsózni és a paprikát lekapatni nem szabad. Az egyetlen nehézség a hal pucolása, de ebben valaki biztos tud segíteni, ha más nem, az eladó pecás, illetve az *igazi* recepteknél komoly szakemberek leírták már részletesen. A receptet Nuccio küldte. Köszönjük!

Recept értékelése

5 / 5

1 értékelés

Ajánljuk még

Hortobágyi húsos palacsinta
Recept
Mester

Hortobágyi húsos palacsinta

85 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Zserbó (glutén-, tej- és tojásmentes)
Recept
Bonyolult

Zserbó (glutén-, tej- és tojásmentes)

90 perc
|
0 adag
|
Költséges
Gluténmentes Íz-Lik szerző profilképe

Gluténmentes Íz-Lik

Darálós keksz, ahogy a nagyi készíti
Recept
Bonyolult

Darálós keksz, ahogy a nagyi készíti

45 perc
|
8 adag
|
Átlagos
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Diós és mákos bejgli egyszerűen
Recept
Mester

Diós és mákos bejgli egyszerűen

85 perc
|
6 adag
|
Megfizethető
Tündi konyha szerző profilképe

Tündi konyha

Néró teasütemény
Recept
Egyszerű

Néró teasütemény

40 perc
|
6 adag
|
Megfizethető
Farkasinszki Ildikó szerző profilképe

Farkasinszki Ildikó

Sütőben sült egyszerű fasírtgolyó
Recept
Egyszerű

Sütőben sült egyszerű fasírtgolyó

40 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Jasinka Ádám szerző profilképe

Jasinka Ádám

Klasszikus kocsonya
Recept
Mester

Klasszikus kocsonya

120 perc
|
8 adag
|
Átlagos
Nemes-Pádár Csilla szerző profilképe

Nemes-Pádár Csilla

Epres-tejfölös süti
Recept
Egyszerű

Epres-tejfölös süti

70 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Szabó Enikő szerző profilképe

Szabó Enikő

Zsebes karaj
Recept
Egyszerű

Zsebes karaj

180 perc
|
4 adag
|
Olcsó
Buzás Péter szerző profilképe

Buzás Péter

Friss receptek

Hortobágyi húsos palacsinta recept
Recept
Mester

Hortobágyi húsos palacsinta

85 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Zserbó (glutén-, tej- és tojásmentes) recept
Recept
Bonyolult

Zserbó (glutén-, tej- és tojásmentes)

90 perc
|
0 adag
|
Költséges
Gluténmentes Íz-Lik szerző profilképe

Gluténmentes Íz-Lik

Darálós keksz, ahogy a nagyi készíti recept
Recept
Bonyolult

Darálós keksz, ahogy a nagyi készíti

45 perc
|
8 adag
|
Átlagos
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Diós és mákos bejgli egyszerűen recept
Recept
Mester

Diós és mákos bejgli egyszerűen

85 perc
|
6 adag
|
Megfizethető
Tündi konyha szerző profilképe

Tündi konyha

Néró teasütemény recept
Recept
Egyszerű

Néró teasütemény

40 perc
|
6 adag
|
Megfizethető
Farkasinszki Ildikó szerző profilképe

Farkasinszki Ildikó

Sütőben sült egyszerű fasírtgolyó recept
Recept
Egyszerű

Sütőben sült egyszerű fasírtgolyó

40 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Jasinka Ádám szerző profilképe

Jasinka Ádám

Klasszikus kocsonya recept
Recept
Mester

Klasszikus kocsonya

120 perc
|
8 adag
|
Átlagos
Nemes-Pádár Csilla szerző profilképe

Nemes-Pádár Csilla

Epres-tejfölös süti recept
Recept
Egyszerű

Epres-tejfölös süti

70 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Szabó Enikő szerző profilképe

Szabó Enikő

Zsebes karaj recept
Recept
Egyszerű

Zsebes karaj

180 perc
|
4 adag
|
Olcsó
Buzás Péter szerző profilképe

Buzás Péter

Tejszínes fokhagymakrémleves  recept
Recept
Egyszerű

Tejszínes fokhagymakrémleves

25 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Citromos kevert süti recept
Recept
Egyszerű

Citromos kevert süti

65 perc
|
8 adag
|
Átlagos
Pataky Krisztina szerző profilképe

Pataky Krisztina

Krémes gombás csirke recept
Recept
Egyszerű

Krémes gombás csirke

30 perc
|
2 adag
|
Átlagos
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Friss sztorik

Hozzávalók sikeresen mentve a bevásárlólistába!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.